Ројтерс: Постигнут начелан договор о састанку Бајдена и Сија у САД

Сусрет двојице председника могао би бити одржан у Сан Франциску

Тимови америчког председника Џозефа Бајдена и кинеског председника Си Ђинпинга постигли су начелни договор да се двојица председника састану у Сан Франциску у новембру, али потребно је да се утврди још много важних детаља, пренео је данас Ројтерс позивајући се на неименованог високог званичника Беле куће.

"Постоји начелни договор да се састанемо у Сан Франциску у новембру. Још радимо на детаљима важним за финализацију тих планова", рекао је званичник.

Бајден, његов саветник за националну безбедност Џејк Саливан и државни секретар Ентони Блинкен разговарали су о изгледима за самит Бајден-Си током разговора са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем у Белој кући и Стејт департменту прошле седмице.

Раније данас секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер је рекла да Бајден и Си желе да имају "конструктиван разговор", на самиту форума Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) средином новембра.

Ипак, кинески министар спољних послова Ванг Ји сматра да организовање сусрета двојице лидера неће тећи глатко, односно, без проблема.

Сугерисао је да Американци неће тако лако успети да релаксирају тренутно затегнуте односе, истичући да Сијево путовање на самит у Сан Франциску где је планирано да се сусрет догоди - неће бити на "аутопилоту".

Он се, наиме, недавно састао са Бајденом и његовим главним сарадницима у Вашингтону, договоривши се да заједно раде на припреми сусрета на маргинама самита форума Азијско-пацифичке економске сарадње.

Такав налет билатералних дипломатских ангажмана последњих месеци, углавном на захтев САД, према писању Ројтерса, имао је за циљ да спасе везе две државе које су се брзо погоршавале од како је Америка оборила наводни кинески шпијунски балон.

Прошлог месеца, највиша кинеска безбедносна агенција сугерисала је да је било какав састанак Сија и Бајдена у Сан Франциску условљен тиме да САД "покажу довољно искрености".

Ванг Ји је рекао да Кина и САД морају да се "врате на Бали", мислећи на последњи састанак Бајдена и Сија, на маргинама самита Групе 20 на индонежанском острву прошлог новембра, где су разговарали о Тајвану, конкуренцији и комуникацији.