САД и Израел разматрају слање мировних трупа у Појас Газе уколико поразе Хамас

САД, Израел и друге земље разматрају могуће моделе управе у Појасу Газе након потенцијалног пораза Хамаса

САД и Израел истражују опције за будућност појаса Газе, укључујући и распоређивање мултинационалних снага које би могле да укључују и америчке трупе уколико израелске снаге успеју да савладају Хамас.

Како наводи "Блумберг", у оптицају је неколико опција за будућност Газе након евентуалне израелске победе: Неке од њих су успостављање снага налик на оне које су надзирале примени израелско-египатског мировног споразума из 1979. године, као и стављање те енклаве под привремену управу Уједињених нација.

Анонимни извори америчког портала наводе да су разговори и даље у раној фази и да ће вероватно доћи до промена. Док поједини амерички званичници сматрају да изнете опције преурањене или нереалне, државни секретар Ентони Блинкен је у обраћању Сенату рекао да се разматра више модела.

"Не можемо да имамо повратак статуса кво у ком ће Хамас владати Газом. Такође не желимо- и Израелци почињу своје дискусије са тим - да Израел управља Газом", рекао је он.

"Између тих сценарија постоје многе опције које тренутно разматрамо, као што то чине и друге државе", додао је он.

Портпаролка Савета за националну безбедност Адријен Вотсон рекла је за "Блумберг" да "распоређивање америчких трупа као мировњака није нешто о чему се тренутно разговара".

Израелци су више пута нагласили да не планирају да окупирају Појас Газе, док Палестинска управа у Западној Обали није показала да би желела или могла да преузме надлежност за ту енклаву, наводи амерички портал.

Све опције носе значајну дозу ризика, како за америчког председника Џозефа Бајдена, тако и за друге државе, попут заливских монархија - али и за сам Израел.

Бајден верује да би слање америчких трупа у Појас Газе било политички рискантно, а Вашингтон није близу такве доношења такве одлуке, наводи "Блумберг". Такође није јасно да ли би неке арапске државе биле заинтересоване за учешће у мировњачкој мисији.

Бајден и други амерички званичници сматрају да би коначно решење морало да укључује стварање суверене палестинске државе, али још увек се није разговарало о начину доласка до тог циља.

Са своје стране, Израел тврди да ће акције у Појасу Газе трајати месецима и да ће укључивати успостављање тампон зоне око те енклаве.

Једна од опција би укључивала привремени надзор над Газом од стране земљама из региона, уз подршку трупа из САД, Велике Британије, Немачке и Француске. У идеалном случају, то би такође укључивало представнике арапских нација као што су Саудијска Арабија или Уједињени Арапски Емирати, наводе извори "Блумберга".

Друга опција би представљала успостављање контингента налик на Мултинационалне снаге и посматрачку групу које оперишу на Синајском полуострву у Египту и надгледају поштовање мировног споразума између те земље и Израела. У Јерусалиму сматрају да је ово идеја о којој би требало размишљати.

Трећа опција представља привремену управу Уједињених нација. То би мисији дало међународни легитимитет, али Израел тај предлог сматра непрактичним и нема поверења у ту глобалну организацију.

Вашингтонски институт за блискоисточну политику је, са своје стране, предложио формирање привремене палестинске администрације, док би специјализоване агенције УН-а наставиле да обезбеђују снабдевање храном, као и услуге попут здравства и образовања.

Амерички званичници сматрају да би Палестинска управа требало да буде део дугорочног решења. 

"У неком тренутку, оно што би имало највише смисла било би да ефикасна и ревитализована Палестинска управа преузме администрацију и, на крају, безбедносну одговорност за Газу", рекао је Блинкен, додајући да је "велико питање да ли се то тога може доћи у једном кораку."