Свет

Право јаче од санкција: Немачки суд враћа заплењену имовину руском богаташу

Суд у Франкфурту је претходно прогласио незаконитим и полицијске претресе некретнина Усманова када су конфискована документа и вредна уметничка дела
Право јаче од санкција: Немачки суд враћа заплењену имовину руском богаташуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Немачки регионални суд у Франкфурту пресудио је да су, по налогу федералног тужиоца, незаконито заплењени документи и имовина руског бизнисмена Алишера Усманова, те да се исти морају вратити санкционисаном руском бизнисмену, пренео је руски пословни дневник "Ведомости".

Пресуда се односи на имовину заплењену током полицијских претреса спроведених пре годину дана у неколико Усмановљевих вила, стану и јахти која наводно има везе с њим.

У септембру 2022. немачка полиција је запленила скоро 90 банковних извештаја који су наводно приказивали сумњиве трансакције Усманова, као и нека вредна уметничка дела. Немачко правосуђе оптужило је руског милијардера да користи сложену мрежу корпорација да прикрије порекло појединих трансакција између 2017. и 2022. године.

Иако је још у мају суд у Франкфурту прогласио незаконитим поменуте полицијске претресе, канцеларија тужиоца је задржала одузету имовину и документацију.

Алишер Усманов поседује велики део руске инвестиционе групе УСМ у чијем портфолију је и "Металоинвест", један највећих светских произвођача руде гвожђа, као и телекомуникациона компанија "Мегафон". Према "Форбсу" Усмановљево богатство је процењено на 14,4 милијарди долара. Овај богаташ налази се на списку санкционисаних руских бизнисмена у Великој Британији, САД и ЕУ.

image