Свет

Ако желиш мир, спреми се за отказ: Сунак отпустио државног помоћника због позива на мир у Гази

Пол Бристоу био је парламентарни секретар
Ако желиш мир, спреми се за отказ: Сунак отпустио државног помоћника због позива на мир у Гази© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Британски премијер Риши Сунак отпустио је помоћника министра због позива на "трајни" прекид ватре у Гази. Лондон је престао да позива на окончање рата у Израелу, предлажући само ограничене "паузе" како би се омогућило да помоћ стигне до палестинске енклаве.

Конзервативни члан парламента Пол Бристоу смењен је у понедељак са позиције приватног секретара парламента у Одељењу за науку, неколико дана након што је написао писмо Сунаку тражећи дугорочно примирје између Израела и палестинских милитаната у Гази успротививши се "колективном кажњавању" становника Газе због "Хамасових злочина", наводи "Политико".

"Од Пола Бристоуа је затражено да напусти свој положај у влади након коментара који нису били у складу са принципима колективне одговорности", рекао је портпарол Даунинг стрита 10, позивајући се на правило које захтева од владиних званичника да јавно подрже све одлуке владе.

У свом писму премијеру, Бристоу је тврдио да би трајни прекид ватре "спасао животе и омогућио хуманитарну помоћ да стигне до људи којима је најпотребнија". Сунак је, међутим, гласно бранио војну акцију Израела против Хамаса и одбацио могућност примирја, уместо тога позивајући на кратке хуманитарне "паузе" које се "разликују од прекида ватре".

image