Свет

Ирански ајатолах позвао на бојкот Израела: Прекините извоз ционистичком режиму

Исламска Република чврста је у својој подршци Палестинцима
Ирански ајатолах позвао на бојкот Израела: Прекините извоз ционистичком режиму© Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј позвао је муслиманске државе да обуставе извоз нафте и хране у Израел, захтевајући да се прекине бомбардовање појаса Газе, јавља Ројтерс, позивајући се на државне медије Ирана.

"Бомбардовање на Газу мора одмах престати! Треба зауставити извоз нафте и хране ционистичком режиму", рекао је Хамнеј групи студената у Техерану.

Иранска власт је већ упозорила Израел на ескалацију ако не оконча агресију на Палестинце, додајући да су црвене линије пређене и да су њихови заступници на Блиском истоку спремни да делују.

Подршка палестинском питању је политички стуб ове Исламске Републике још од Исламске револуције 1979. - кроз ово питање је иранска шиитска муслиманска теократија обликовала Иран као лидера у муслиманском свету.

Хамнеј, највиши ирански орган, истакао је и да су Сједињене Државе саучесник у израелским "недавним злочинима над Палестинцима".

"Исламски свет не треба да заборави да су главни проблем Газе они који се боре против потлачене палестинске нације, односно Сједињене Државе, Француска и Британија", рекао је Хамнеј уз скандирање "Смрт Израелу" и "Смрт Америци".

Израел, који Техеран одбија да призна, дуго је оптуживао иранске свештеничке владаре да испоруком оружја Хамасу подстичу насиље. Техеран тврди да групи која контролише појас Газе даје моралну и финансијску подршку.

image