Свет

Да ли ће Западна обала постати нови фронт у Израелу?

Већа и "богатија" палестинска енклава кључа
Да ли ће Западна обала постати нови фронт у Израелу?© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Широко распрострањена хапшења, све већи број мртвих у сукобима израелских досењеника и палестинских староседелаца, и економска криза подстичу тензије на Западној обали, која прети да постане нови фронт за Израел док се бори против Хамаса у Гази.

Напетости на Западној обали, где живи око три милиона Палестинаца, погоршале су се откако је Израел ограничио кретање преко те територије.

Чести напади израелске војске на већу од две палестинске енклаве довели су до хапшења 1.100 људи, за које каже да су углавном припадници Хамаса. Број мртвих ове године достигао је 334, највише од 2005. када су Уједињене нације почеле да воде евиденцију. У исто време, незапосленост расте јер Израел спречава палестинске раднике да уђу на израелску територију.

Даља ескалација насиља на Западној обали повећала би притисак на израелску војску која је уплетена у ваздушну и копнену офанзиву у Гази, и могла би да подстакне Хезболах да реагује. Истовремено, способност палестинских власти, међународно призната али непопуларна "влада Западне обале" била би под притиском да задржи своју моћ и одржи ред.

"Израел је веома свестан како би Западна обала за кратко време могла да постане још један фронт у рату", рекао је "Блумбергу" Узи Раби, директор Центра Моше Дајан Универзитета у Тел Авиву. Хамас и Исламски џихад са седиштем у Гази, које су САД и Европска унија означиле као терористичке групе, имају одређену подршку у деловима Западне обале, рекао је он.

Ситуација на Западној обали је тешка, сваки четврти радно способни становник ради у Израелу, док су у енклави једино доступни послови у индустрији хране и здравственој нези. Са ограниченим кретањем и забрани запошљавања "мигрантских радника", односно Палестинаца, у Израелу - економска ситуација у Западној обали је све тежа, а бес се већи.

image