Свет

Бајден палестинским очима не верује: Сумње у податке о броју жртава неутемељене

Амерички председник рекао је да нема утисак да Палестинци говоре истину када је реч о броју погинулих у сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе, али Министарство здравља до сада је имало прилично поуздане податке о страдалима, толико да их је без ограде редовно користио и Стејт департмент, пише "Вашингтон пост"
Бајден палестинским очима не верује: Сумње у податке о броју жртава неутемељене© Tanjug/Fadi Majed via AP

Изјава америчког председника Џозефа Бајдена да нема поверења у званичне податке о броју жртава које издаје палестинско Министарство здравља била је фрапантна, оцењује "Вашингтон пост".

Амерички председник рекао је да нема утисак да Палестинци говоре истину када је реч о броју погинулих у сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе, иако податке Министарства здравља Палестине Стејт департмент редовно и без ограде користи у својим годишњим извештајима о стању људских права. Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА), која прати број погинулих у сукобу, након што је спровела сопствену истрагу, закључила је да су бројеви које објављује палестинско министарство поуздани. 

Бајденова изјава толико је узнемирила првог човека палестинског Министарства здравља Медхата Абаса да је наредио својим запосленима да саставе извештај о погинулима са именима сваког појединачно и он је и објављен на 212 страна. На списку је готово 7.000 страдалих са именом и презименом, годинама, полом и идентификационим бројем.  

У сваком сукобу, број жртава је некада конфузан и предмет измена, наводи се у тексту, и додаје да је готово месец дана након напада Хамаса на Израел тачан број жртава напада нејасан јер је око 200 тела неидентификовано. Израелске дневне новине "Харец" свакодневно објављују имена убијених 1.009 људи који су идентификовани, док се процењује да је у овом нападу погинуло 1.400 људи (што је број који користе и израелски званичници).

Према подацима палестинског Министарства здравља у сукобима у Гази до сада је погинуло 8.309 људи. 

Абас је рекао да се министарство у састављању својих дневних извештаја о броју мртвих у сукобу првенствено ослања на умрлице из болница и мртвачница, што се затим прикупља у компјутеризованом систему. Према тим подацима, најсмртоноснији дан био је 24. октобар, када је пријављено 756 убијених људи, док се сваки дан више деце него одраслих наводи као убијено. Готово свих дана — са изузетком 17. октобра, на дан инцидента у болници Ал Ахли — пријављено је да је убијено више мушкараца него жена.

Министарство не прави разлику између погинулих цивила и бораца, односно не наводи се да ли је погинули страдао у борби или као цивил. Подсећа се да су у извештајима о погинулима током ранијег сукоба 2014. године око трећине страдалих били борци. 

ОЦХА, када ради своје постконфликтне извештаје, настоји да утврди проценат бораца. Након сукоба 2012. године, на пример, ОЦХА је утврдила да је у Гази било 2.133 мртвих, од којих су 644, или 30 одсто, били борци. Међутим, без обзира на проценат бораца, било је мало неслагања око броја Палестинаца убијених у рату 2014. Министарство здравља Газе саопштило је да их је 2.310, ОЦХА 2.251, а израелско Министарство спољних послова 2.125.

Додаје се да би сумње могла изазвати процена броја страдалих у експлозији у болници Ал Ахли у Гази када је два сата после удара изнет податак да је погинуло 500 људи. За тако кратко време, дати број жртава изазива сумње, истиче "Вашингтон пост" уз ограду да се можда радило и о лошем преводу и да се првобитна процена односила на рањене и погинуле. 

Чини се да је амерички председник показао превелики скептицизам када је прокоментарисао да нема поверења у палестинске бројке, истиче се у тексту. Министарство здравља Газе има прилично добру евиденцију о страдалима током година, без обзира што је део владе коју води Хамас, а Бајден је у позицији да то зна.

Међутим, први извештаји о погинулима у болници Ал Ахли изазивају сумњу: два сата након удара је прерано да се изброји 500 жртава, чак и ако нису сви мртви, могли би бити скептични у погледу чињенице да је коначни број био тако близу првобитној процени. Али Бајден није упитан за удар на болницу већ за укупан број жртава.

Он је одбацио све бројке као непоуздане. То је његово мишљење - али је изузетно неинформисан у познавању историје и садашњице, закључује се у тексту.

image