"Тешко можемо да их употребимо": Турски "бајрактари" пред великим искушењем у Украјини

Када говорим о "бајрактарима", не желим да користим реч 'бескорисно', али је тешко наћи ситуације да их употребимо, тврди украјински пуковник за "Дифенс њуз"

Оружане снаге Украјине недавно су наишле на озбиљне потешкоће приликом коришћења дронова "бајрактар ​​ТБ2" у зони Северозападног војног округа.

То тврди пуковник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Владимир Ваљух.

"Када говорим о 'бајрактарима', не желим да користим реч 'бескорисно', али је тешко наћи ситуације да их употребимо", рекао је он за "Дифенс њуз".

Официр је појаснио да Оружане снаге Украјине и даље користе дронове, али су се учесталост њихове употребе и улога дрона значајно промениле.

Ваљух је ово повезивао пре свега са повећаном ефикасношћу руских система ПВО и система за електронско ратовање.

Заузврат, генерални директор произвођача дронова "бајрактар", Халук Бајрактар, рекао је за публикацију да "одсуство било каквих видео-снимака" рада дронова не значи нужно да се дронови не користе.

"Бајрактар ​​ТБ2 мора да ради у тешким условима", признао је Бајрактар.

Генерални директор Бајкара претходно је изјавио да компанија очекује да ће за годину и по дана завршити изградњу фабрике за производњу дронова у Украјини.

Према његовим речима, компанија ће у целини уложити око 100 милиона долара, који ће такође бити искоришћени за одржавање сервисног центра и главне канцеларије компаније у земљи.