Како су кинески технолошки гиганти поништили Израел

Кинеска влада није стала на страну у блискоисточном сукобу, већ је позвала зараћене стране да прекину непријатељства. Пекинг, међутим, има дугу историју пружања подршке Палестини

Израел више не може да се нађе на водећим кинеским онлајн дигиталним мапама на платформама, укључујући Бајду и Алибабу, објавио је у "Волстрит џорнал", позивајући се на искуства корисника. 

Бајдуове карте на кинеском језику и даље показују границе и Израела и палестинских територија, као и кључне градове у региону. Међутим, они више не идентификују Израел по имену. Алибабин Амап такође више не приказује име Израела, иако је платформа позната по обраћању пажње на детаље.

Кинески интернет је у последњих месец дана био препун антисемитских коментара, што би могао да буде разлог уклањања имена Израела са мапа. Израелска амбасада у Кини је недавно била приморана да затвори одељак за коментаре на свом званичном налогу на платформи Веибо, након низа вербалних напада корисника.

Кинеска влада није стала на страну у блискоисточном сукобу, већ је позвала зараћене стране да прекину непријатељства и осудила је нападе на цивиле. Међутим, Пекинг има дугу историју пружања подршке Палестини. Кина је признала Палестинску ослободилачку организацију 1964. и суверенитет Палестине 1988. године, а касније је успоставила пуне дипломатске односе са Палестинским властима 1989. године.