Свет

РТ у Хамасовим тунелима у Гази (ВИДЕО)

Спремамо се за дугу битку, можда ће трајати месецима, казао је један од припадника Хамаса

Kако се израелска тотална копнена офанзива у Појасу Газе назире у најразорнијем рату са Хамасом до сада, једна од највећих претњи и за трупе Израела и за 2,3 милиона Палестинаца заробљених унутар приморске енклаве, закопана је дубоко под земљом.

Опсежан лавиринт тунела који је изградила палестинска група Хамас протеже се преко густо насељеног појаса, скривајући борце и њихов ракетни арсенал. Дужина подземних пролаза испод Газе, којих је Израел набројао безмало 1.300, процењена је на више од 500 километара.

РT Арабик је још 2021. године објавио репортажу из тих тунела.

"Овде почиње наше путовање кроз тунеле Појаса Газе. Налазимо се у једном од најдубљих тунела који припадају бригадама Кудс, војном крилу палестинског исламског покрета отпора Хамас", истиче дописник РТ Арабик директно из тих тунела.

Један од припадника Хамаса казао је да су борци ту да се боре и нападну, као и да је главни задатак јединице Ел-Нукхба продор иза линије фронта.

"Спремамо се за дугу битку. Можда ће трајати месецима", казао је Хамасов борац.

Израелски стратези су још од почетка последњег у низу ратова са Палестинцима, упозорили да ће управо комплекс тунела испод Газе, када коначно почне права копнена офанзива, представљати највећи изазов за десетине хиљада израелских војника смештених тренутно уз ободе те енклаве.

image