ИДФ улази у град Газу; Америка шаље 14,3 милијарде долара; УН: Истиче време да се спречи геноцид

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага рекао је да трупе дејствују унутар града Газе и да га окружују из неколико праваца

Сукоб Израела и палестинске групе Хамас наставља се несмањеном жестином, број цивилних жртава расте, патње људи у Гази све су веће и ситуација је све драматичнија. 

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је у досадашњим сукобима у Гази погинуло 8.796 Палестинаца, од којих су 3.648 деца. На израелској страни страдало је око 1.400 људи, а више од 200 њих и даље се држе као таоци Хамаса.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари потврдио је да су израелске копнене снаге потпуно опколиле град Газу.

"Наше трупе су завршиле опкољавање града Газе, центра активности Хамаса", рекао је Хагари.

У регион Блиског истока данас би, према најавама медија, поново требало да дође државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен, који ће се сутра састати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, а требало би да има разговоре на високом нивоу и у Јордану.

Експерти УН упозорили су данас да истиче време да се "спречи геноцид и хуманитарна катастрофа" у Гази и осудили Израел јер је, како су навели, одбио да "заустави планове за десетковање'' те палестинске енклаве.

Након што је начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви наговестио да ће Израел дозволити гориво у Газу ако болнице нестану, кабинет премијера је објавио саопштење у којем се наглашава да Бењамин Нетанијаху то није одобрио. 

Све најновије вести о сукобу у Појасу Газе могли сте да пратите из минута у минут у блогу РТ Балкан.

2. нов 2023 • 23:13

Америка шаље 14,3 милијарде долара Изеаелу

Представнички дом америчког Конгреса је вечерас закон о слању хитне помоћи Израелу у вредности од 14,3 милијарди долара.
За усвајање закона је гласало 226 конгресмена, док је против било 196 њих, преноси портал "Хил".


Лидер већине у Сенату, демократа Чак Шумер назвао је предлог закона "дубоко погрешним" и додао да га Сенат неће прихватити
Демократе се противе усвајању закона јер он не укључује помоћ Украјини и довео би до смањења буџета за Пореску управу САД.

Становници Париза окупили су се поново у знак подршке Палестини

Из египатског Црвеног полумесеца стигла 102 камиона са хуманитарном помоћи

Палестински Црвени полумесец (ПРЦС) саопштио је да су данас у Појас Газе ушла 102 камиона са хуманитарном помоћи из египатског Црвеног полумесеца.

"Тим ПРЦС-а је данас дочекао 102 камиона са хуманитарном помоћи од египатског Црвеног полумесеца на граничном прелазу Рафа. Камиони су били напуњени храном, водом, лековима и медицинском опремом", наводе из ПРЦС на друштвеној мрежи Икс.

Додаје се да су досад стигла 374 камиона са хуманитарном помоћи, али да и даље није дозвољена испорука горива.

Хамас је приказао снимак уништења израелског тенка Меркава у Појасу Газе

Хезболах дроновима напао положаје израелске војске, ИДФ одговорио ватром

Либанска милитантна група Хезболах саопштила је да је данас са две беспилотне летелице пуне експлозива напала командни положај израелске војске у спорној области на фарми Шеба на либанско-израелској граници.

У саопштењу, група коју подржава Иран је рекла да су беспилотне летелице биле напуњене "великом количином експлозива" и да су погодиле своје мете, преноси "Џерусалем пост".

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) напале су неколико циљева Хезболаха у јужном Либану.

"Израел је гађао неколико терористичких инфраструктура Хезболаха дуж границе, убивши многе терористе", саопштио је ИДФ.

Израелско ваздухопловство, као и артиљеријске снаге, стављене су у стање високе приправности како би одмах реаговале на све нападе Хезболаха из унутрашњости Либана, наводи "Џерусалем пост".

ИДФ: Завршено опкољавање града Газе, прекид ватре није на столу

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари потврдио је да су израелске копнене снаге потпуно опколиле град Газу.

"Наше трупе су завршиле опкољавање града Газе, центра активности Хамаса", рекао је Хагари на конференцији за новинаре.

Упитан о потенцијалном прекиду ватре, Хагари каже да "израз 'примирје' тренутно уопште није на столу".

Галант: Имамо јединствена решења за уништење Хамасових тунела

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да израелска војска има "јединствена решења" за рушење огромне мреже тунела које је палестинска група Хамас изградила испод Појаса Газе.

"Имамо јединствена решења да дођемо до свих тунела и демонтирамо их под земљом. Спремни смо да то урадимо", рекао је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

Mедији са Блиског истока раније данас пренели су да израелски војни инжењери започињу опсежну операцију уништавања тунела Хамаса и да ће користити различите врсте робота и експлозивних направа.

"Доћи ћемо свуда, а онда ће терористи имати две опције: или да погину у тунелу или изађу. И тамо или гину од ватре наших снага или се безусловно предају. Треће опције нема", рекао је Галант.

Харис: Сви Палестинци који напусте Газу ће моћи да се врате

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је данас да ће сваком Палестинцу у Гази који се због рата са Хамасом евакуише из те енклаве, бити дозвољен повратак.
Харис је то рекла новинарима пред полазак на пут у Лондон, преноси "Тајмс оф Израел".

Вашингтон је последњих дана покушавао да умањи палестинске страхове због нове избегличке кризе изазване ратом, пошто је Израел избегавао да јавно изјави да ће они који напусте Газу моћи да се врате.

Израел је раније обећао Египту и САД да ће они који су напустили Газу ради лечења моћи да се врате, али остало је нејасно колико су ови страхови оправдани с обзиром да је Египат тај који контролише прелаз Рафа кроз који би они могли да се врате, додаје "Тајмс оф Израел".

Немачка увела забрану активности Хамаса

Немачка је данас увела забрану активности Хамаса, већ означене терористичке организације у тој земљи, као и пропалестинске групе Самидун.

"Данас сам у потпуности забранила активности терористичке организације Хамас која има за циљ да уништи државу Израел", наводи се у саопштењу немачке министарке унутрашњих послова Ненси Фезер.

У саопштењу се истиче да је, као међународна мрежа, Самидун ширио антиизраелску и антијеврејску пропаганду под маском "организације солидарности" за затворенике у разним земљама.

РТ са становницима Газе у редовима за воду

РT Арабик је посетио јужни део Појаса Газе и разговарао са становницима који сатима чекају у редовима у нади да ће добити мало воде.

"Ничега нема, не можемо да живимо. Не можемо ни до капи воде да дођемо. Људи се гурају, боре и гину за воду. Права катастрофа!", каже једна становница Газе.

Експерти УН: Истиче време "да се спречи геноцид" у Гази

Експерти УН упозорили су данас да истиче време да се ''спречи геноцид и хуманитарна катастрофа'' у Гази и осудили Израел јер је, како су навели, одбио да "заустави планове за десетковање'' те палестинске енклаве.

"Остајемо убеђени да је палестински народ у великој опасности од геноцида", тврде стручњаци, укључујући неколико специјалних известилаца УН о правима на храну, безбедну воду за пиће и ситуацију на окупираним палестинским територијама, објављено је на сајту Високог комесаријата Уједињених нација за људска права (ОХЦХР), преноси "Ал Џазира".

Експерти су изразили згражавање због израелских ваздушних напада на избеглички камп Џабалија у северној Гази од уторка увече, у којима су убијене и повређене стотине Палестинаца, називајући то дрским кршењем међународног права.

Хамас: Више од 11.000 убијених или несталих под рушевинама

Министарство информисања Хамаса саопштило је да је више од 11.000 људи убијено или нестало испод рушевина услед израелског бомбардовања Појаса Газе. 

Истиче се да је Израел уништио више од 8.000 стамбених и десетине јавних објеката, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Из Хамасовог министарства тврде да је Израел досад бацио више од 25.000 тона експлозива на Газу и додају да је Министарство здравља покушало да евакуише повређене цивиле у јужни део Појаса Газе, али да их је Израел гађао.

ИДФ: У последњих неколико сати убијено око 130 терориста у северном делу Газе

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да су у последњих неколико сати њене копнене снаге у северном делу Појаса Газе убиле око 130 терориста.

"Настављају се жестоке борбе против терориста Хамаса", наводи се у саопштењу ИДФ-а и додаје да израелска војска уништава инфраструктуру палестинске милитантне групе, преноси "Тајмс оф Израел".

Из ИДФ-а су навели да је израелско ваздухопловство наставило са нападима на Газу, као и да је, између осталог, погођено више војних штабова које користе високи званичници Хамаса.

Бивши шеф Мосада: Мисија Хамаса је да убије што више Јевреја

Бивши шеф израелске обавештајне службе Мосад Дени Јатом изјавио је данас да је Хамас убилачка организација чија је мисија да убије што више Јевреја и да уништи Државу Израел, додајући да ће се рат завршити "онда када Израел буде постигао све своје циљеве".

"Хамас је овом операцијом (7. октобра) желео да постигне два циља. Први је да нас удари, како бисмо осетили бол, и да убије што више Израелаца. Хамас је успео да убије више од 1.400 људи - више од 1.000 цивила који су претежно убијени у својим домовима и више од 300 војника", рекао је Јатом новинарима из Србије и Црне Горе у Тел Авиву, међу којима је била и екипа Танјуга.

Други циљ Хамаса, према његовим речима, био је да изазове панику широм Израела како би "уништио способност израелског друштва да стоји чврсто".

"Многи Израелци су били уплашени због зверстава које је Хамас почино. Многи од њих су били уплашени да ће Хамас доћи са терористима у Тел Авив и овде поклати људе, као и да ће сведочити убијању беба и свему чему су присуствовали људи у кибуцима", рекао је Јатом и додао да израелска израелска обавештајна заједница није била припремљена и да није добила упозорење на могући напад терориста.

Јатом је додао да је било планирано да Хамас добије милион долара како би могао да управља Појасом Газе, али да су постојала упозорења да је палестинска милитантна група наставила да купује оружје, ракете, дронове и да гради подземне бункере и тунеле.

Истакао је да ће након рата, "који ће се завршити онда када Израел буде постигао све своје циљеве", бити формиран одбор који ће истражити због чега израелска обавештајна заједница није знала да се припрема напад.

Бивши шеф Мосада је критиковао израелску владу и премијера Нетанијахуа, рекавши да се они и даље баве реформом правосуђа коју је назвао "правосудним ударом".

Из Либана испаљено 12 ракета на израелски град Кирјат Шмона

Нетанијаху: Борбе у Гази достигле врхунац, ИДФ прошао периферију града Газе

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је битка у Гази "на врхунцу" и да су израелске снаге прошле периферију града Газе.

"На врхунцу смо битке. Постигли смо импресиван успех и прошли смо периферију града Газе. Напредујемо", саопштено је из Нетанијахуовог кабинета, али, како преноси Би-Би-Си, у саопштењу није изнето више детаља.

Хамас: Убијено 27 особа у израелском бомбардовању школе УН у Џабалији

Министарство здравља Хамаса саопштило је данас да је најмање 27 особа убијено у израелском бомбардовању школе Уједињених нација у Џабалији на северу Појаса Газе.

На видео-снимцима које су објавили западни медији види се неколико повређених на лицу места, преноси Би-Би-Си.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) засад нису коментарисале тврдње Хамаса.

У Џабалији се налази избеглички камп који израелске снаге бомбардују последњих дана услед чега су стотине људи повређене и убијене.

УН: Палестинци су у ризику од геноцида, потребан хитан прекид ватре

Експерти Уједињених нација (УН) позвали су на хуманитарни прекид ватре у Гази, истакавши да је палестински народ у "озбиљном ризику од геноцида".

"И даље смо уверени да је палестински народ у великој опасности од геноцида", навели су у саопштењу експерти УН-а, укључујући више специјалних известилаца.

Према њиховим наводима, потребан је хитан прекид ватре како би осигурали да помоћ стигне најугроженијима, преноси Ројтерс.

Најмање 341 страни држављанин стигао данас у Египат преко Рафе

Најмање 341 страни држављанин стигао је данас у Египат преко граничног прелаза Рафа, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на неименованог египатског граничног службеника.

Он је навео да је граница затворена и да данас више неће бити евакуација из Појаса Газе.

За сада није познато држављанство свих евакуисаних.

Међу онима који су данас стигли у Египат је између 20 и 25 америчких држављана, рекао је египатски званичник за Си-Ен-Ен.

Танјуг у Израелу са породицама талаца: Надамо се да ће ускоро бити ослобођени

Породице талаца које је отела милитантна група Хамас у Појасу Газе истакле су данас да се надају да ће ускоро бити ослобођени.

Они су то рекли и новинарима из Србије, међу којима је и екипа Танјуга и додали да се надају бољим данима и добрим вестима.

"Наша земља је уједињена. Само желимо да нам се врате чланови породице, јаки смо и чекамо их", рекла је једна жена новинарима.

Међу таоцима је и један држављанин Србије, на чијем ослобађању ради амбасада у Тел Авиву, а његова породица се захвалила Србији на тим напорима.

Нетанијахуов кабинет: Премијер није одобрио слање горива у Газу

Након што је начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви наговестио да ће Израел дозволити гориво у Газу ако болнице нестану, кабинет премијера је објавио саопштење у којем се наглашава да Бењамин Нетанијаху није одобрио такав трансфер, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ дејствује "унутар и око" града Газе

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) рекао је да трупе дејствују унутар града Газе и да га окружују из неколико праваца.

"Зашли смо још једну значајну фазу у рату. Снаге су у срцу северне Газе, делују у граду Газе, окружују га и продубљују (копнену офанзиву)", рекао је Херци Халеви, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелске снаге се "боре у густом и сложеном урбаном подручју, што захтева професионалност и храброст", рекао је он.

Ирак шаље трећи пакет хуманитарне помоћи у Газу

Ирак ће наредних дана послати трећи пакет хуманитарне помоћи у Газу, укључујући лекове и медицински материјал, рекао је у четвртак за "Спутњик" саветник ирачког премијера за људска права Зидан Калаф.

"Припремили смо трећи терет након што смо послали два авиона [са хуманитарном помоћи], а ова пошиљка ће бити испоручена на аеродром Ел Ариш у наредним данима, у петак или суботу, у координацији са египатским и ирачким Црвеним полумесецем", рекао је Калаф.

Медији: Израелски досељеници пале палестинску имовину на Западној Обали

Израелски досељеници су наводно запалили палестинске продавнице, аутомобиле, маслињаке и другу имовину у селу код града Деир Шарф на северу Западне обале, након напада на једног Израелца у тој области раније данас.

На видео снимцима постављеним на друштвеним мрежама могу се видети облаци дима који се дижу са бројних места у граду, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израел би могао да дозволи испоруке горива у Појас Газе

Израел би могао дозволити испоруке горива у Појас Газе за болнице ако га покрет Хамас не добије, рекао је у четвртак начелник Генералштаба Херци Халеви.

"Још нисмо дозволили испоруку горива [појасу Газе]. Свакодневно процењујемо ситуацију у енклави. Више од недељу дана нам говоре да је гориво на измаку, али то није тачно. Гориво ће бити достављен болницама под надзором и биће учињено све да се спречи да дође до Хамаса", рекао је Халеви на брифингу.

Халеви је додао да се јединице ИД већ налазе у граду Гази и да га окружују из различитих праваца.

Хезболах тврди да је погодио командни положај израелске војске

Хезболах је саопштио да је та организација напала командни положај израелске војске у спорној области Шеба на либанско-израелској граници у четвртак, користећи две беспилотне летелице пуне експлозива, преноси Ројтерс.

ИДФ одговориле на оптужбе да користе бели фосфор

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) одговориле су у четвртак на оптужбе о израелској употреби белог фосфора, одбацујући извештаје да је запаљива супстанца коришћена за подметање пожара, али признајући да је користи у неким околностима.

"Амнести интернешенел" је у претходно оптужио израелску војску да је испалила бели фосфор на град Дајра на југу Либана, ранивши цивиле.

Истог дана, либански привремени министар пољопривреде Абас ел Хаџ Хасан оптужио је Израел да је спалио више од 40.000 стабала маслина у јужном Либану користећи "бомбе од белог фосфора".

ИДФ је то демантовао.

"Гранате за димне завесе које садрже бели фосфор у ИД нису намењене нити коришћене за паљење ватре, а свака тврдња да се те гранате користе у ту сврху је неоснована", наводи ИД у изјави за Си-Ен-Ен.

ИДФ је такође саопштила да не користи запаљиво оружје у густо насељеним подручјима, али је додала да се примењују "одређени изузеци", као и да су они "у складу" са међународним правом. 

Турска спремна да прими пацијенте са карциномом из Газе

Турска је спремна да прими пацијенте оболеле од карцинома из Болнице турско-палестинског пријатељства, која је морала да престане са радом након што је јуче остала без горива за генераторе, изјавио је данас турски министар здравља Фаретин Коџа.

"Међународна заједница мора да изабере између намерног пуштања пацијената да умру и спашавања њихових живота. Нажалост, међународна заједница и релевантне институције нису показале довољно иницијативе да се предупреде напади на болницу. Спашавање живота пацијената сада је дужност коју не смемо избећи'', написао је он на свом налогу на мрежи Икс.

Истакао да је Турска српемна да пружи сву подршку за наставак лечења пацијената оболелих од рака који су морали да напусте болницу због недостатка средстава, као и да помогне онима који то могу медицински да издрже, да се преместе на педијатријску негу и интензивну негу за одрасле.

СЗО: Четрнаест од 36 болница у Гази није у фукнцији

Четрнаест од 36 болница у Гази тренутно није у функцији због недостатка горива и оштећења усред напада, рекао је у четвртак генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

"14 од 36 болница и 2 специјална центра у #Гази не функционишу због недостатка горива, као и штете, напада и несигурности. Болнице које остају отворене су преоптерећене са 40 одсто више пацијената него што су дизајниране да управљају", написао је Тедрос на Иксу.

Блинкен и саудијски министар одбране разговарали о "одрживом миру" између Израела и Палестине

Амерички државни секретар Антони Блинкен и саудијски министар одбране Халид бин Салман разговарали су о "заједничком приоритету" који представља "рад на одрживом миру између Израелаца и Палестинаца" током јучерашњег састанка у Вашингтону, наводи се у званичном саопштењу Стејт департмента.

Блинкен је током састанка "потврдио важност решавања хуманитарних потреба у Гази, спречавања даљег ширења сукоба и јачања регионалне стабилности и сигурности, укључујући Јемен", наводи Стејт департмент, преноси "Тајмс оф Израел".

"Блинкен је истакао посвећеност САД да подржи одбрану америчких партнера од претњи државних и недржавних актера и поново потврдио трајну вредност америчко-саудијског стратешког партнерства", додаје се.

Трећи дан заредом бомбардован избеглички камп Џабалија, погинуло 29 људи

Најмање 29 особа је погинуло, а више десетина је повређено данас када су израелске снаге трећи дан заредом бомбардовале избеглички камп Џабалија, јавља "Ал Џазира".

Дописник палестинске новинске агенције WАФА изјавио је да су израелске снаге испалиле пројектиле на школу у кампу убивши 27 људи и ранивши већи број њих.

Он је рекао да су још две особе убијене у израелском нападу на аутомобил у кампу.

Раније данас израелске снаге су бомбардовале школу коју води Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРWА) у избегличком кампу Ал-Шати, у западном делу града Газе, где су хиљаде расељених људи потражиле уточиште.
Пет особа је погинуло у том нападу.

ИДФ објавио снимак пресретања ракете или дрона који су наводно лансирали Хути у Јемену

Израелске одбрамбене снаге објавиле су у уторак видео снимак на којем се види како борбени авион "Ф-35И" пресреће крстарећу ракету или дрон који су лансирали Хути у Јемену на Израел.

ИДФ описује пројектил као крстарећу ракету, док су побуњеници Хути рекли да су лансирали балистичке ракете и дронове на Израел, јавља "Тајмс оф Израел".

УНРВА: Ситуација у Гази очајна, у склоништима око 690.000 интерно расељених Палестинаца

УНРВА, агенција УН за помоћ палестинском народу, каже да се у њиховим склоништима у Појасу Газе тренутно налази око 690.000 интерно расељених лица.

Ситуација је "очајна", оцењује се у извештају.

"У нашим склоништима има четири пута више људи него што њихови капацитети предвиђају, а претрпаност и даље ствара озбиљне здравствене проблеме", наводи се.

ИДФ осујетио мрежу лажних профила жена на друштвеним мрежама којима је Хамас "пецао" војнике

Израелска војска (ИДФ) данас је саопштла да је осујетила мрежу лажних налога на друштвеним мрежама чија је сврха била да извуку информације од израелских војника за рачун палестинске милитантне групе Хамас.

ИДФ је саопштио да су лажним налозима управљали људи из земаља које припадају такозваној "осовини отпора", односно неформалној коалицији "антиизраелских" и "антизападних" земаља и терористичких група, наводно на челу са Ираном, преноси "Тајмс оф Израел".

Оперативци иза лажних профила су користили фотографије правих жена, што је пракса позната као "пецање", и "одржавали неку врсту романтичне везе уз помоћ преписке, гласовних снимака и видео позива", саопштено је из ИДФ-а, а све, како се наводи, у циљу да дођу до информација које Хамас може да искористи.

Амерички званичници за "Политико": Нетанијахуови дани на функцији су одбројани

Џозеф Бајден и његови најближи сарадници сматрају да су политички дани Бењамину Нетанијахуу одбројани и да је тај став пренет израелском премијеру у недавном разговору, пише "Политико", позивајући се на два актуелна висока америчка званичника, као и два бивша званичника.

Сви саговорници "Политика" верују да су Нетанијахуови дани на функцији одбројани.

"Биће обрачунавања у израелском друштву око тога шта се догодило", рекао је један званичник за "Политико", додавши да се на крају све своди на "премијеров сто."

Либан: Пронађена тела двојице либанских пастира, израелске снаге наводно пуцале на њих

Тела двојице либанских пастира, пронађена су данас у близини јужне границе Либана, дан након што су доспели под израелску паљбу, наводи либанска државна Национална новинска агенција (ННА).

Како додаје ННА, не наводећи извор својих информација, пастири су чували своје стадо у близини реке Вазани, када су се нашли под паљбом.

Либански безбедносни извори изјавили су за Ројтерс да су пастири из либанског пограничног села Вазани имали 20 и 21 годину.

Израелске снаге и наоружани припадници Хезболаха размењују ватру дуж границе, од ерупције сукоба између Хамаса, савезника Хезболаха и Израела 7. октобра, навела је британска агенција.

Медији: Израел затражио од страних земаља да пошаљу плутајуће болнице за лечење избеглица у Египат

Амбасадор Израела у Немачкој Рон Просор рекао је да је Израел затражио од страних земаља да пошаљу плутајуће болнице у Египат за лечење жртава из Појаса Газе, преноси Ројтерс.

Бахреин опозвао амбасадора из Израела, прекинуо економске везе

Бахреин је опозвао свог амбасадора из Израела, а израелски амбасадор је такође напустио Манаму, а економски односи су прекинути, саопштио је у четвртак бахреински парламент, преноси "Спутњик".

"Представнички савет (доњи дом парламента Бахреина) потврђује да је израелски амбасадор у Краљевини Бахреин напустио земљу, а Краљевина Бахреин је одлучила да опозове амбасадора Бахреина из Израела. Економски односи са Израелом су такође прекинути", наводи се у саопштењу.

Хамас упозорава САД да се не меша у ситуацију у Гази

Палестински покрет Хамас саопштио је да одбацује покушаје САД да наметну нову реалност у Појасу Газе.

Претходно су амерички сенатори Крис Ван Холен и Ричард Блументал потврдили извештаје да САД разматрају могућност слања међународних снага у Појас Газе након елиминације палестинског покрета Хамас, пишу РИА Новости.

"Јасно стављамо до знања да одбацујемо покушаје САД да насилно интервенишу како би наметнули нову реалност у контексту ционистичке окупације у појасу Газе, а наш палестински народ ће им се одупрети свом снагом", наводи се у саопштењу организације.

 

Медији: Милитанти Хамаса 7. октобра имали адресе израелских официра

Међу предметима откривеним на телима милитаната убијених у нападу Хамаса 7. октобра биле су мапе и адресе високих официра ИД који живе у пограничним заједницама, јавља "Тајмс оф Израел", позивајући се на израелски телевизијски Канал 13.

Милитанти који су упали у војне базе имали су мапе службених одаја, у покушају да заробе више официре, наводи се у извештају.

Миран протест антиционистичких Јевреја у Лондону, полиција интервенисала

У Лондону, јеврејски демонстранти који позивају на прекид ватре оптужили су полицију да "покушава да ухапси Јевреје у молитви", након што су полицајци интервенисали током службе одржане усред шпица на станици Сент Панкрас у четвртак.

Јеврејска антиционистичка акција је саопштила да је одговорна за организацију протеста. Рекли су да представљају коалицију јеврејског народа у Великој Британији који "неће дозволити да се догоди геноцид у наше име".

Група је саопштила да је "стотине јеврејских антициониста и савезника" учествовало у седећем протесту акцији која је почела у 7:45 ујутру на станици Сент Панкрас, преноси "Гардијан".

Прелаз Рафа спреман да помогне у транспорту рањених цивила у Египат

Контролни пункт Рафа спреман је да олакша транспорт повређених цивила у Египат на лечење, рекао је Калед Зајед, шеф египатског Црвеног полумесеца на северном Синају, за "Спутњик".

"Амнести интернешенел": Потврђујемо да је израелска војска користила муницију с белим фосфором

Међународна организација за људска права "Амнести интернешенел" потврдила је да су Израелске одбрамбене снаге користиле муницију са белим фосфором у Појасу Газе и у сукобу са либанским групама.

Саветник "Амнести интернешенела" за кризне ситуације Донатела Ровера рекла је за "Скај њуз" да је њена организација геолоцирала снимке граната које наводно садрже бели фосфор како пуцају изнад Газе и Либана, и да је разговарала са лекарима који су у Либану лечили девет особа од повреда од белог фосфора.

"Докази су прилично неоспорни", рекла је она.

Ровера напомиње да се ни Израел ни Хамас нису придржавали међународног права током сукоба, при чему је Хамас директно гађао цивиле 7. октобра, а Израел извео "неселективно и непропорционално бомбардовање у којем су убијене хиљаде деце".

"Прилично је скандалозно гледати неделање међународне заједнице пред катастрофом, хуманитарном кризом ових размера", рекла је она.

Четворо палестинаца, од којих троје тинејџера, упуцано на Западној Обали

Четворо Палестинаца, укључујући три тинејџера, убијена су рано у четвртак у различитим деловима окупиране Западне обале, преноси Асошиејтед прес, позивајући се на палестинско министарство здравља.

Више од 130 Палестинаца убијено је на Западној обали од почетка рата, пише "Гардијан".

Египат се спрема за евакуацију скоро 7.000 страних држављана из Газе

Египат се припрема да омогући евакуацију скоро 7.000 страних држављана из Газе преко прелаза Рафа, наводи се у саопштењу египатског Министарства спољних послова.

До најаве долази након састанка између званичника министарства спољних послова и амбасадора и других страних представника у Каиру, наводи се у саопштењу.

Египатски званичници кажу да ће евакуација бити спроведена "у складу са египатским прописима и важећим законима, као и улогом сваке стране мисије у пријему својих држављана са прелаза Рафа", преноси Си-Ен-Ен.

ИДФ гађа положаје противтенковских ракетних одреда у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су погодиле одред противтенковских вођених ракета (АТГМ) у јужном Либану који је припремао напад на северни Израел.

Војска каже да је такође погодила још два АТГМ положаја у тој области, преноси "Тајмс оф Израел".

Милитантни Хезболаха такође су испалили пројектил на положај ИД у близини Манаре, при чему није било повређених, каже војска.

Министарство здравља у Гази: Број погинулих Палестинаца достигао 9.061, од чега 3.760 деце

Број погинулих у израелском бомбардовању становника Појаса Газе достигао је 9.061,  укључујући 3.760 деце, и 32.000 повређених, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Израел: Хамас у Гази држи 242 таоца

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари саопштио је да израелска војска до сада обавестила породице 242 таоца да њихове најближе држе милитанти Хамаса у Појасу Газе.

Он је навео да тај број није коначан, и да војска истражује нове информације.

Хамас је саопштио да таоце држи широм Газе, укључујући и тунеле.

Прошле недеље су навели да је најмање 50 талаца убијено у израелским ваздушним нападима, преноси Би-Би-Си уз напомеу да те податке није могао да провери.

Хамас је јуче саопштио да је седам талаца убијено у ваздушном нападу на избеглички камп Џабалија.

Израелски инжењери почињу уништавање тунела Хамаса

Израелски војни инжењери започињу опсежну операцију уништавања тунела Хамаса у областима Појаса Газе, који су под контролом Израела од почетка копнене офанзиве, преноси портал "Вала".

Они користе различите врсте робота и експлозивних направа да униште тунеле, дигну у ваздух све замке које је поставио Хамас и убију "терористе", наводи се у извештају, пренео је "Тајмс оф Израел".

"Урушићемо улазе и тунеле...Тоће постати зона смрти. Погрешили су, изабрали су да буду на месту одакле не могу да побегну. Они ће умрети у тунелима", рекао је за "Валу" виши официр Јужне команде.

У извештају се наводи да су израелске трупе већ уништиле око 100 тунела, не рачунајући оне погођене у ваздушним нападима.

Бивши заменик начелника штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Јаир Голан рекао је да "ни под којим околностима" војници ИДФ не би смели и неће улазити у Хамасове тунеле.

"Мудрост је пронаћи улазе и запечатити их или димом натерати непријатеља да изађе", истакао је Голан.

Медији: У ЕУ и даље нема сагласности око најављене мировне конференције о Блиском истоку

Европска унија још није донела одлуку о локацији, учесницима и циљевима мировне конференције о ситуацији на Блиском истоку која је најављена прошле недеље, пренео је у четвртак амерички медиј, позивајући се на изворе.

Портпарол израелске мисије при ЕУ рекао је за новинску агенцију да Израел "није у позицији" да се изјасни хоће ли присуствовати ли не, јер "још не знамо шта би то заправо значило",

Европски дипломата је за медиј рекао да се разне европске земље тихо надмећу да буду домаћини предложеног самита, додавши да "све док није јасно да ли је то нешто што регион жели, цела дискусија о локацији је глупа и небитна".

Друге дипломате су за лист рекле да су европски лидери "загледани у сопствени пупак" и баве се домаћом публиком уместо да се фокусирају на кризу, преноси "Спутњик".

Без учешћа Израела, Палестинске националне власти и других релевантних страна, било каква мировна конференција ће бити бесмислена, наводи лист, додавши да стална конфузија унутар ЕУ показује да се блок напреже да докаже своју релевантност и јединство усред текућег сукоба.

ИДФ: Војска заузима контролу над централним областима Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) пробијају одбрамбену линију Хамаса у Појасу Газе и преузимају контролу над положајима у центру енклаве, рекао је бригадни генерал Данијел Хагари, портпарол израелске војске.

"Војници настављају да уништавају одбрамбене линије Хамаса на северу Појаса Газе и преузимају контролу над централним областима. Настављамо да интензивирамо операције и напредујемо према плану и ка циљевима које смо себи поставили", рекао је Хагари и додао да се тренутно наставља "велики логистички рад", преносе РИА Новости.

ИДФ објавио смрт високог официра у Гази

Тридесеттрогодишњи потпуковник Салман Хабака, командант 53. батаљона 188. оклопне бригаде из Јанух-Јата, погинуо је у борби са терористима Хамаса у северном делу Газе, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге, преноси "Тајмс оф Израел", и додаје да је рањено још четири војника.

Хабакина смрт подиже укупан број погинулих од почетка операције у Гази на 18, а број погинулих војника од почетка рата на 333.

Кремљ: Посета Абаса Русији и даље у плану, али и даље без тачног датума

Посета палестинског председника Махмуда Абаса Русији и даље је на дневном реду, али је тешко говорити о датумима због ситуације на Блиском истоку, изјавио је у четвртак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Рекли смо да је таква посета на дневном реду. Али сада је тешко говорити о тачном датуму, из очигледних разлога. О томе ће се даље договарати", рекао је Песков новинарима.

Москва шокирана бројем погинулих цивила у израелском гранатирању избегличког кампа у Гази

Русија је шокирана бројем погинулих цивила у израелском бомбардовању палестинског избегличког кампа у Џабалији у Појасу Газе, и истиче да је неопходно поштовати норме међународног хуманитарног права, изјавила је у четвртак портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Раније у току дана, медији су објавили да је најмање 195 људи убијено у израелским ваздушним нападима на избеглички камп Џабалија у појасу Газе 31. октобра и 1. новембра.

"Шокирани смо информацијама о погибији великог броја цивила у бомбардовању избегличког кампа у граду Џабалија у Појасу Газе од стране израелске авијације", рекла је Захарова на брифингу.

Све стране укључене у сукоб треба да се придржавају норми међународног хуманитарног права, додала је.

ИДФ користи вештачку интелигенцију за одређивање мета напада на Хамас

Управа за војну обавештајну службу Израелских одбрамбених снага (ИДФ), саопштила је да је њен такозвани "центар за одређивање циљева" идентификовао око 1.200 нових мета Хамаса у Појасу Газе, током копнене офанзиве која је почела прошле седмице.

ИДФ су навеле да стотине војника раде на одређивању бројних нових циљева, пренео је "Тајмс оф Израел".

Виши обавештајни официр је рекао да се у рату непријатељ понаша другачије и ствара нове могућности.

Управа за војну обавештајну службу користи вештачку интелигенцију и аутоматизоване алате за брзо и прецизно одређивање поузданих циљева, навео је ИДФ.

Према речима неименованог израелског официра, нови алати користе се први пут како би се копненим снагама у Појасу Газе одмах обезбедиле ажуриране информације о циљевима за напад.

ИДФ је навео да је до сада напао више од 12.000 циљева у Појасу Газе.

У среду у Појас Газе ушао 61 камион са водом, храном и медицинским материјалом

У току јучерашњег дана у Појас Газе, преко прелаза Рафа у Египту, ушао је 61 камион са међународном хуманитарном помоћи, која подразумева само воду, храну и медицинске потрепштине, саопштила је израелска организација која координише активности владе израелских одбрамбених снага, међународних организација, дипломата и Палестинске управе (ЦОГАТ).

Како тврде, Хамас поседује резерве горива, а наставља да преузима контролу и над приватним резервама горива и контролише снабдевање болница и других виталних објеката због чега су сви системи воде, канализације и болница директно погођени.

Наводе да је међународним организацијама дозвољено да донесу помоћ у виду хране у Појас Газе, као и да осам великих пекара ради у јужном делу региона.

Додаје се и да се разматра низ опција, у координацији са представницима међународне заједнице, за оснивање теренских болница, да болнице за сада имају
алтернативне изворе енергије, али да су болнице препуне, а медицинско особље уморно.

"Деца нису мета": Уницеф осудио "стравичне" сцене у Џабалији након израелског бомбардовања

Уницеф је описао "сцене покоља" након две рунде израелских ваздушних напада на избеглички камп Џабалија у Гази као "ужасне", у саопштењу у којем се понавља позив агенције на хитан хуманитарни прекид ватре.

Два ваздушна удара уследила су након вишенедељног бомбардовања у којем је наводно убијено више од 3.500 деце, саопштено је у среду.

"То би било преко 400 убијене или повређене деце дневно, током 25 дана сукоба. Ово не може постати нова нормалност... Деца су већ претрпела превише. Убијање и заробљавање деце мора престати. Деца нису мета", наводи се у саопштењу Уницефа.

Северна Кореја наоружава Хамас?

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је званичницима да подрже Палестинце и наводно размишља о продаји оружја милитантним групама на Блиском истоку, саопштила је јужнокорејска шпијунска агенција.

Прочитајте више у одвојеној вести овде.

Хамас: Најмање 195 Палестинаца убијено у израелским нападима на избеглички камп

Најмање 195 Палестинаца је убијено у два израелска ваздушна удара на избеглички камп Џабалија у Гази у уторак и среду, тврде палестинске власти под контролом Хамаса.

Око 120 људи се и даље воде као нестали под рушевинама, а најмање 777 је рањено, наводи се у саопштењу Хамаса, преноси "Гардијан".

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је у нападима у среду циљан и убијен Мухамед Асар, командант Хамасове противтенковске ракетне групе.

Канцеларија високог комесара УН за људска права је саопштила у среду да би израелски напади на избеглички камп Џабалија у Гази могли би да доведу до ратних злочина, пошто је реч о несразмерним нападима.

Египат ће дозволити да око 7.000 људи са страним пасошима напусти Газу

Египат ће помоћи да се евакуише "око 7.000" странаца и двојних држављана из Појаса Газе, саопштило је министарство спољних послова.

На састанку са страним дипломатама, помоћник министра спољних послова Исмаил Хаират рекао је да се Египат припрема "да олакша пријем и евакуацију страних држављана из Газе преко прелаза Рафа", додајући да их "има око 7.000" који представљају "више од 60" националности.

Неколико стотина власника страних пасоша почело је јуче да напушта Газу.

Експлозије у близини болнице Ал Кудс

Палестински црвени полумесец саопштио је да су се током прошле ноћи снажне експлозије поново чуле у непосредној близини болнице Ал Кудс у Гази.

Они су позвали међународну заједницу да хитно реагује и спречи нови масакр, како су навели.

Очекује се да ће данас око 500 људи прећи из Појаса Газе у Египат преко Рафе

Очекује се да ће данас око 500 људи прећи из Појаса Газе у Египат, након што је прелаз Рафа отворен први пут од избијања рата између Израела и Хамаса.

Као и у среду, списак од око 500 имена људи којима је дозвољен прелазак, а који је саставио Египат, биће постављен на прелазу Рафа, објавио је Би-Би-Си.

Више од 400 људи могло је у среду да напусти Газу.

Поједини људи, који су у среду отишли ​​на прелаз Рафа, нису знали да им неће бити дозвољен улазак у Египат ако њихова имена не буду на списку.

Напуштање Појаса Газе је посебно потребно за оне којима је потребна медицинска нега, јер болницама понестају залихе.

Бајден позвао на паузу у борбама између Израела и Хамаса

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је "на паузу" у сукобу између Израела и Хамаса како би се омогућило ослобађање талаца.

Бајден је то рекао као одговор жени у публици на предизборном скупу у Минесоти, која га је позвала да се заузме за прекид ватре, преноси Ројтерс.

"Мислим да нам је потребна пауза. Пауза значи давање времена таоцима да изађу", рекао је Бајден.

Жену је испратило обезбеђење док је узвикивала "примирје сада".

Бела кућа је касније појаснила да је председник мислио на хуманитарну помоћ и 240 талаца које држи Хамас.

Кирби: САД неће слати војнике у мировну мисију у Гази

Сједињене Америчке Државе неће слати војнике у Појас Газе ради било какве улоге у будућим мировним снагама, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Нема планова или намера да се амерички војници шаљу на територију Појаса Газе, сада или у будућности", рекао је Кирби, а преноси Ројтерс.

Кирби је навео и да САД не верују да палестинска организација Хамас може да учествује у будућем руководству Појаса Газе, након окончања сукоба са Израелом.
Рекао је и да Вашингтон не подржава стална насеља за цивиле који беже из Појаса Газе ван те палестинске територије.

Британски "Гардијан" објавио је у уторак, позивајући се на изворе, да САД и Израел разматрају могућност успостављања међународних мировних снага састављених од америчких, британских и француских трупа у Појасу Газе, у случају да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) успеју да протерају палестинску милитантну групу Хамас из те енклаве.

Амерички конгресмен: Не говорити о "невиним Палестинцима"

Амерички конгресмен Брајан Маст изјавио је да у сукобу са Израелом не треба говорити о ''невиним Палестинцима''.

"Охрабрио бих другу страну да не прихвата тако олако идеју о недужним палестинским цивилима. Мислим да не бисмо тако олако заобишли ни термин невини нацистички цивили", рекао је Маст у среду, током обраћања у Представничком дому, преноси "Ал Џазира".

Како преноси овај портал, Маст је на Капитол Хилу раније носио униформу израелске војске у знак подршке Израелу.

Његове изјаве, наводи портал, долазе у тренутку када појединци у САД осуђују "дехуманизацију Палестинаца" коју наводно врше поједини амерички политичари.

Арапско-амерички активисти су такође упозорили да реторика попут Мастове води  "мржњи према њиховим заједницама у САД", наводећи као пример то што је прошлог месеца шестогодишњи палестинско-амерички дечак избоден на смрт у близини Чикага.

Тајландски званичници преговарали са Хамасом о судбини 22 талаца

Тајландски званичници одржали су директне разговоре са Хамасом у Ирану прошле недеље о судбини 22 држављана краљевства које је палестинска група узела као таоце у нападу на Израел, рекао је шеф тајландске делегације.

Преговарачи су се састали са званичницима Хамаса у Техерану 26. октобра и добили су обећање да ће Тајланђани бити пуштени у "право време", рекао је Арепен Утарасин новинарима у Бангкоку, а преноси "Тајмс оф Израел".

Он је предводио трочлани тим који је именовао председник тајландског парламента, а како је објаснио састанак са припадницима Хамаса у Ирану трајао је два сата.

"Уверавали су ме да се добро брину о њима, али нису могли да ми кажу датум изласка", додао је он.

Каже да се после разговора тајландски тим — пошто су сви муслимани — молио са представницима Хамаса.

Израелска војска: Извршени ваздушни и артиљеријски напади на Либан

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су извеле ваздушне и артиљеријске нападе на Либан, након што је пројектил испаљен из те земље на један од израелских дронова, а ракете лансиране према Израелу.

Израелске копнене снаге су испалиле артиљеријске гранате након што су пројектили из Либана лансирани на регион планине Дов и планине Хермон, наводи се у саопштењу, преноси "Тајмс ов Израел".

Палестинско министарство: Израел гранатирао болницу са породилиштем у Гази

У израелским ваздушним ударима погођени су породилиште у болници пуној жена и медицинског особља у граду Газа, изјавио је портпарол палестинског Министарства здравља Ашраф ал-Кудра.

Он је синоћ рекао да је породилиште претходно премештено из главне болнице у Гази Ал Шифа у болницу Тарват ал-Хелоу, од којих је ова потоња гранатирана, преноси Танјуг извештај Ал Џазире.

Ал-Кудра је рекао да међународна заједница мора да реагује и заустави Израел пре него што се поново догоди "масакр".