Свет

Хитна седница Савета безбедности УН о хуманитарној кризи у Појасу Газе

Рекао сам много пута и поновићу: ниједно место није безбедно у Гази, поручио је шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини
Хитна седница Савета безбедности УН о хуманитарној кризи у Појасу Газе© Tanjug/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

У Њујорку је почела хитна седница Савета безбедности Уједињених нација о хуманитарној кризи у Појасу Газе, која је сазвана на захтев Уједињених Арапских Емирата и Кине.

Прво се обратио шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини који је рекао да да је ниво разарања широм Газе без преседана, као и да је "људска трагедија која се одвија под нашим надзором неподношљива".

Упркос томе што су израелске власти рекле половини становништва Газе да се евакуише на југ, значајан број становника те енклаве је убијен док су тражили уточиште, додао је Лазарини.

"Рекао сам много пута и поновићу: ниједно место  у Гази није безбедно", поручио је шеф УНРВА, додавши да је "присилно расељавање" оставило више од 670.000 људи у пренатрпаним школама и подрумима.

Лазарини је напоменуо да је читава популација Газе изгубила људско достојанство и да је сада време када је житељима Газе потребна наша емпатија.

"Читаво становништво бива дехуманизовано… Више него икад, становници Газе заслужују нашу емпатију. Његово одсуство ће продубити поларизацију у региону и додатно удаљити сваку перспективу мира", рекао је он.

У суботу је УНРВА саопштила да је хиљаде људи упало у њена складишта и дистрибутивне центре, односећи пшенично брашно и основне залихе за преживљавање.

Инцидент указује на то да је цивилни ред у Гази почиње да се распада након тронедељног рата и опсаде, рекао је директор за послове УНРВА у Гази Томас Вајт.

image