Свет

Комесар поднео оставку: УН немоћне да спрече геноцид у Гази, плаше се САД и израелских лобиста

Високи званичник УН поднео је оставку и оптужио САД, Велику Британију и већи део Европе да су "саучесници у стравичном нападу“ у Гази
Комесар поднео оставку: УН немоћне да спрече геноцид у Гази, плаше се САД и израелских лобиста© Tanjug/Fadi Majed via AP

Шеф њујоршке канцеларије Високог комесаријата УН за људска права (ОХЦХР) поднео је оставку, фрустриран пасивним одговором Уједињених нација на дешавања на Блиском истоку и њиховим "страхом" од САД и Израела.

Крег Мокибер је у писму оставке упућеном високом комесару навео да je његова организација немоћна да заустави и спречи "геноцид" који се дешава у Појасу Газе.

"Садашњи покољ палестинског народа, укорењен у колонијалној идеологији етнонационалистичких досељеника која је наставак деценијама спровођеног прогона и чишћења, у потпуности је заснован на њиховом статусу Арапа. У комбинацији са директним изјавама лидера у израелској војсци о њиховим намерама не оставља места сумњи. У Гази су безобзирно нападнути домови цивила, школе, цркве, џамије и медицинске установе, а хиљаде цивила масакриране. На Западној обали, укључујући окупирани Јерусалим, становништво је истерано из својих кућа и расељено на етничком нивоу, а насилне погроме прате израелске војне јединице", навео је Мокибер у писму и додао да "широм земље влада апартхејд".

"Ово је уџбенички случај геноцида. Европски, етнонационалистички, насељенички колонијални пројекат у Палестини је ушао у своју завршну фазу, ка убрзаном уништавању последњих остатака аутохтоног палестинског живота у Палестини. Штавише, владе Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства и већи део Европе саучесници су у ужасном нападу. Не само да ове владе одбијају да изађу у сусрет својим уговорним обавезама 'да обезбеде поштовање' Женевских конвенција, већ подржавају оружани напад, пружајући економску и обавештајну подршку и дајући политичко и дипломатско покриће за израелска зверства", додао је шеф њујоршке канцеларије ОХЦХР.

Он је оптужио Запад да константно "дехуманизује Палестинце како би олакшали геноцид", а њихове медије да "шире пропаганду рата и залажу се за националну, расну и верску мржњу".

"Заштитну моћ Савета безбедности блокирале су Сједињене Државе, а кључни делови УН су се предали моћи САД и страху од израелских лобиста и напустили своје принципе и владавину права", додаје се.

Мокибер је направио план у десет тачака кога би Уједињене нације требало да се придржавају на Блиском истоку. Он је позвао да УН одустану од пропалог и илузорног решења две државе и врате се владавини права. Мокибер је подсетио да рат у Израелу није сукоб око религије или земље већ ситуација где "много моћнија држава колонизује, прогони и растерује староседелачку популацију због њиховог етничког порекла".

"Једна држава заснована на људским правима", је Мокиберово решење сукоба на Блиском истоку, уз борбу против апартхејда, компензације Палестинцима, спровођење истрага уз поштовање међународних и људских права, разоружавање Израела и посреднике који неће бити САД и друге западне силе.

За то ће бити потребне године, навео је он и додао: Свет гледа. Бићемо позвани на одговорност за то где смо били у овом кључном тренутку у историји. Будимо на страни правде, поручио је Крег Мокибер.

image