Саливан одбио да критикује Израел али поручује: Водимо оштре разговоре иза кулиса

Израел мора да прави разлику између терориста и цивила, истакао је амерички саветник за националну безбедност и најавио нови разговор Бајдена и Нетанијахуа

Сједињене Америчке Државе наглашавају важност заштите живота цивила у Гази током разговора са представницима израелске владе на највишем нивоу, рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан, иако је више пута одбио да каже да ли Израел води рат на прави начин.

У разговору са Џејком Тапером са Си-Ен-Ена, Саливан је рекао да ће амерички председник Џозеф Бајден разговарати данас са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом – што ће бити њихов први разговор откако је Израел проширио своју копнену инвазију – и да ће поновити важност "разликовања терориста од цивила" током спровођења операције.

Напад на Газу довео је до хиљада палестинских цивилних жртава и погоршао хуманитарну кризу у тој енклави. Помоћ споро пристиже, а цивили, укључујући стотине Американаца, не могу да напусте Појас Газе, наглашава Си-Ен-Ен.

Саливан је рекао да је Израел искључиво одговоран за своје војне операције.

"Они су ти који доносе одлуке, они су ти који спроводе операције", рекао је он, одбијајући да отворено критикује било који аспект нових војних напора.

"Нећу реаговати на сваки напад, на сваки њихов потез", додао је амерички званичник.

Ипак, Саливан је указао да се иза кулиса воде оштри разговори између високих америчких и израелских званичника — укључујући Бајдена и Нетанијахуа — о обиму и намери израелске операције у Гази.

"Имали смо бројне разговоре – од премијера и председника па наниже, а свакако међу војним вођама и њиховим колегама – о израелским војним циљевима и о корацима које су предузели и намеравају да предузму као би те циљеве постигли", рекао је он.

"Постављали смо им тешка питања, иста тешка питања која бисмо себи поставили да желимо да изведемо операцију уклањања терористичке претње", наставио је он.

"Притисли смо их на питањима као што су циљеви и усклађивање средстава са циљевима, како о тактичким тако и о стратешким питањима повезаним са овом операцијом", нагласио је амерички званичник.

Саливан је рекао да Хамас Израелцима "отежава посао зато што користе цивиле као живи штит", али је додао да то не умањује израелску одговорност за поштовањем међународног права.

Он је оптужио Хамас да не дозвољава америчким држављанима који се налазе у Појасу Газе да напусте ту енклаву и пређу у Египат.

Саливан је такође поновио позиве које је Бајден упутио израелским насељеницима на Западној обали да прекину насиље против Палестинаца.

"Верујемо да премијер Нетанијаху заиста има одговорност да обузда екстремне насељенике на Западној обали, који, како је председник рекао пре неколико дана, доливају уље на ватру", рекао је он и додао да очекују да израелска влада ради на томе.