Израел и САД не подржавају прекид ватре; УНИЦЕФ: У Гази дневно 420 убијене или рањене деце

Сукоб између Израела и Хамаса ушао је у 24 дан

На захтев Уједињених Арапских Емирата, данас се одржава хитна седница Савета безбедности УН о ситуацији у Појасу Газе.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је да "Израел неће пристати на прекид непријатељстава са Хамасом након ужасних напада 7. октобра". Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да САД не сматрају да је прекид ватре "исправна одлука", јер би он "користио Хамасу".

Израелска војска је током претходног дана извела нападе на око 600 Хамасових мета у Појасу Газе, међу којима су складишта оружја, муниције, тајна скровишта и упоришта и још једном позвала на евакуацију цивила на југ.

Дечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) упозорио је да се деца у Гази суочавају са катастрофалном ситуацијом, јер родитељима није преостало ништа друго, него да им дају слану воду.

На хиљаде становника Газе је због хране и основних животних намирница провалило у складишта палестинске агенције Уједињених нација за избеглице.

30. окт 2023 • 22:49

Агенција УН: Скоро 70 одсто пријављених жртава у Гази су жене и деца

Шеф агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини упозорио је да је ниво разарања широм Газе "без преседана, да је људска трагедија која се одвија под нашим надзором неподношљива".

Лазарини је током обраћања Савету безбедности УН рекао да је "присилно расељавање" људи у Гази довело више од 670.000 избеглица у пренасељеним школама и склоништима УНРВА.

Он је напоменуо да скоро 70 одсто пријављених убијених чине деца и жене. Скоро 3.200 деце је убијено у Гази за три недеље, рекао је он, позивајући се на податке палестинског министарства здравља. Тај број премашује број деце убијене годишње широм светских конфликтних зона од 2019. године, рекао је он.

"Ово не може бити 'колатерална штета'", рекао је он и додао да Израел спроводи "колективну казну".

САД: Мора се сачувати живот хуманитарних радника и цивила на Блиском истоку

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд рекла је данас да се животи свих хуманитарних радника и цивила, Израелаца и Палестинаца, морају сачувати.

"Међународно хуманитарно право се мора поштовати", рекла је Гринфилд на хитној седници Савета безбедности УН поводом хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Она је истакла да Израел има право на самоодбрану, додавши да постоји забринутост због пораста броја напада на Палестинце на Западној обали.

"Морамо учинити све што је могуће да спасимо животе", поручила је америчка званичница, позвавши државе чланице да раде на спречавању ширења кризе.
Истакла је да је то питање међународног мира и безбедности.

Коментаришући резолуцију коју је прошле недеље усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, Гринфилд је оценила да у том документу недостају две речи - Хамас и таоци.

"Заиста, било је шокантно да Скупштина није осудила акције Хамаса", истакла је америчка амбасадорка у УН.

Она је додала да, "чак и у овом тешком тренутку", мора да се одржи нада у будућност у којој ће "две демократске државе, Израел и Палестина, живети једна поред друге у миру".

"Ово није будућност коју Хамас жели, али то је будућност на којој сви заједно морамо да радимо", истакла је Гринфилд.

Кина: Неделање СБ УН дало зелено светло ескалацији на Блиском истоку

Кинески амбасадор при Уједињеним нацијама Жанг Јун изјавио је данас да је "неделање" Савета безбедности Уједињених нација дало "зелено светло" за наставак ескалације на Блиском истоку.

"Неделање је зелено светло за наставак насиља", рекао је Жанг на хитној седници СБ УН поводом хуманитарне ситуације у Појасу Газе, додавши да ће историја запамтити избор Савета безбедности.

Он је додао да је огромна већина у Генералној скупштини УН подржала хуманитарну паузу прошлог петка током ванредне седнице, али да се Израел "оглушио о све то", отпочевши копнени напад на Газу.

Истакао је да је Газа под блокадом "16 дугих година", као и да 2,3 милиона невиних људи у тој области сада живи "у потпуном страху".

"Ако се не буде контролисала, ситуација ће измаћи контроли и већа катастрофа ће бити неизбежна", упозорио је Жанг.

Према његовим речима, блискоисточни мировни процес је тренутно "на ивици колапса".

"Прекините сва непријатељства, успоставите хуманитарно примирје и спречите ескалацију", поручио је кинески амбасадор при УН.

Додао је да Израел треба да обустави опсаду Газе, укине наредбу о евакуацији становништва на југ и обнови снабдевање области основним потрепштинама.

Жанг је позвао обе стране да "напусте своју слепу веру у силу" и обавежу се на окончање циклуса насиља.

УАЕ позивају на хитно и одрживо примирје у Појасу Газе

Амбасадорка Уједињених Арапских Емирата при Уједињеним нацијама Лана Заки Нусејбех позвала је данас да хитно, трајно и одрживо примирје у Појасу Газе.

"Ако се ослањамо на моралну одговорност Генералне скупштине по другим питањима, морамо је поштовати и у овоме", рекла је она на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација поводом хуманитарне ситуације у Гази.

Додала је да Савет безбедности игнорише став већине света након што су Уједињене нације усвојиле резолуцију о прекиду ватре између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Истакла је да ни Западна обала није поштеђена насиља.

"Израелски досељеници ескалирају своје нападе на палестинске цивиле и присиљавају њихово расељавање. Држава Израел мора да спречи ове нападе", рекла је Нусејбех.

УНИЦЕФ: У Гази сваки дан гине или бива повређено више од 420 деце

Извршна директорка УНИЦЕФ-а Кетрин Расел изјавила је данас да у Појасу Газе сваког дана гине или бива повређено више од 420 деце.

"Права цена ове најновије ескалације мериће се животима деце", рекла је Расел на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација поводом хуманитарне ситуације у Гази.

Додала је да је на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, наводно убијено најмање 37 деце.

"Ситуација се из сата у сат погоршава. Без прекида непријатељстава, плашим се за судбину деце у региону", навела је Расел.

Она је позвала Савет безбедности да одмах усвоји резолуцију која позива на прекид ватре, захтева да стране омогуц́е безбедан и несметан приступ хуманитарне помоћи и захтева хитно безбедно ослобађање све отете деце.

Израелска војска: Проширујемо операције у Гази, стиже још војника и војне опреме

Израелске одбрамбене снаге настављају да проширују своју копнену операцију у Појасу Газе и размештају тамо додатне снаге, рекао је портпарол ИД Данијел Хагари.

"Снаге ИД настављају да проширују копнене операције у појасу Газе. Додатне пешадијске, оклопне и инжењеријске снаге улазе у Газу како би наставиле координисане копнене, ваздушне, поморске операције пуним капацитетом. Наше снаге су убиле десетине терориста током протеклог дана. Војска План се спроводи како је и планирано и наставиће да се спроводи у складу са нашим циљевима", рекао је Хагари, преносе РИА Новости.

Уједињене нације верују да постоји ризик од ескалације, позивају све стране на прекид ватре

Уједињене нације верују да постоји ризик од ескалације рата између Израела и Хамаса који би се могао проширити на регион, позвавши све стране да пристану на прекид ватре, поручио је у понедељак координатор за хуманитарна питања и хитну помоћ (ОЦХА) Мартин Грифитс у саопштењу које је прочитала у Савету безбедности директор Одсека за хуманитарно финансирање и мобилизацију ресурса ОЦХА Лиса Доутен.

"Имамо веома реалне страхове од онога што нам предстоји. Тренутна ситуација може избледети у поређењу са оним што ће доћи. Постоји истински ризик да би овај рат могао даље ескалирати и прелити се на шири регион. Морамо предузети хитне колективне акције да спречимо ово", наводи се у саопштењу.

"У светлу свега што је данас описано, оно на шта позивамо је да се стране договоре да паузирају борбе из хуманитарних разлога", додаје се.

Кирби: САД не подржавају прекид ватре јер би ишао у корист Хамасу

Сједињене Америчке Државе противе се прекиду ватре у Гази јер би такав потез ишао "у корист" Хамаса, рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби, преносе РИА Новости.

"Не верујемо да је прекид ватре сада исправна одлука. По нашем мишљењу, прекид ватре ће користити Хамасу", рекао је Кирби на брифингу за новинаре.

Хитна седница Савета безбедности УН: "Ниједно место у Гази није безбедно"

У Њујорку је данас почела хитна седница Савета безбедности Уједињених нација о хуманитарној кризи у Појасу Газе, која је сазвана на захтев Уједињених Арапских Емирата и Кине.

Прво се обратио шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини који је рекао да да је ниво разарања широм Газе без преседана, као и да је "људска трагедија која се одвија под нашим надзором неподношљива".

Упркос томе што су израелске власти поручиле половини становништва Газе да се евакуише на југ, значајан број становника Газе је убијен док су тражили уточиште, додао је Лазарини, преноси Танјуг.

"Рекао сам много пута и поновићу: ниједно место није безбедно у Гази", поручио је шеф УНРВА, додавши да је "присилно расељавање" оставило више од 670.000 људи у пренатрпаним школама и подрумима.

Бела кућа: Нетанијаху обећао Бајдену да ће повећати проток хуманитарне помоћи у Газу

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је председнику САД Џозефу Бајдену да ће допустити већој количини хуманитарне помоћи да уђе у Газу, рекао је у понедељак портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

"У позиву премијера Нетањахуа, он је добио обећање да ће Израелци настојати да подрже значајно повећање прилива хуманитарне помоћи у Газу", рекао је Кирби на брифингу за новинаре.

САД обећале да ће координирати са Катаром и Саудијском Арабијом у вези с прекидом финансирања Хамаса

Заменик америчког министра финансија Брајан Нелсон рекао је званичницима у Саудијској Арабији и Катару да ће Сједињене Државе координисати са њима док настоје да поремете проток новца Хамасу, Хезболаху и другим групама на Блиском истоку које подржава Иран, саопштило је Министарство финансија САД.

"Заменик секретара Нелсон обећао је да ће наставити блиску координацију са партнерима у региону док Министарство финансија ради на ометању протока средстава Хамасу, Хизболаху и другим малигним групама које подржава Иран", наводи Министарство финансија у коментару Нелсонове посете Саудијској Арабији и Катару.

У рату Израела и Хамаса страдао 31 новинар

Комитет за заштиту новинара саопштио је данас да је у рату између Израела и палестинске милитантне групе Хамас убијен 31 новинар, што је највећи број страдалих новинара у неком сукобу од 1992. године.

Међу убијенима је 26 палестинских, четири израелска и један либански новинар, наводи се у саопштењу.

Поред тога, осам новинара је повређено, а деветоро их је нестало или су заробљени, преноси Танјуг.

Из Комитета истичу да су новинари у Појасу Газе суочени са посебно високим ризиком због израелске копнене офанзиве, ваздушних напада, поремећених комуникационих канала и нестанка струје.

Медији: Званичник у британској влади отпуштен због позива на прекид ватре у Гази

Посланик британске Конзервативне партије и помоћник министра у британској Влади Пол Бристоу данас је отпуштен из Владе након што је јавно позвао британског премијера Ришија Сунака да подржи трајни прекид ватре у Гази, пренео је "Гардијан".

"Торијевац" је уклоњен с места помоћника министра у Одељењу за науку, иновације и технологију након што је послао писмо премијеру у којем га позива на прекид непријатељстава између Израела и Хамаса.

Бристоу, за кога је британска влада саопштила да је смењен јер његови коментари "нису били у складу са принципима колективне одговорности", постао је први посланик британског парламента који је изгубио посао због позивања на прекид непријатељстава, пише "Гардијан".

У писму од две странице премијеру прошле недеље, Бристоу је рекао да се палестински цивили у Гази суочавају са „колективном казном као резултатом израелске опсаде и ваздушних удара након напада Хамаса 7. октобра.

"Трајни прекид ватре би спасио животе и омогућио континуирану колону хуманитарне помоћи да стигне до људи којима је најпотребнија", написао је он, додавши да "обични невини Палестинци не би требало да трпе колективну казну за злочине Хамаса".

Хуманитарна организација: У Гази једно дете бива убијено сваких 10 минута

Палестински огранак организације "Спасите децу" (Save The Children) саопштио је данас да једно дете бива убијено сваких 10 минута у Појасу Газе услед сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Говорећи за Би-Би-Си из Јерусалима, Џејсон Ли из добротворне организације рекао је да је од 20.000 повређених, свако треће дете.

Додао је да је су у порасту заразне болести због пренатрпаности болница и лоших хигијенских услова, као и да се плаши ширења малих богиња и грипа.

Према његовим речима, камиони којима је достављена хуманитарна помоћ Појасу Газе представљају "само кап у мору".

"Хирурзи раде операције без анестезије, људи користе мобилне телефоне као батеријске лампе да би имали светла у здравственим установама", рекао је Ли, упозоривши да у Гази тренутно има 130 превремено рођених беба које се налазе у инкубаторима који би ускоро могли да се угасе.

Два ловца Ф-16 израелских ваздухопловних снага напала мете у Сирији

Два борбена авиона Ф-16 израелских ваздухопловних снага напала су у понедељак мете у сиријској провинцији Дара, рекао је на брифингу контраадмирал Вадим Кулит, заменик шефа Руског центра за помирење зараћених страна у Арапској Републици.

"Тридесетог октобра, од 01:33 до 01:35, два тактичка ловца Ф-16 израелског ратног ваздухопловства из ваздушног простора окупиране Голанске висоравни ударила су са две навођене бомбе на положаје оружаних снага Сирије", рекао је Кулит, додавши да није било жртви, преносе РИА Новости.

УН контактирале Илона Маска око успостављања интернет везе у Гази

УН су разматрале друге опције како би својим агенцијама у Гази обезбедиле комуникацију од суштинског значаја за живот и разговарале су са Илоном Маском у вези његовог предлога за интернет конекцију, изјавио је у понедељак портпарол УН Стефан Дижарик.

"Знам да је било неког контакта [са Елоном Маском]. Такође знам да су наше колеге које се баве питањем телекомуникација у контакту са различитим ентитетима и владама и заинтересованим странама како би покушали да осигурају да повезаност између канцеларија УН-а широм света и наших колега у Гази буде отпорна с обзиром на њен спасоносна потреба за таквом комуникацијом", рекао је Дижарик на брифингу.

Шеф Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус рекао је у суботу да ће "пратити" могућу понуду Елона Маска да омогући приступ "Старлинку" за УН и другим потврђеним агенцијама за помоћ у Гази.

Министар: Израел треба да одржи нормалне односе са Русијом

Израел треба да одржи нормалне односе са Русијом упркос неким компликацијама у последњих неколико година, изјавио је у понедељак Рон Дермер, израелски министар за стратешка питања.

"Имали смо компликоване односе са Русијом у последњих неколико година... Мислим да је најбоље да обезбедимо да можемо да наставимо да имамо нормалне односе са Русијом", рекао је министар на брифингу, преноси "Спутњик".

Стотине пацијената заробљено у болници Ел Кудс

Стотине пацијената заробљено је у болници Ел Кудс у северној Гази усред интензивног и непрестаног бомбардовања око болнице, упозорила је међународна добротворна организација.

Више од 12.000 расељених људи налази се у склоништу у болничким ходницима и двориштима, поред стотина пацијената који ће преживети путовање на југ, саопштио је "Екшн ејд", преноси "Гардијан".

"Како се може очекивати да људи – бебе у инкубаторима, старије особе и они на механичкој вентилацији – евакуишу болницу која је била под сталним бомбардовањем?", запитала се Рихам Џафари, координатор за комуникације и заступање у "Екшн ејд Палестина".

"Како се може очекивати да лекари, који раде даноноћно на одржавању живота пацијената, поштују ова наређења? Пошто су животи пацијената на коцки, лекари не желе да оставе хиљаде пацијената без неге која им спасава живот. Напуштање Ел Кудса значило би гашење машина за одржавање живота и многи животи би били изгубљени", додаје Џафари.

Она је поздравила повећање помоћи у Гази, али је рекла да помоћ која успева да допре не може задовољити потребе.

"Под сталним бомбардовањем, залихе помоћи не могу стићи до болница јер су путеви уништени. Још једном, позивамо на прекид ватре како би болнице и машине за одржавање живота могле да наставе да раде", додаје она.

Црвени крст: Патња људи у Гази шокантна, ограничен приступ води и храни

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) саопштио је данас да је патња људи у Појасу Газе шокантна, додавши да становништво има има ограничен приступ храни и води.

"Болнице су близу колапса. Болнички ходници су пуни рањеника и расељених", наводи се у објави на друштвеној мрежи X (Твитер).

Додаје се да ће бити потребне године за обнову уништене инфраструктуре и домова.

"Чак и ратови имају границе. Према међународном хуманитарном праву, стране у сукобу морају да поштеде цивиле од последица војних операција", истичу из Црвеног крста.

Наглашава се да цивили морају да буду заштићени, а да сукобљене стране морају да им обезбеде основне потребе, попут хране и воде.

Додаје се да болнице такође морају да буду заштићене, као и да школе, стамбени и верски објекти и културна баштина нису мета.

Хамас: УН да одврате Израел од фашистичких злочина

Палестинска милитантна група Хамас позвала је данас Уједињене нације да предузму неопходне мере да одврате Израел од "фашистичких злочина", додавши да израелске снаге настављају да гађају болнице у Појасу Газе.

"Позивамо УН и релевантне међународне организације да предузму неопходне мере да окупатора одврате од фашистичких злочина и да раде на обезбеђивању потреба свих болница у погледу лекова, санитетског материјала и горива како би се поправила катастрофална ситуација која је задесила здравствени сектор услед агресије и варварства ционистичког окупатора", наводи се у саопштењу, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Из Хамаса су истакли да Израел наставља да бомбардује болнице у Гази, "без обзира на етичке стандарде и међународне законе".

"Окупациони авион гађао је болницу турско-палестинског пријатељства, једину у Појасу Газе за лечење болести рака", наводи се у саопштењу.

Генерални секретар УН упозорава да се ситуација у Гази погоршава из сата у сат

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да се ситуација у Гази погоршава "из сата у сат" и поновио позив на хуманитарни прекид ватре и безусловно ослобађање талаца, изјавио је у понедељак портпарол УН Стефан Дижарик.

"Он [Гутереш] је рекао да је ситуација у Гази из сата у сат све очајнија, и поновио је свој апел за хитан хуманитарни прекид ватре, безусловно ослобађање свих талаца и испоруку континуиране хуманитарне помоћи у обиму који задовољава потребе људи у Гази", рекао је Дужарик новинарима, коментаришући Гутерешове састанке са високим званичницима у Непалу.

Шеф УН-а је такође осудио Хамас за "ужасне нападе" на Израел. Истакао је да нема оправдања за убијање и рањавање цивила, сматра Дижарик.

САД позвале Израел да обнови комуникационе мреже у Гази

Сједињене Државе су пренеле јасну поруку Израелу о критичној потреби за обнављањем комуникационих мрежа у Гази, изјавио је у понедељак портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Јасно смо ставили до знања Влади Израела током викенда да комуникационе мреже морају бити обновљене, и драго нам је што су предузели кораке да то ураде. Одржавање ових канала није само везано за повезивање, [то] значи да се да виталне информације теку, хуманитарна координација се наставља и породице могу да остану у контакту", рекао је Милер током брифинга за новинаре.

Немачка: Израел мора сачувати Палестинце на Западној обали од екстремистичких досељеника

Израел мора да сачува Палестинце на Западној обали од насиља екстремистичких досељеника, рекао је данас портпарол немачког министарства спољних послова, коментаришући недавна убиства и расељавања неколико Палестинаца на тој палестинској територији

"Мора се осигурати да палестинске породице могу да остану тамо где су деценијама живеле и да не буду присиљене да напусте домове својих предака из страха за живот", додао је портпарол.

Према његовим речима, постоје индиције да је такво насиље у порасту, пренео је Ројтерс.

Директор израелске службе безбедности Шин Бет Ронен Бар јуче је у извештају ратној влади у Тел Авиву упозорио би могло доћи до "ерупције насиља" на Западној обали.

Он је то образложио порастом насиља које чине израелски насељеници на тој палестинској територији, као и повећањем броја инцидената између досељеника и Палестинаца који завршавају смрћу Палестинаца.

Званичник САД: Додатне "гвоздене куполе" у процесу слања из САД у Израел

У процесу је допремање додатних система противваздушне одбране "гвоздена купола" из САД у Израел, рекао је новинарима у понедељак високи званичник америчке одбране.

"'Гвоздене куполе' још нису стигле, али су у процесу слања у Израел", навео је званичник.

Шеф Мосада посетио Катар током викенда

Дејвид Барнеа, директор израелске обавештајне агенције Мосад, посетио је Катар протеклог викенда како би разговарао о посредовању Дохе у преговорима о ослобађању израелских и страних талаца Хамаса, известила је у понедељак америчка новинска агенција. позивајући се на изворе.

Како преносе медији, Барнеа се током свог путовања састао са високим катарским званичницима. Доха остаје главни посредник између Израела и покрета Хамас по питању заробљеника.

Сандерс: Израел има право да се прани, али не и да користи амерички новац за убијање невиних људи

Амерички сенатор из Вермонта Берни Сандерс поручио је данас да Израел има право да се брани, али не и да користи амерички новац за убијање хиљаде невиних људи у Гази.

"САД дају Израелу 3,8 милијарди долара на годишњем нивоу. Бајденова администрација и Конгрес морају да јасно ставе до знања да Израел има право да се брани и уништи терористе Хамаса, али нема право да користи америчке доларе да убије хиљаде невиних мушкараца, жена и деце у Гази", написао је Сандерс на друштвеној мрежи X (Твитер).

Од 7. октобра, у израелским нападима на Појас Газе убијено је 8.306 Палестинаца, међу којима 3.457 деце, саопштено је из палестинског министарства здравља.

Нетанијаху: Израел неће пристати на прекид ватре у Гази

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху назвао је напад Хамаса на Израел 7. октобра "прекретницом" за лидере и нације.

Нетанијаху је током брифинга на енглеском језику рекао да је време да "одлучимо јесмо ли вољни да се боримо за будућност наде и обећања, или да се предамо тиранији и терору."

Додао је да његова земља неће пристати на прекид ватре у Гази, преноси "Гардијан".

"Као што Сједињене Државе не би пристале на прекид ватре након бомбардовања Перл Харбора или након терористичког напада једанаестог септембра, Израел неће пристати на прекид непријатељстава са Хамасом након ужасних напада 7. октобра", рекао је Нетанијаху.

Како сматра, позиви на прекид ватре су "позив Израелу да се преда Хамасу, тероризму, варварству", додавши да се то "неће десити."

Си-Ен-Ен: У Газу ушло 26 камиона са хуманитарном помоћи

Двадесет шест камиона са хуманитарном помоћи прошло је инспекцију и стигло до појаса Газе из Египта, пренео је данас Си-Ен-Ен.

На граничном прелазу Рафа из Египта у Газу и даље чека 49 камиона, од којих 34 пролази кроз безбедносне провере, а 15 чека на почетак инспекција.

Генерални секретар египатске покрајине северни Синај, Осаме ел Гандур потврдио је да је сада укупно више од 193 камиона, са више од три тоне хране, лекова и санитетског материјала стигло на Рафу од 8. октобра, а само њих 118 је до сада прешло у Појас Газе и то ''због сложених инспекцијских процедура које је наметнуо Израел, а које ометају долазак помоћи у Газу''.

Ел Гандур је додао да је и даље на снази израелска забрана о достављању горива у Газу.

Истакао је да је медицински сектор на северном Синају спреман да прими рањене Палестинце из Газе на лечење у египатским болницама чим им буде дозвољено да прођу.

Нетанијаху: Израелска војска чини "систематски напредак" у Гази

Премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да Израел остварује "систематски напредак" у својој војној кампањи против Хамаса у Гази, преноси "Тајмс оф Израел".

На почетку састанка ратне владе, Нетанијаху је рекао да је ИД "проширила свој копнени улазак у појас Газе. Ради то у одмереним, веома моћним корацима, правећи систематски напредак корак по корак."

САД: Осумњичени за убиство палестинског дечака изјаснио се да није крив

Џоеф Зуба, који је оптужен за убиство, покушај убиства и злочин из мржње због убиства палестинског дечака и рањавања његове мајке, изведен је данас пред суд у Илиноису где се изјаснио да није крив.

То је у његово име учинио адвокат Џорџ Ленард, док Зуба, обучен у црвено затворско одело, није говорио, преноси "Глас Америке".

Зуба је оптужен за фатално рањавање шестогодишњег палестинског дечака Вадее ел Фајума и рањавање његове мајке Ханан Шахин у Плејнфилду, око 60 километара од Чикага.

Пред судом се изјаснио о кривици по осам тачака оптужнице, укључујући убиство првог степена, покушај убиства првог степена, напад смртоносним оружјем и злочин из мржње.

Дечак је убоден ножем 26 пута, наведено је у саопштењу локалне полиције.

"Детективи су утврдили да су ове жртве нападнуте због тога што су Муслимани, у контексту актуелног сукоба Израела и Хамаса", наведено је у полицијском саопштењу.

Шахин је рекла полицији да је Зуба, код кога су иначе изнајмљивали собу у кући у Плејнфилду, био узнемирен због сукоба Израела са Хамасом и да их је напао када га му је рекла да "треба да се моли за мир".

Мајка дечака се опоравља од повреда које је задобила у нападу због чега није могла да присуствује сахрани свог сина.

ИДФ: Војник Ори Мегидиш спашена из заточеништва Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и безбедносна агенција Шин Бет саопштиле су да је војник који је заробио Хамас спашен из Газе у операцији током ноћи.

Војска је саопштила да је војника Ори Мегидиш отео Хамас 7. октобра.

У заједничкој изјави ИДФ и Шин Бет рекли су да је Мегидиш од тада прошла медицинске прегледе и да је "добро". Нису наведени детаљи о околностима њеног пуштања на слободу.

Црвени полумесец: Немогуће евакуисати болницу Ал Кудс у Гази

Палестински Црвени полумесец саопштио је данас да је тој организацији наређено да одмах евакуише болницу Ал Кудс у граду Гази, али да је то немогуће учинити.
Тамошње особље тврди да је у болници око 400 пацијената, као и око 14.000 цивила, који су тамо потражили склониште, преноси Си-Ен-Ен.

Портпаролка палестинског Црвеног полумесеца Нибал Фарсак рекла је да је у недељу дошло до "значајног повећања бомбардовања у овој области", као и да је зграда болнице претрпела одређена оштећења због оближњих ракетних удара.
Додала је да ће сви пацијенти умрети ако не буду релоцирани, пошто је ситуација у болници "веома опасна".

Како наводи Си-Ен-Ен, раније је било извештаја да је израелска наредба да се болница евакуише можда повучена, али на питање те медијске куће да ли је и даље на снази, из Израелских одбрамбених снага (ИДФ) је речено да је "то на северу, тако да је на снази".

Хамас: Боримо се са израелском војском на северозападу Газе

Војно крило Хамаса, Бригаде Ал Касам, саопштило је данас да води борбу са израелском војском на северозападу Појаса Газе.

"Борци Ал-Касама тренутно су ангажовани у оружаним борбама са непријатељским снагама користећи митраљезе и гранате Ал Иасин-105 на северозападу Газе", каже се у саопштењу, преносе РИА Новости.

На основу саопштења Хамаса, али и према извештајима медија и наводима палестинских очевидаца, "Гардијан" пише да су на северу Појаса Газе израелске оклопне снаге наводно деловале близу обале Средоземног мора.

Лист наводи да се чини се да израелске снаге напредују у два правца око града Газе.

Шолц: Смрт немачко-израелске грађанке показује варваризам Хамаса

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је у понедељак да је смрт немачко-израелске грађанке Шани Лук показала оно што је назвао варварством Хамаса и потребом да се они позову на одговорност.

"За мене су ове вести ужасне", преноси Ројтерс, рекао је Шолц, додавши да "то показује сав варваризам који се крије иза Хамаса".

Породица 22-годишње немачко-израелске држављанке Шани Лук, за коју се верује да је Хамас држао у Појасу Газе као таоца, обавештена је о њеној смрти, а израелско министарство спољних послова објавило је на друштвеним мрежама да је пронађено и идентификовано тело Шани Лук коју су претходно мучили терористи Хамаса.

Хамас ју је отео са музичког фестивала у јужном Израелу у пустињи близу границе са Појасом Газе 7. октобра заједно са још око 200 људи које држи као таоце.

Премијер Либана у техничком мандату: Ескалација би могла гурнути цео регион у хаос

Ескалација рата у Гази могла би да гурне цео регион у хаос, рекао је у понедељак премијер Либана у техничком мандату Наџиб Микати.

"Видим да постоји права трка између прекида ватре и ескалације у Гази, јер ескалација не утиче само на Либан, и бојим се да ће се ескалација проширити на цео регион, гурнути Блиски исток у хаос", рекао је Микати у видео интервјуу за АФПТВ, преноси Си-Ен-Ен.

Микати је такође рекао да је његова земља у "срцу олује... али је проживела све ратове у региону и, напротив, Либан је био најотпорнији."

Групе за људска права: У САД се дискриминишу људи који се залажу за права Палестинаца

Америчко-арапски комитет за борбу против дискриминације (АДЦ) упозорио је на "наставак криминализације залагања за палестинска права" у Сједињеним Државама.

Они указују на учестале антипалестинске и антиарапске нападе од почетка сукоба Хамас и Израела 7. октобра, преноси "Гардијан".

Палестинска Правна група за грађанска права са седиштем у Чикагу, саопштила је да је примила стотине захтева за правну помоћ од људи који су изгубили посао, којима прети отказ или се суочавају са другим врстама казни, јер су јавно говорили у знак подршке Палестинцима.

Званичници САД: Америчке трупе у Ираку и Сирији нападнуте 23 пута од 17. до 30. октобра

Два висока америчка одбрамбена званичника су током брифинга за новинаре у Пентагону рекли да су од 17. до 30. октобра америчке и коалиционе снаге нападнуте најмање 14 пута у Ираку и девет пута у Сирији, комбинацијом дронова и ракета.

Званичници кажу да су многе беспилотне летелице и ракете пресретнуте и нису успеле да достигну своје циљеве, преноси "Тајмс оф Израел".

Блинкен разговарао са катарским колегом усред преговора о ослобађању заточеника

Амерички државни секретар Антони Блинкен разговарао је у понедељак са министром спољних послова Катара шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом eл Танијем док Доха наставља да води преговоре за ослобађање заточеника Хамаса, према два извора обавештена о позиву, преноси Си-Ен-Ен.

Један од извора је рекао да је разговор прошао добро, али није навео додатне детаље.

Медији: Либанска војска нашла 21 лансер на својој страни границе с Израелом

Либанска војска наводи да су њене трупе откриле 21 лансер на својој страни плаве линије у близини северног Израела и демонтирале их. Речено је да је један од њих опремљен ракетом спремном за испаљивање.

Милитантна група Хезболах претходно је саопштила да су њени наоружани чланови у понедељак напали две израелске испоставе, укључујући и једну на ободу града Метуле, уништавајући "техничку опрему".

ИДФ је раније саопштила да поново узвраћа ватру на Либан након што је претрпела напад.

Плава линија означава границу између Израела и Либана коју су нацртале УН 2000. године, пише "Гардијан".

Израел осудио "окрутну психолошку пропаганду" Хамаса

Реагујући на видео који је објавио Хамас на друштвеним мрежама, а у којем три жене у заточеништву милитантне групе криве Нетанијахуа за "катастрофу 7. октобра", кабинет израелског премијера осудио је "окрутну психолошку пропаганду" те организације.

"Наше срце је са вама и свим осталим таоцима. Чинимо све што можемо да све отете и нестале вратимо кући", наводи се у саопштењу, преноси "Тајмс оф Израел".

Како се наводи, изјаве заточеника је "готово сигурно диктирала терористичка група која их држи заробљене у Гази."

Хамас објавио видео у којем израелски таоци криве Нетанијахуа за "катастрофу" 7. октобра

Хамас је у понедељак објавио видео у коме су три киднаповане Израелке апеловале на премијера Бењамина Нетанијахуа, окривљујући га за "катастрофу 7. октобра".

Опис видеа који је поделио Хамас гласи: "Известан број ционистичких затвореника које држи Ал-Касам шаље поруку Нетанијахуу и ционистичкој влади."

"Здраво Биби Нетанијаху. Ми смо у Хамасовом заробљеништву 23 дана. Јуче је била конференција за штампу са породицама талаца. Знамо да је требало да дође до прекида ватре. Требало је да нас све ослободите. ослободи нас све", рекла је једна жена у заточеништву Хамаса.

"Уместо тога, ми бивамо кажњавани због вашег политичког, националног занемаривања – због тог ваше грешке 7. октобра", додала је, напомињући да на граници са газом "није било војске. Нико није дошао. Нико нас није чуо."

На снимку, жена такође наглашава да су она и друге жене недужне грађанке које плаћају порез, преноси "Џерузалем пост".

"Ми смо невини грађани. Грађани који плаћају порез Држави Израел. Хоћете да нас све побијете. Хоћете да нас све побијете користећи ИД... Није довољно што су израелски грађани убијани. Пустите нас. Пустите нас сада. Пустите њихове грађане, пустите њихове затворенике. Ослободите нас. Ослободите све нас. Вратимо се сада својим породицама", рекла је она.

ИДФ тврди да је убио неколико високих оперативаца Хамаса

Израелска војска саопштила је у понедељак да су њене трупе убиле четири истакнута оперативца Хамаса у оквиру проширених копнених операција у појасу Газе.

Израелске одбрамбене снаге су у саопштењу навеле следећа имена убијених припадника Хамаса:

  • Џамил Баба, командант Хамасових поморских снага у његовој Централној бригади
  • Мухамед Сафади, командант противтенковске ракетне јединице
  • Муваман Хиџази, истакнути оперативац у Хамасовој противтенковској ракетној јединици
  • Мухамед Авдалах, виши оперативац у Хамасовом одељењу за производњу

Израелска војска је такође саопштила да је "уништила терористичку инфраструктуру, укључујући лансере противтенковских ракета и друге лансирне рампе", додаје се, преноси Си-Ен-Ен.

Додик о сукобу Хамаса и Израела: И ми смо згурани у нешто што не може да функционише вољом других

Тежак је тренутак који постоји у сукобу између Израела и Палестине, пре свега Хамаса, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик и истакао да очекује да ће сукоб што пре стати и да ће се успети пронаћи договор.

"Мучно је гледати слике из Газе. Али, оправдана је активност и Израела да се брани. Очекујем да ће што пре сукоб стати и да ће успети пронаћи договор. Видим разликује се од претходних ситуација. Америка дисквалификује себе као посредника, јер се сврстава на једну страну. Као и у Украјини. Видели смо реакцију арапског света на то. Усложњава проблем који је тежак. Свака врста навијачког односа није фер и коректна", навео је Додик.

Он је рекао да вишедеценијски сукоб између Израела и Палестине помало подсећа и на ситуацију БиХ.

"И ми смо згурани у нешто што не може да функционише вољом неких других, а не нас, да се живи на простору који није перспективан да функционише као држава. Верујем да ћемо успети да очувамо мир, то је најважније у свему, а политички процеси биће у току и много више интензивнији", рекао је Додик.

Нагласио је да су САД давно одлучиле да централизују БиХ, а Републику Српску направе празном љуштуром.

"Боримо се против тога, боримо се за Устав БиХ. Неки међународни представници тврде како ми то не разумемо, како није ствар слова Дејтона, него је то процес. Тај процес нико из Републике Српске и Србије није потписао већ уговор у којем тачно пише шта стоји у њему. Слово Дејтонског споразума и даље остаје наш циљ, уколико то није могуће Српска мора да нађе начина како да настави своју егзистенцију", навео је Додик, пренео је портал РТРС.

Председник Руске федерације јеврејских заједница позвао да се казне организатори немира у Дагестану

Председник Руске федерације јеврејских заједница позвао је власти да пронађу и оштро казне учеснике и организаторе антисемитских нереда у Дагестану у недељу.

Рабин Александар Борода саопштио је да су немири усред слетања авиона из Тел Авива на аеродром у Махачкали "поткопали основне темеље наше мултикултуралне и мултинационалне државе".

Борода рекао да дагестанске власти нису биле спремне за побуну, у којој је 60 људи ухапшено, а најмање 20 повређено, преноси Ројтерс.

Хезболах напада северни Израел

Сирене за ваздушну опасност су се огласиле у граду Рош Ханикри у западној Галилеји и околним градовима, близу границе са Либаном, објавио је "Тајмс оф Израел".

Сирене су се огласиле услед поновљених ракетних  напада Хезболаха и савезничких палестинских терористичких фракција из јужног Либана на северни Израел.

ИДФ је објавио видео-снимак на коме се види напад на "војну инфраструктуру" која припада либанској милитантној групи.

Потврђена смрт Шани Лук која је била међу таоцима Хамаса

Израелски председник Исак Херцог је потврдио смрт 22-годишње немачко-израелске држављанке Шани Лук, која је киднапована у Израелу,

Он је у интервјуу немачком ТВ каналу Велт изразио саучешће породици.

"Нажалост, јуче смо добили вест да моја ћерка више није жива", рекла је њена мајка Рикарда за немачки РТЛ.

Израелско министарство спољних послова објавило је на друштвеним мрежама да је пронађено и идентификовано тело Шани Лук коју су претходно мучили терористи Хамаса, објавио је "Гардијан".

Рикарда Лук је ћерку препознала на видео снимцима који круже интернетом због њених упечатљивих тетоважа и фарбане косе, а Хамас ју је отео са музичког фестивала у јужном Израелу у пустињи близу границе са Појасом Газе 7. октобра заједно са још око 200 људи које држи као таоце.

Иако је Лук проглашена мртвом, њено тело није допремљено из Газе.

Израелски медији су објавили да су чланови породице добили писмо од израелске спасилачке службе ​​у којем се наводи да је пронађена и идентификована кост из њене лобање, без које особа не може да преживи.

Палестински медији: Израелска војска се повукла са периферије Газе

Шеф Хамасове канцеларије у Гази тврди да су се израелски тенкови, који су се приближили граду повукли.

Тенкови су стигли до Саладинове улице, на удаљености од око три километра од ограде која ограђује Појас Газе.

Претходно су палестински медији објавили да су се израелски    тенкови повукли после великих губитака.

Mинистарство здравља у Гази: погинуло је 8.306 особа

У Појасу Газе погинуло је 8.306 особа, од чега 3.457 деце и 2.136 жена, саопштило је министарство здравља у Гази.

Од почетка ескалације сукоба 7. октобра, 21.048 особа је рањено у Појасу Газе.

Нестало је 1.950 људи, међу којима је 1.050 деце.

Израелски тенк гађао цивилно возило у Гази, погинуло троје људи

Израелски тенк је пуцао на аутомобил са цивилима у Појасу Газе и усмртио троје Палестинаца који су покушавали да са севера побегну на југ, рекли су очевици за "РИА Новости".

На снимку руске агенције се види тренутак када је тенк погодио цивилно возило. Према информацијама агенције, путници су покушавали да изађу у Саладинову улицу, која повезује северни део енклаве са јужним.

Према речима очевидаца, болница у Појасу Газе Ал Шифа примила је тела три жртве које су биле у аутомобилу у тренутку када је израелски тенк погодио возило.

"Бригаде ал Касам": Гранатирамо град Ашдод у Израелу

Војно крило Хамаса "Бригаде Ал Касам", објавило да гранатирају израелски град Ашдод као одговор на нападе на цивиле.

Хамас потврдио: Израелски тенкови на улазу у Газу

Портпарол Хамаса у Гази, Хазем Касем  потврдио је да су се израелски тенкови приближили граду.

Он је рекао да је "палестински отпор напао израелске тенкове у Саладиновој улици".

Хагари: Директан сукоб израелских копнених снага и Хамаса

Израелске копнене снаге напредују у Појасу Газе и упуштају се у директне сукобе са Хамасом, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага бригадни генерал Данијел Хагари на брифингу.

"Крећемо се на терену, идентификујемо терористе и нападамо из ваздуха. Постоји и директан контакт између копнених снага и терориста, борбе се воде унутар Појаса Газе. Стално процењујемо ситуацију, а истовремено идемо напред у складу са са нашим оперативним плановима", прецизира он.

Израелске копнене снаге, подржане из ваздуха, учествују у директним сукобима са припадницима Хамаса и "постепено напредују према плану", каже Хагари.

Према његовим речима, израелске снаге су убиле десетине милитаната у Гази током ноћи. Међутим, одбио је да коментарише објаве на друштвеним мрежама да израелски тенкови напредују на главном путу у Гази.

Израелски министар финансија замрзнуо средства Палестинске самоуправе

Министар финансија Израела Безазел Смотрич обавестио је премијера Бењамина Нетанијахуа да је наложио свом министарству да замрзне сва средства која се пребацују Палестинској самоуправи (ПС) и апелује на владу да изврши ревизију своје политике о трансферу новца, у светлу онога што Смотрич назива "подршком" Палестинске самоуправе Хамасовом нападу на Израел 7. октобра.

Он свој захтев поткрепљује списком од 12 запаљивих изјава званичника ПС датих откако је Хамас брутално убио 1.400 људи у Израелу 7. октобра, преноси "Тајмс оф Израел".

"Палестинска самоуправа је још једном доказала на делу, о чему смо причали годинама, да је организација која подржава терор. Стога се, поред повезивања средстава са Појасом Газе и његовим становницима, ова средства користе за активности против државе Израел и њених грађана. Незамисливо је да у овој релалности треба да наставимо да пребацујемо новац као да се ништа није десило", навео је Смотрич у писму израелском премијеру. 

Више деце погинуло у Појасу Газе за три недеље него у конфликтима у свету за годину

Више деце је  погинуло у Појасу Газе у последње три недеље него што годишње гине у конфликтима  широм света,  објавила је организација "Сејв д чилдрен"

Према последњим подацима, у Појасу Газе је погинуло 3.324 деце од 7. октобра, док је 36 живот изгубило на Западној обали.

Према подацима УН, у конфликтима у 24 државе током 2022. године погинуло је 2.985 деце, 2021. погинуло је 2.515 деце, а 2020 2.674 деце, наводи "Сејв д чилдрен".

Харис: Вашингтон нема намеру да шаље своју војску у Израел или Газу

Потпредседница САД Камала Харис рекла је да Вашингтон "апсолутно нема намеру нити планове" да шаље своје борбене јединице у Израел или Газу, услед бојазни око ширег регионалног конфликта.

Харис каже да се блиско држи приступа председничке администрације, а то је - подршка Израелу да се одбрани, али истовремено и да се заштите цивили.

"Према већини процена, најмање 1.400 Израелаца је убијено. Израел, без икакве дилеме, има право на самоодбрану. Такође, веома је важно раздвојити Хамас и палестински народ, који заслужује подједнаке мере безбедности, самоодлучности и достојанства. Били смо веома јасни када смо рекли да правила рата морају да се поштују и да мора да се неометано дистрибуира хуманитарна помоћ", истакла је потпредседница САД.

Поводом забринутости да би конфликт могао да се прошири ван Појаса Газе, Харис је поновила упозорење председника САД Џозефа Бајдена Ирану да се не меша.

Палестина: Од зоре погинуле десетине људи у Гази

У операцијама израелске војске у Појасу Газе од јутрос су погинуле десетине људи, јавила је палестинска агенција Вафа.

Напомиње се да је само у једном ваздушном нападу у централном делу Газе погинуло 11 чланова једне породице, од којих су, како се тврди, већина били жене и деца.

Израелски тенкови на улазу у Газу

Израелски тенкови су дошли до улаза у Газу, кључни путеви су пресечени, јавља Франс прес, преносе "РИА Новости".

Ракетиран град на југу Израела, оштећене стамбене зграде

Из Појаса Газе испаљено је око 30 ракета на град Нетивот на југу Израела, а у ракетирању су оштећене стамбене зграде.

Хитна помоћ саопштила је да нема повређених у директном поготку ракете у зграду и зид друге зграде, преноси "Тајмс оф Израел".

Црвени полумесец: Израел наставља да гађа околину болнице

Палестински Црвени полумесец (ПРЦС) саопштио је  да су настављени израелски ваздушни напади на област Тал Ал-Хава, где се у Појасу Газе налази болница Ал-Кудс.

Област око болнице погођена је у недељу из ваздуха, према речима очевидаца, пренео је ББЦ.

Израелска војска наредила је евакуацију у недељу, али је медицинско особље рекло да је премештање стотина пацијената из болнице немогуће.

Постоји забринутост за пацијенте и особље и у другој болници у Гази, у Ал Шифи, где је шеф хирургије описао стање као "катастрофално".

Око 55.000 интерно расељених људи "сада окупирају сваки квадратни метар" код и у болници Ал Шифа, рекао је доктор Марван Абусада у гласовној поруци за Би-Би-Си, снимљеној у недељу увече.

Абусада је рекао да је болница "преплављена" и да су пацијенти заузели ходнике, око 100 пацијената је премештено у друге болнице током викенда, али и даље пристиже много пацијената, рекао је Абусада.

Недостатак медицинске опреме, од анестетика до лекова за болове и антибиотика чини ситуацију "изузетно тешком".
"Више од овога, не можемо", поручио је Абусада.

Израелска војска тврди да је Хамасова главна база за операције смештена испод болнице Ал Шифа.

Хамас је негирао те тврдње.

Галант: Без војног притска Хамас неће ослободити таоце

Министар одбране Израела Јоав Галант сматра да је већа вероватноћа да војни притисак на палестинску милитантну групу Хамас доведе до ослобађања заробљеника коју та група држи, него да до ослобађања доведе велика размена затвореника.

"Ако не буде војног притиска на Хамас, неће бити никаквог напретка", рекао је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

Галант је током састанка са члановима породица неких од 230 талаца које Хамас држи у Појасу Газе рекао да замена затвореника према принципу "сви за свакога" није изводљива и додао да кад би то било тако једноставно, "замена не би била проблем".

Израел не жели да уништи Појас Газе већ Хамас

Израел нема план да уништи појас Газе, већ планира да уништи Хамас и врати таоце, рекао је израелски амбасадор у Москви Александар Бен Цви за канал "Русија 24".

"Не постоји план да се уништи појас Газе. Постоје планови да се униште војне структуре Хамаса и врате таоци", рекао је дипломата.

ИДФ: Током ноћи убијено неколико десетина припадника Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су  да су копнене операције настављене на северу Појаса Газе и да је израелска војска током ноћи убила десетине припадника Хамаса, пренео је "Тајмс оф Израел".

ИДФ су навеле да су копнене снаге "убиле терористе који су се забарикидирали у зградама у Појасу Газе и покушали да нападну израелску војску".

У једном од окршаја, копнене трупе су наложиле ваздушним снагама да изврше напад дроном на Хамасово упориште, и тада је убијено више од 20 милитаната, саопштиле су ИДФ.

Приликом другог окршаја, ИДФ истиче да је борбени ловац напао позиције за лансирање противтенковских навођених ракета, као и бројне Хамасове оперативце који су лоцирани у близини универзитета Ал-Азхар у граду Газа.

Савет безбедности УН данас о ситуацији у Појасу Газе

Савет безбедности УН одржаће данас хитну седницу о ситуацији у Појасу Газе, на захтев Уједињених Арапских Емирата, јавио је АП позивајући се на представника Абу Дабија у Савету.

УАЕ су затражиле од СБ УН да заседа "што је пре могуће", након израелских проширених копнених операција у Појасу Газе.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је у суботу жаљење што је Израел интензивирао војне операције, уместо да дозволи критично потребну хуманитарну паузу.