Свет

"Тешко можемо да их употребимо": Турски "бајрактари" пред великим искушењем у Украјини

Када говорим о "бајрактарима", не желим да користим реч 'бескорисно', али је тешко наћи ситуације да их употребимо, тврди украјински пуковник за "Дифенс њуз"
"Тешко можемо да их употребимо": Турски "бајрактари" пред великим искушењем у Украјиниwww.globallookpress.com © Tunahan Turhan

Оружане снаге Украјине недавно су наишле на озбиљне потешкоће приликом коришћења дронова "бајрактар ​​ТБ2" у зони Северозападног војног округа.

То тврди пуковник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Владимир Ваљух.

"Када говорим о 'бајрактарима', не желим да користим реч 'бескорисно', али је тешко наћи ситуације да их употребимо", рекао је он за "Дифенс њуз".

Официр је појаснио да Оружане снаге Украјине и даље користе дронове, али су се учесталост њихове употребе и улога дрона значајно промениле.

Ваљух је ово повезивао пре свега са повећаном ефикасношћу руских система ПВО и система за електронско ратовање.

Заузврат, генерални директор произвођача дронова "бајрактар", Халук Бајрактар, рекао је за публикацију да "одсуство било каквих видео-снимака" рада дронова не значи нужно да се дронови не користе.

"Бајрактар ​​ТБ2 мора да ради у тешким условима", признао је Бајрактар.

Генерални директор Бајкара претходно је изјавио да компанија очекује да ће за годину и по дана завршити изградњу фабрике за производњу дронова у Украјини.

Према његовим речима, компанија ће у целини уложити око 100 милиона долара, који ће такође бити искоришћени за одржавање сервисног центра и главне канцеларије компаније у земљи.

image