Свет

Израел и САД не подржавају прекид ватре; УНИЦЕФ: У Гази дневно 420 убијене или рањене деце

Сукоб између Израела и Хамаса ушао је у 24 дан
Израел и САД не подржавају прекид ватре; УНИЦЕФ: У Гази дневно 420 убијене или рањене деце© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

На захтев Уједињених Арапских Емирата, данас се одржава хитна седница Савета безбедности УН о ситуацији у Појасу Газе.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је да "Израел неће пристати на прекид непријатељстава са Хамасом након ужасних напада 7. октобра". Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да САД не сматрају да је прекид ватре "исправна одлука", јер би он "користио Хамасу".

Израелска војска је током претходног дана извела нападе на око 600 Хамасових мета у Појасу Газе, међу којима су складишта оружја, муниције, тајна скровишта и упоришта и још једном позвала на евакуацију цивила на југ.

Дечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) упозорио је да се деца у Гази суочавају са катастрофалном ситуацијом, јер родитељима није преостало ништа друго, него да им дају слану воду.

На хиљаде становника Газе је због хране и основних животних намирница провалило у складишта палестинске агенције Уједињених нација за избеглице.

  • 30. окт 2023 • 22:49

    22:49

    Агенција УН: Скоро 70 одсто пријављених жртава у Гази су жене и деца

    Шеф агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини упозорио је да је ниво разарања широм Газе "без преседана, да је људска трагедија која се одвија под нашим надзором неподношљива".

    Лазарини је током обраћања Савету безбедности УН рекао да је "присилно расељавање" људи у Гази довело више од 670.000 избеглица у пренасељеним школама и склоништима УНРВА.

    Он је напоменуо да скоро 70 одсто пријављених убијених чине деца и жене. Скоро 3.200 деце је убијено у Гази за три недеље, рекао је он, позивајући се на податке палестинског министарства здравља. Тај број премашује број деце убијене годишње широм светских конфликтних зона од 2019. године, рекао је он.

    "Ово не може бити 'колатерална штета'", рекао је он и додао да Израел спроводи "колективну казну".

  • 22:27

    САД: Мора се сачувати живот хуманитарних радника и цивила на Блиском истоку

    Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд рекла је данас да се животи свих хуманитарних радника и цивила, Израелаца и Палестинаца, морају сачувати.

    "Међународно хуманитарно право се мора поштовати", рекла је Гринфилд на хитној седници Савета безбедности УН поводом хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

    Она је истакла да Израел има право на самоодбрану, додавши да постоји забринутост због пораста броја напада на Палестинце на Западној обали.

    "Морамо учинити све што је могуће да спасимо животе", поручила је америчка званичница, позвавши државе чланице да раде на спречавању ширења кризе.
    Истакла је да је то питање међународног мира и безбедности.

    Коментаришући резолуцију коју је прошле недеље усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, Гринфилд је оценила да у том документу недостају две речи - Хамас и таоци.

    "Заиста, било је шокантно да Скупштина није осудила акције Хамаса", истакла је америчка амбасадорка у УН.

    Она је додала да, "чак и у овом тешком тренутку", мора да се одржи нада у будућност у којој ће "две демократске државе, Израел и Палестина, живети једна поред друге у миру".

    "Ово није будућност коју Хамас жели, али то је будућност на којој сви заједно морамо да радимо", истакла је Гринфилд.

  • 22:24

    Кина: Неделање СБ УН дало зелено светло ескалацији на Блиском истоку

    Кинески амбасадор при Уједињеним нацијама Жанг Јун изјавио је данас да је "неделање" Савета безбедности Уједињених нација дало "зелено светло" за наставак ескалације на Блиском истоку.

    "Неделање је зелено светло за наставак насиља", рекао је Жанг на хитној седници СБ УН поводом хуманитарне ситуације у Појасу Газе, додавши да ће историја запамтити избор Савета безбедности.

    Он је додао да је огромна већина у Генералној скупштини УН подржала хуманитарну паузу прошлог петка током ванредне седнице, али да се Израел "оглушио о све то", отпочевши копнени напад на Газу.

    Истакао је да је Газа под блокадом "16 дугих година", као и да 2,3 милиона невиних људи у тој области сада живи "у потпуном страху".

    "Ако се не буде контролисала, ситуација ће измаћи контроли и већа катастрофа ће бити неизбежна", упозорио је Жанг.

    Према његовим речима, блискоисточни мировни процес је тренутно "на ивици колапса".

    "Прекините сва непријатељства, успоставите хуманитарно примирје и спречите ескалацију", поручио је кинески амбасадор при УН.

    Додао је да Израел треба да обустави опсаду Газе, укине наредбу о евакуацији становништва на југ и обнови снабдевање области основним потрепштинама.

    Жанг је позвао обе стране да "напусте своју слепу веру у силу" и обавежу се на окончање циклуса насиља.

  • 22:03

    УАЕ позивају на хитно и одрживо примирје у Појасу Газе

    Амбасадорка Уједињених Арапских Емирата при Уједињеним нацијама Лана Заки Нусејбех позвала је данас да хитно, трајно и одрживо примирје у Појасу Газе.

    "Ако се ослањамо на моралну одговорност Генералне скупштине по другим питањима, морамо је поштовати и у овоме", рекла је она на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација поводом хуманитарне ситуације у Гази.

    Додала је да Савет безбедности игнорише став већине света након што су Уједињене нације усвојиле резолуцију о прекиду ватре између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

    Истакла је да ни Западна обала није поштеђена насиља.

    "Израелски досељеници ескалирају своје нападе на палестинске цивиле и присиљавају њихово расељавање. Држава Израел мора да спречи ове нападе", рекла је Нусејбех.

  • 21:54

    УНИЦЕФ: У Гази сваки дан гине или бива повређено више од 420 деце

    Извршна директорка УНИЦЕФ-а Кетрин Расел изјавила је данас да у Појасу Газе сваког дана гине или бива повређено више од 420 деце.

    "Права цена ове најновије ескалације мериће се животима деце", рекла је Расел на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација поводом хуманитарне ситуације у Гази.

    Додала је да је на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, наводно убијено најмање 37 деце.

    "Ситуација се из сата у сат погоршава. Без прекида непријатељстава, плашим се за судбину деце у региону", навела је Расел.

    Она је позвала Савет безбедности да одмах усвоји резолуцију која позива на прекид ватре, захтева да стране омогуц́е безбедан и несметан приступ хуманитарне помоћи и захтева хитно безбедно ослобађање све отете деце.

  • 21:49

    Израелска војска: Проширујемо операције у Гази, стиже још војника и војне опреме

    Израелске одбрамбене снаге настављају да проширују своју копнену операцију у Појасу Газе и размештају тамо додатне снаге, рекао је портпарол ИД Данијел Хагари.

    "Снаге ИД настављају да проширују копнене операције у појасу Газе. Додатне пешадијске, оклопне и инжењеријске снаге улазе у Газу како би наставиле координисане копнене, ваздушне, поморске операције пуним капацитетом. Наше снаге су убиле десетине терориста током протеклог дана. Војска План се спроводи како је и планирано и наставиће да се спроводи у складу са нашим циљевима", рекао је Хагари, преносе РИА Новости.

  • 21:45

    Уједињене нације верују да постоји ризик од ескалације, позивају све стране на прекид ватре

    Уједињене нације верују да постоји ризик од ескалације рата између Израела и Хамаса који би се могао проширити на регион, позвавши све стране да пристану на прекид ватре, поручио је у понедељак координатор за хуманитарна питања и хитну помоћ (ОЦХА) Мартин Грифитс у саопштењу које је прочитала у Савету безбедности директор Одсека за хуманитарно финансирање и мобилизацију ресурса ОЦХА Лиса Доутен.

    "Имамо веома реалне страхове од онога што нам предстоји. Тренутна ситуација може избледети у поређењу са оним што ће доћи. Постоји истински ризик да би овај рат могао даље ескалирати и прелити се на шири регион. Морамо предузети хитне колективне акције да спречимо ово", наводи се у саопштењу.

    "У светлу свега што је данас описано, оно на шта позивамо је да се стране договоре да паузирају борбе из хуманитарних разлога", додаје се.

  • 21:19

    Кирби: САД не подржавају прекид ватре јер би ишао у корист Хамасу

    Сједињене Америчке Државе противе се прекиду ватре у Гази јер би такав потез ишао "у корист" Хамаса, рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби, преносе РИА Новости.

    "Не верујемо да је прекид ватре сада исправна одлука. По нашем мишљењу, прекид ватре ће користити Хамасу", рекао је Кирби на брифингу за новинаре.

  • 21:10

    Хитна седница Савета безбедности УН: "Ниједно место у Гази није безбедно"

    У Њујорку је данас почела хитна седница Савета безбедности Уједињених нација о хуманитарној кризи у Појасу Газе, која је сазвана на захтев Уједињених Арапских Емирата и Кине.

    Прво се обратио шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини који је рекао да да је ниво разарања широм Газе без преседана, као и да је "људска трагедија која се одвија под нашим надзором неподношљива".

    Упркос томе што су израелске власти поручиле половини становништва Газе да се евакуише на југ, значајан број становника Газе је убијен док су тражили уточиште, додао је Лазарини, преноси Танјуг.

    "Рекао сам много пута и поновићу: ниједно место није безбедно у Гази", поручио је шеф УНРВА, додавши да је "присилно расељавање" оставило више од 670.000 људи у пренатрпаним школама и подрумима.

  • 20:57

    Бела кућа: Нетанијаху обећао Бајдену да ће повећати проток хуманитарне помоћи у Газу

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је председнику САД Џозефу Бајдену да ће допустити већој количини хуманитарне помоћи да уђе у Газу, рекао је у понедељак портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

    "У позиву премијера Нетањахуа, он је добио обећање да ће Израелци настојати да подрже значајно повећање прилива хуманитарне помоћи у Газу", рекао је Кирби на брифингу за новинаре.

image