Муслимани у САД уценили Бајдена; Израел потврдио напад на избеглички камп

У Гази је до сада погинуло 8.525 особа, од чега 3.542 детета и 2.187 жена, објавило је Министарство здравља Хамаса

Рат у Појасу Газе траје 25 дана.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари потврдио је да су израелски борбени авиони извели напад на избеглички камп Џабалија у Гази.

ИДФ је, такође, саопштио да је током ваздушног напада убијен један од команданта Хамаса, Ибрахим Бијари.

Хамас је саопштио да су његови милитанти отворили ватру из митраљеза и противтенковским ракетама на израелске снаге које су упале на север и југ Газе, јавља Ројтерс.

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је одбацио идеју о прекиду ватре у Гази, наводећи да је "ово време за рат". Он је рекао да је напредовање војске кроз Газу отворило могућности за ослобађање талаца, што ће, навео је, Хамас учинити само под притиском.

Војно крило Хамасa најавило је да ће ослободити неколицину "страних талаца" у наредних неколико дана.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да преузме одговорност, у случају да се успостави регионални безбедносни механизам услед текућих израелских напада на Газу.

Сва дешавања у Појасу Газе пратите уживо у блогу РТ Балкан.

31. окт 2023 • 21:43

Протести у Рамали

Више стотина људи протестовало је данас на тргу Манара у граду Рамала на окупираној Западној обали у знак подршке Палестинцима у Појасу Газе, након што су израелске снаге извеле ваздушне нападе на избеглички камп Џабалија.

Египат отвара границу за 81 повређеног цивила из Газе

Осамдесет један становник Газе са тешким повредама ући ће у Египат на лечење, саопштила је Општа управа за прелазе и границе у Гази.

Египатске власти потврдиле су властима Газе да ће повређенима бити дозвољено да уђу у земљу након што су били тешко рањени, пренео је Ројтерс.

Египатски медицински и безбедносни извори саопштили су раније данас да ће гранични прелаз Рафа бити отворен за један број повређених Палестинаца.

Црвени полумесец: У нападу на избеглички камп убијено 25 цивила

Генерални директор Палестинског Црвеног полумесеца рекао је за "Би-Би-Си" да је 25 цивила убијено у израелском нападу на избеглички камп Џабалија.

Раније су Министарство здравља које води Хамас и директор болнице саопштили да је погинуло најмање 50 људи.

Боливија прекида дипломатске односе са Израелом

Влада Боливије прекида дипломатске односе са Израелом због догађаја у Појасу Газе, изјавила је заменица министра спољних послова те земље.

Подсетимо, Боливија је исто урадила 2009. године због акција Израела у палестинској енклави. Односи су обновљени 2019. године.

Деца из Газе живе у ходницима болнице у сталном страху за живот

"Услуге болнице веома су смањене због искључења струје и ограничених испорука лекова и других медицинских потрепштина, као и горива и воде. Болница је и склониште интерно расељеним лицима", саопштено је из СЗО.

Ирански министар спољних послова састао се са лидером Хамаса

Ирански министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахијан разговарао је данас у Дохи са лидером Хамаса Исмаилом Ханијеом о ситуацији у Гази, јавила је новинска агенција ИРНА.

То је био њихов други састанак од 7. октобра када су милитанти Хамаса напали Израел.

Пре тога, ирански министар се састао са катарским емиром шеиком Тамимом бин Хамадом Ал Танијем и премијером и министром спољних послова шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем.

Амирабдолахијан је на састанку са катарским лидером рекао да је израелска војска "неспособна да се избори са палестинским отпором".

Катарски емир је навео да се масовни скупови подршке Палестини одржавају широм света, укључујући Сједињене Америчке Државе, што, како је оценио, показује "глобалну осуду израелских злочина".

Након посете Катару, ирански министар спољних послова отпутоваће у Турску.

Званичник УН дао оставку због "геноцида у Гази"

Директор Канцеларије комесара за људска права Уједињених нација Крејг Мокхибер дао је данас оставку на ту функцију у знак протеста што УН "нису успеле да зауставе геноцид у Гази".

Како преноси "Си-Ен-Ен", он је у писму у којем образлаже разлог оставке навео да је Газа "школски пример геноцида" и додао да је живео у Гази радећи на оснаживању људских права 90-их година прошлог века.

Он је оптужио Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и друге европске земље да "пружају дипломатско и политичко покриће за прикривање злочина Израела".

Мокхибер је навео да УН више пута нису успеле да зауставе геноцид у разним деловима света.

"Високи комесару, поновно нисмо успели", навео је он у писму које је адресирао Комесару УН за људска права Волкеру Турку.

Масовни протест у Лондону

Пропалестински демонстранти блокирали су железничку и метро станицу "Ливерпул стрит" у Лондону.

Учесници протеста траже прекид ватре у Гази.

СЗО изузетно забринута због напада у близини болнице у Гази

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је забринута због извештаја о ваздушним нападима у близини Болнице турско-палестинског пријатељства у последња два дана.

Болница се налази јужно од града Газе, а главни је онколошки центар на територији целе енклаве, преноси "Би-Би-Си".

Представници израелских снага тврде да нису гађали ту болницу, али нису директно ни порекли да је можда било напада из ваздуха у тој области.

"Услуге болнице веома су смањене због искључења струје и ограничених испорука лекова и других медицинских потрепштина, као и горива и воде. Болница је и склониште интерно расељеним лицима", саопштено је из СЗО.

Министарство здравља у Гази којим руководи Хамас објавило је фотографије за које наводи да приказују одређена оштећења у унутрашњости болнице.

"Пацијенти са раком су већ угрожени и неопходно је учинити све што је могуће како би се осигурала нега која им је потребна. То је заиста питање живота или смрти", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

Египат стационирао тенкове и оклопна возила у близини границе са Газом

Оружане снаге Египта стационирале су данас тенкове и оклопна возила у близини прелаза Рафа на граници са Појасом Газе.

На терену се налазе десетине возила, преноси "Тајмс оф Израел".

Портал наводи да Египат страхује од прилива десетина хиљада палестинских избеглица због напада Израела на Појас Газе и до сада је границу држао углавном затвореном, пропуштајући само камионе са хуманитарном помоћи.

Могућности Египта су ограничене споразумом са Израелом из 1979. године у погледу броја снага које сме да стационира на Синајском полуострву, иако се дешавало да Израел одобри да се прекрше та ограничења, када се Египат борио против исламистичких побуњеника у тој области.

У Појасу Газе погинуло двоје деце француске националности

Двоје деце француске националности погинуло је на северу Појаса Газе, саопштило је француско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да су њихова мајка и треће дете повређени.

Додају да конзулат Француске у Јерусалиму још није успео да успостави контакт са мајком убијене деце и да Министарство у овом тренутку не зна какво је стање породице.

У саопштењу је поновљен захтев Париза да страним држављанима, а посебно Французима, буде омогућено да напусте Појас Газе.

"Француска понавља хитан позив на хуманитарно примирје како би хуманитарна помоћ стигла до оних којима је потребна. Хуманитарни приступ мора бити континуиран, брз, сигуран и несметан, тако да помоћ може одрживо задовољити потребе цивилног становништва у Гази", истиче се у саопштењу.

ИДФ потврдио напад на избеглички камп, убијен један од вођа Хамаса

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари потврдио је да су израелски борбени авиони извели напад на избеглички камп Џабалија у Гази.

ИДФ је, такође, саопштио да је, током ваздушног напада на Појас Газе, убијен један командант Хамаса, Ибрахим Бијари, задужен за територију избегличког кампа Џабалија на северу те палестинске територије.

ИДФ је саопштио да су у нападу убијени Бијари и неколико других припадника Хамаса, као и да су се подземни тунели урушили и довели до рушења неколико околних зграда, преноси "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се, такође, истиче да је ваздушни удар на Џабалију био део "ширег напада" на оперативце Хамаса и инфраструктуру која припада батаљону централне Џабалијске групе.

"Удар је оштетио команду и контролу Хамаса у тој области, као и његову способност да усмерава војну активност против војника ИДФ који делују широм Појаса Газе", наводи се у саопштењу.

Хамас најавио да ће ослободити неколико страних талаца

Војно крило Хамасa најавило је да ће ослободити неколицину "страних талаца" у наредних неколико дана.

"Обавестили смо посреднике да ћемо у наредних неколико дана ослободити одређени број странаца", рекао је портпарол Хамаса Езедин Ал-Касам, а преноси "Си-Ен-Ен".

Хамас је до сада пустио четворо талаца да се врате у Израел, док су Израелске одбрамбене снаге ослободиле једну своју припадницу.

Израел је увео блокаду Појаса Газе након што је Хамас 7. октобра почеo масовно ракетирање југа Израела, а потом извеo и копнени упад и узеo више од 200 талаца.

Снимак Газе након масовног ракетирања, област Зајтун, у чије су предграђе ушли израелски тенкови

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да настављају да шире своје копнене операције у палестинској енклави.

Антиратни протест у америчком Конгресу

"Примирје одмах", "Заштитите децу Газе" и "Престаните да финансирате геноцид", само су неке од парола којима су антиратни демонстранти прекидали седницу Конгреса на којој се расправљало о помоћи за Израел и Украјину. 

Указујући на смртоносну улогу Америке у ратним дешавањима на Блиском истоку, демонстранти су увис држали руке обојене лажном крвљу. 

Америчког државног секретара Ентонија Блинкена су, према писању "Дејли мејла", називали "убицом" који има крв на рукама.

"Фајненшел тајмс": Француска, Британија и Холандија праве планове за слање помоћи у Газу

Француска, Велика Британија и Холандија праве планове за слање хуманитарне помоћи бродовима у Појас Газе, како би се ублажио притисак на прелаз Рафа на граници са Египтом, пише "Фајненшел тајмс".

Лист наводи да су француски председник Емануел Макрон и холандски премијер Марк Руте ту идеју изнели током одвојених путовања у Израел прошле недеље, а да Велика Британија такође разматра да испоручи хуманитарну помоћ у Газу преко мора.

"Море је, наравно, опција. Знамо да су Французи већ послали једно од својих пловила за медицинску помоћ", рекла је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен.

Преговори су још у току, јер је потребно прецизно утврдити како би поморска рута функционисала, наводе извори листа и упозоравају да план можда неће бити реализован.

Укупан број камиона са хуманитарном помоћи који су до сада ушли у Газу достигао је 157.

Сва возила су у Појас Газе ушла преко граничног прелаза Рафа, пошто је Израел затворио прелазе који су под његовом контролом.

Лавров: Неприхватљиво ширење оружаног сукоба на територију Сирије

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је данас телефоном са сиријским колегом Фајсалом Микдадом, коме је рекао да је неприхватљиво ширење оружаног сукоба на територију Сирије и других земаља на Блиском истоку.

"Лавров је указао на неприхватљивост израелских ваздушних напада на територију Сиријске Арапске Републике, који су све чешћи", наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Двојица званичника су разговарала и о опасности од покушаја спољних сила да Блиски исток "претворе у геополитичку арену за обрачун".

Током разговора је истакнута потреба да се хитно оконча крвопролиће у Гази, као и да се реше сви хуманитарни проблеми настали као последица борби.

Министри су поново потврдили посвећеност савесном спровођењу одлука Савета безбедности Уједињених нација на основу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Сирије.

Ердоган: Турска спремна да преузме одговорност за безбедносни механизам у Гази

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да преузме одговорност, у случају да се успостави регионални безбедносни механизам услед текућих израелских напада на Газу.

"Сматрамо да је неопходно створити нови безбедносни механизам у сарадњи са регионалним актерима. Турска је спремна да преузме одговорност ако се такав корак предузме", рекао је Ердоган новинарима после седнице Владе, преноси "Дејли Сабах".

Он је казао да је Израел чинио злочине против човечности у протеклих 25 дана, уз подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније, напомињући да Турска води разговоре како би осигурала да починиоци ратних злочина у Гази буду позвани на одговорност пред законом.

Галант: ИДФ остварио напретке у Гази, али и плаћа високу цену

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да израелска војска (ИДФ) остварују "значајне напретке" у копненој операцији у Појасу Газе, али да за то "плаћа високу цену".

"Распоређујемо снаге у великом обиму, дубоко у Појасу", рекао је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је навео да се воде борбе против снага које делују у Гази, као и да су "резултати и достигнућа на бојном пољу веома високи".

"Нажалост, у рату постоје и цене, а цене су последњег дана биле високе", казао је Галант.

Упркос томе, наглашава Галант, Израел је одлучан да настави и победи у сукобу против Хамаса.

Муслимани у САД поставили ултиматум Бајдену

Организација америчких муслимана "Национални муслимански демократски савет" и поједини активисти Демократске партије, саопштили су да ће радити на мобилизацији муслиманских гласача у САД да ускрате донације и гласове за поновни избор председника Џозефа Бајдена 2024, осим ако не буде преузео "хитне кораке" да обезбеди прекид ватре у Гази.

Савет, који укључује лидере Демократске партије из држава које ће, како се наводи, вероватно одлучивати о изборима, као што су Мичиген, Охајо и Пенсилванија, позвао је Бајдена да искористи свој утицај на Израел, како би посредовао у прекиду ватре до данас до 17 часова, преноси Ројтерс.

У отвореном писму под насловом "Ултиматум прекида ватре 2023", муслимански лидери у САД су се обавезали да ће мобилисати муслиманске гласаче да "зауставе подршку или гласове за сваког кандидата који подржи израелску офанзиву на палестински народ".

"Безусловна подршка ваше администрације, која обухвата финансирање и наоружање, одиграла је значајну улогу у одржању насиља које узрокује цивилне жртве и нарушила је поверење бирача који су раније веровали у вас", наводи се у писму.

Како наводи Ројтерс, ово писмо последњи је знак растућег незадовољства међу арапском и муслиманском заједницом у САД, након што је Бајден одбио да осуди израелске нападе на Појас Газе.

Упозорење ФБИ: Могући терористички напади широм САД-а због Хамаса

Директор ФБИ Кристофер Реј упозорио је данас да би напад Хамаса на Израел могао да послужи као инспирација за терористичке претње у САД.

"Акције Хамаса и његових савезника послужиће као инспирација какву нисмо видели откако је ИСИС покренуо свој такозвани калифат пре неколико година", рекао је Реј, преноси Ројтерс.
Додао је да је од почетка израелско-палестинског сукоба у Гази раније овог месеца, више страних терористичких организација позивало на нападе на Американце и Запад, што је значајно повец́авало опасност од насилних екстремиста у САД.

Израел се нада да ће Египат примити рањене цивиле из Газе

Председавајући израелског Савета за националну безбедност Цачи Ханегби је рекао да Израел разуме страх Египта да ће расељени Палестинци похрлити на границу ако се она отвори.

Ханегби је додао да се нада да ће Каиро отворити границу како би омогућио да се повређени лече у болници Рафа, заједно са пољским болницама које се могу поставити на египатској страни границе.

"То је наш заједнички интерес", каже Ханегби, преноси "Тајмс оф Израел".

Столтенберг осудио Хамас, позива Израел да делује у складу са међународним правом

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг осудио је данас нападе Хамаса на Израел, али је нагласио да израелски одговор мора да буде у складу са међународним правом.

"Осуђујемо Хамасове терористичке нападе на Израел. Истовремено, важно је да се одговор Израела одвија у оквиру међународног права, да животи цивила буду заштићени и да хуманитарна помоћ стигне у Газу", рекао је Столтенберг у норвешком парламенту, преноси Ројтерс.

Он је упозорио на опасност од ескалације рата у шири регионални сукоб.

"Иран, Хезболах и други не смеју да искористе ситуацију. Патње последњих недеља подсећају нас да не смемо да одустанемо од рада на трајном и мирном политичком решењу сукоба", поручио је Столтенберг.

Иначе, и министар спољних послова Норвешке Еспен Барт Еиде, рекао је да и поред тога што званично Осло подржава право Израела на самоодбрану, хуманитарно право мора да се поштује.

"То значи да треба правити разлику између бораца и цивила и осигурати да војни напади буду пропорционални како би се избегла прекомерна штета по цивиле и цивилну инфраструктуру", нагласио је Еиде.

Додао је да верује да је било случајева када та пропорционалност није у потпуности поштована.

Газа: Избеглички камп Џабалија у потпуности уништен у нападу Израела

Директор управе цивилне заштите у Гази, Ахмад ел Калут, рекао је данас да је избеглички кампа Џабалија у потпуности уништен услед израелског бомбардовања.

"Ови објекти су дом стотина људи. Окупационе ваздушне снаге су их уништили са шест бомби америчке производње. Ово је најновији масакр који је извео израелски агресор у Појасу Газе", рекао је Ел Калут новинарима испред болнице Кан Јунис, преноси "Ал Џазира".

Тенкови и оклопна возила крећу се ка граду Газа

Израелски тенкови и оклопна возила непрестано се крећу ка граду Газа и пробили су се у северна предграђа града, јавља Би-Би-Си.

Британски јавни сервис наводи да се израелска војска (ИДФ) није много изјашњавала на ову тему, осим да проширује копнене операције.
Међутим, британски медиј преноси да ИДФ наводи да Хамас има бројну мрежу тунела које користи као командне и контролне центре.

"Како смо чули од колега, израелске снаге су се пробиле у северна предграђа града Газе и тамо се налазе оклопна возила са обе стране два пута који води од севера ка југу. Један пут иде дуж обале, са севера града, а други иде директно кроз Појас, ка југу града", наводи Би-Би-Си.

"Оно што је тренутно нејасно је шта би могло да се деси цивилима. Знамо да има стотине хиљада људи који нису послушали израелски позив да се помере ка јужном делу Појаса Газе. Делује да су они који су остали у граду сада заглављени тамо", пише Би-Би-Си, преноси Танјуг.

У нападу на избеглички камп у Гази убијено је и рањено 400 људи

У израелском ваздушном нападу на избеглички камп Џабалија у Гази убијено је и рањено 400 људи, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова, преносе РИА Новости.

Египатски премијер одбацио планове Израела да Палестинци буду премештени на Синај

Премијер Египта Мустафа Мадбули одбацио је планове да расељени Палестинци из Појаса Газе буду премештени на египатско Синајско полуострво, преноси Би-Би-Си.

Приликом посете Синају, поручио да ниједан регионални сукоб не треба да се решава на рачун Египта.

Претходно је план одбацио и портпарол палестинског председника Набил Абу Руденех који је рекао да су палестинске власти против преласка на било које место.

"То сматрамо црвеном линијом коју нећемо дозволити да се пређе", рекао је Абу Руденех и додао да би масовно пресељење било равно "објави новог рата".

С обзиром на то да су сви израелски прелази ка Гази затворени, цивили могу потенцијално да напусте Појас Газе само преко граничног прелаза Рафа који контролише Египат.

Хути преузели одговорност за лансирање дронова из Јемена према Израелу

Јеменски побуњенички покрет Ансар Алах (Хути) преузео је одговорност за лансирање беспилотних летелица према Израелу, преноси ТАСС.

"Ови дронови припадају Јемену", рекао је за АФП Абдел Азиз бин Хабтур, шеф побуњеничке владе. 

Он није прецизирао колико су тачно уређаја присталице Ансар Алаха лансирале према Израелу.

ИДФ: Убијен командант Хамаса који је руководио нападом на кибуц Ере

Командант Хамаса Насим Абу Ајина, који је руководио нападом 7. октобра на израелски кибуц Ерез и село Нетив ХаАсара, убијен је у авионском нападу, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге и Израелска безбедносна агенција Шин Бет.

Насим Абу Ајин био је команданта батаљона Беит Лахија Северне бригаде Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

ИДФ наводи да је помагао и у развоју беспилотних летелица и напада параглајдерима.

Његова смрт ће омести Хамасове напоре да "поремети копнене активности ИДФ-а", наводи се у саопштењу.

УН: Газа претворена у гробље за децу, више од 10.000 убијених или повређених

Око 940 деце се и даље води као нестало у Гази, вероватно су заробљени под рушевинама, а око 3.450 деце је убијено за три недеље, изјавили су портпарол Дечјег фонда УН Џејмс Елдер и портпарол УН Јенс Лаерке.

"Према последњим подацима, 940 деце је нестало у Гази. Тешко је и помислити на децу затрпану под рушевинама, јер су врло мале шансе да се извуку. У Гази је за три недеље убијено 3.450 деце, док је укупно више од 10.000 убијено или повређено. Тај број се сваким даном значајно повећава. Газа је постала гробље за децу. То је пакао и за све остале", навео је Елдер.

Норвешка оптужила Израел за непоштовање хуманитарног права у Гази

Норвешки министар спољних послова Еспен Барт Еиде изјавио је да Осло подржава право Израела на самоодбрану, али да та земља мора да поштује хуманитарно право правећи разлику између цивила и бораца.

"Израел треба да поштује хуманитарно право током сукоба. То значи да прави разлику између бораца и цивила и да осигура пропорционалност војних напада како би се избегла прекомерна штета по цивиле и цивилну инфраструктуру. Оно што видимо у Гази је ужасно драматична хуманитарна ситуација", казао је Еиде.

Сирене одјекују Тел Авивом

Сирене за узбуну чују се у тел Авиву и централном Израелу, објавила је израелска војска. 

ИДФ: Први пут употребљен "ероу" систем

Противваздушни систем "ероу" пресрео је пројектил земља-земља лансиран из "области Црвеног мора" ка Израелу, објавила је данас израелска војска.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су ваздушни системи пратили путању пројектила и пресрели га "у оперативно најбољем времену и локацији".

"Тајмс оф Израел" наводи да се верује да су пројектил испалили јеменски Хути које подржава Иран и да је био усмерен ка најјужнијем граду Елијату.

Ово је била прва оперативна употреба "ероу" система у актуелном рату, додала је израелска војска.

ИДФ је навео да су овог јутра борбени авиони изнад Црвеног мора оборили "непријатељске мете", за које се претпоставља да су дронови.

"Све претње су заустављене ван територије Израела. Није забележен упад на нашу територију", саопштио је ИДФ.

Ко шири ирански терор на Блиском истоку? Командант Кудса у Либану

Есмаил Кани, командант иранских специјалних снага Кудс у оквиру корпуса Револуционарне гарде, налази се у Либану где наводно координише евентуални шири сукоб са Израелом, пренео је "Тајмс оф Израел".

Кани је наводно стигао у Бејрут дан након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра и тамо је све време, осим посете Техерану, у периоду између 16. и 20. октобра.

Кани је наследник Касема Сулејманија, који је користио Кудс снаге да "шири ирански терор на Блиском истоку", рекли су амерички и израелски званичници.

Сулејмани је убијен у јуну 2020. године у америчком нападу на аеродром у Багдаду.

Израел каже да је напао милитанте Хамаса унутар тунела у Гази

Израел је саопштио да су његове снаге напале милитанте Хамаса унутар огромне мреже тунела милитаната испод Газе након што је премијер Израела Бењамин Нетанијаху одбацио позиве на обуставу борби, преноси Ројтерс.

САД у контакту са Хамасом преко Катара

САД су у контакту са руководством Хамасa преко Катара, рекао је за "РИА Новости" дипломатски извор у Дохи.

"САД су у контакту са Хамасом. Они то раде преко Катара", рекао је кратко саговорник руске агенције.

Исту информацију су за ТАСС потврдили у руском Министарству спољних послова.

"Да, тако је", потврдили су у Министарству одговарајући на питање да ли америчка страна контактира са руководством палестинског радикалног покрета Хамас преко Катара.

Израелски генерал: Не може бити другог резултата, осим победе

Генерал-мајор израелске војске Јарон Финкелман рекао је војсци која учествује у операцијама у Појасу Газе да "не може бити другог резултата, осим победе".

"Покрећемо напад на Хамас и терористичке групе у Појасу Газе. Наш циљ је један - победа. Без обзира на то колико буду трајале борбе или колико буде тешко, нема другог исхода него победа", рекао је Финкелман, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је додао да ће се израелска војска борити професионално и моћно, у складу са њеним вредностима.

"Борићемо се на улицама, у тунелима, где год буде требало. Напашћемо ужасног непријатеља који стоји испред нас", поручио је Финкелман.

"Моја браћо по оружју, становници Сдерота, Берија, Нир Оза, Кфар Азе, и западних Негев заједница, цела нација гледа у нас. Верују у мене, верују у вас. Ви сте победничка генерација. Баците се на посао, нападните непријатеља, изнова и изнова", рекао је генерал мајор.

СЗО: Здравствена катастрофа неизбежна у Гази

Званичник Светске здравствене организације (СЗО) изјавио је да је у Гази неизбежна "катастрофа јавног здравља" услед пренасељености, масовног расељавања и оштећења водоводне и санитарне инфраструктуре.

СЗО је упозорила и на ризик од смрти новорођенчади услед дехидрације због пет одсто уобичајених залиха воде, преноси РТС писања Ројтерса.

Број страдалих Палестинаца порастао на 8.525

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да се број страдалих Палестинаца од 7. октобра у Гази попео на 8.525, од којих 3.542 детета.

Према њиховим наводима, 130 здравствених радника је погинуло, док је 15 болница и 32 здравствене установе ван функције, преноси Ројтерс.

Страх и паника у Гази

Израелске одбрамбене снаге упале су данас на север и југ Газе у наводним покушајима да поделе град на два дела, а у последњим ваздушним нападима страдало је више стотина Палестинаца од укупно 2,3 милиона цивила који ту живе.

На видео снимку види се како се оклопна возила и тенкови ИДФ-а приближавају аутопуту.

Израелски тенкови напредују јужно од града Газе

Израелски тенкови виђени како напредују јужно од града Газе, преноси "Ал-Џазира".

Шеф Мосада посетио Катар током викенда

Шеф Мосада Дејвид Барнеа посетио је Катар током викенда како би учествовао у разговорима о ослобађању талаца у Гази, пренели су израелски медији.

Извештаји, у којима се медији позивају на неименоване израелске званичнике, кажу да је Барнеа посетио Катар након што је ИДФ започео своју ограничену копнену операцију у Гази.

Током разговора је наводно постигнут напредак, али договор није постигнут, тврди се у извештајима.

Специјални изасланик УН: Рат Израела и Хамаса се шири на Сирију

Рат Израела и Хамаса шири се на Сирију, подстакнут растућом нестабилношћу, насиљем и недостатком напретка према политичком решењу 12-годишњег сукоба, саопштио је данас специјални изасланик УН Геир Педерсен.

Он је рекао у Савету безбедности да се, уз насиље у сиријском сукобу, становништво ове земље сада суочава са "застрашујућом перспективом потенцијалне ескалације" након Хамасових напада на Израел 7. октобра и израелске војне одмазде, преноси АП.

Израелска војска: Више од 1.400 Израелаца убијено од 7. октобра

Више од 1.400 Израелаца, укључујући 315 војника, убијено је од 7. октобра, када је нападом Хамаса на израелску територију почео сукоб Израела и пластинских милитаната из Појаса Газе, саопштила је у дневном билтену израелска војска.

У извештају за 30. октобар, наводи се да је више од 5.400 Израелаца до сада рањено, као и да је 239 потврђених киднапованих израелских грађана које је у нападу узео Хамас, међу њима 30 деце млађе од 18 година, преноси Танјуг.

Више од 250.000 израелских цивила евакуисано је из својих домова и у јужном и у северном Израелу из области које су проглашене затвореним војним зонама, након напада Хамаса и свакодневних провокација на граници Израела са Либаном, саопштила је војска.

Војска је у билтену саопштила да је до сада више од 7.000 ракета лансирано на Израел, као и да је због рата са Хамасом мобилисано више од 360.000 резервиста.

ИДФ: Број талаца порастао на 245

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари, каже да је војска до сада обавестила породице 240 талаца да се њихови најближи држе у Појасу Газе, чиме је број потврђених људи, киднапованих 7. октобра, повећан на најмање 245, преноси "Тајмс оф Израел".

Према његовим речима, број није коначан јер војска истражује нове информације.

Шахар: УН су изневериле Израел

Израелска амбасадорка при Уједињеним нацијама у Женеви Меирав Еилон Шахар саопштила је да су УН "изневериле" њену земљу.

Она је у понедељак рекла да шефови агенција УН нису учинили довољно да осуде милитантни исламистички покрет Хамас и растући антисемитизам, преноси Ројтерс.

"Морам рећи, начелно, Уједињене нације су изневериле народ Израела", изјавила је Шахар новинарима, додавши да неки шефови агенција нису осудили нападе Хамаса 7. октобра на израелску територију.

Њена изјава се односила на коментаре директора Светске здравствене организације (СЗО) Тедроса Адханома Гебрејезуса на друштвеним мрежама, где је изразио забринутост због смрти палестинских цивила у Гази, дан након најсмртоноснијег напада на Израел од оснивања земље 1948., наводи Ројтерс.

"Шта се дешава, када овде, у Женеви, имате Светску здравствену организацију, која следећи дан, 8. октобра, почне да говори о Гази?", рекла је Шахар.

Израел је раније критиковао и генералног секретара УН Антонија Гутереша којег је оптужио да оправдава нападе Хамаса на Израел.

Гутереш је одбацио оптужбе Израела, и рекао да је реч о погрешном тумачењу његових изјава.

ИДФ срушио кућу заменика вође Хамаса на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге срушиле су кућу Хамасовог званичника Салеха ел Арурија, у граду Арура у близини Рамале, преноси "Тајмс оф Израел".

Снимак објављен на друштвеним мрежама приказује контролисану експлозију коју је извршио ИДФ.

Сирене за ваздушну опасност у Еилату

Упозорење на ваздушну опасност огласило се у области града Еилат на Црвеном мору, саопштила је израелска војска.

ИДФ наводи да се упозорење односи на могући напад "непријатељских" авиона, преноси Ројтерс.

Хагари: Нема претње и нема опасности

Портпарол израелских одбрамбених снага Данијел Хагари објавио је на друштвеним мрежама да "нема претње и нема опасности" након што су "системи ИДФ открили ваздушни циљ који се приближава територији државе Израел", преноси "Гардијан".

Раније је било извештаја о ваздушном објекту који се приближава региону Еилат на југу Израела. Непотврђени извештаји на израелском радију сугеришу да је дрон оборен изнад Црвеног мора.

Хамас тврди да је напао ИДФ на северу и југу Газе

Хамас је саопштио да су припадници бригаде Ел Касам митраљезима и противтенковским ракетама гађали ИДФ на северу и југу Газе, у тренутку напада израелских тенкова и пешадије, јавља Ројтерс, преноси Гардијан.

Бригада Ел Касам, војно крило Хамаса, тврди да "нападају јужну осу Газе".

Ни Ројтерс ни Гардијан нису могли да потврде наводе о борбама, преноси РТС.

Израелска војска није коментарисала извештај.

Израел пристао да пушта 100 камиона помоћи сваког дана у Газу

Израел је пристао да свакога дана пушта 100 камиона хуманитарне помоћи у Појас Газе, после интензивног дипломатског ангажмана администрације председника САД Џозефа Бајдена, изјавио је амерички званичник за "Тајмс оф Израел".

Како је наведено, договор је уследио неколико сати након што је Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама упозорила да ограничени број камиона помоћи који улазе у Газу не може да задовољи "хуманитарне потребе без преседана" у тој палестинској енклави.

Само 171 камион помоћи ушао је у Појас Газе од када је пре десетак дана омогућен улазак преко прелаза Рафа са Египтом.

У међувремену су УН саопштиле да је потребно отворити још један гранични прелаз за испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе.

У нападима израелских авиона на Појас Газе убијено десетине цивила

У нападима израелских борбених авиона на Појас Газе данас је убијено десетине цивила, већина деце и жена, тврди палестинска новинска агенција WАFА.

У извештају, који се позива на изјаве званичника болнице Абу Јусуф Ал-Наџари у граду Рафа, јужно од Појаса Газе, наводи се да су погинула деца и да је велики број рањених, након што су израелски ратни авиони гађали кућу у власништву једне породице западно од града.

Палестинска агенција извештава да су израелски ратни авиони уништили вишеспратни стамбени објекат у насељу Ал-Заитаун, југоисточно од града Газе, и да је у нападу било доста мртвих и рањених, од којих су већина били деца, жене и старије особе, који су лежали под рушевинама.

Наводи се и да је 13 цивила, од којих су сви жене и деца, убијено након што су израелски ратни авиони гађали кућу у области Ал-Заваида у централном појасу Газе.

Према извештају, израелски авиони бомбардовали су данас околину болнице у Гази, у јужном Појасу Газе, узрокујући жртве међу становништвом, као и више других стамбених објеката широм палестинске енклаве.

ИДФ: Око 300 циљева Хамаса погођено протеклог дана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је око 300 циљева палестинске милитантне групе Хамас погођено протеклог дана.

ИДФ наводи да су њени припадници убили "бројне Хамасове терористе", у борбама са, како је наведено, "терористичким ћелијама" које су према њима "испаљивале и противтенковске ракете и пуцале из митраљеза".

Међу погођеним циљевима су лансирне станице за противтенковске ракете, као и позиције Хамаса у подземним тунелима, преноси Би-Би-Си.

Портпарол ИДФ Џонатан Конрикус рекао је да израелска војска "напада у свим деловима Појаса Газе".

"Усредсредићемо наше активности на северни део Газе, то је центар гравитације Хамаса... али настављамо да нападамо и у другим деловима Газе", истакао је Конрикус, додајући да ИДФ тражи команданте Хамаса и напада инфраструктуру те групе.

Конрикус је поновио да Израел чини све што може да избегне убијање цивила.