Свет

"Политико": Бајден верује да су Нетанијахуови премијерски дани одбројани

Американци већ процењују ко би могао да наследи израелског премијера
"Политико": Бајден верује да су Нетанијахуови премијерски дани одбројани© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP

Исписана је политичка читуља израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, а Џозеф Бајден и његови сарадници већ процењују ко би могао бити његов наследник, пише "Политико".

Прича о томе да су Нетанијахуови политички дани одбројани, недавно се, како указује медиј, појавила на састанцима у Белој кући, а наводно је Бајден "отишао толико далеко" да је израелском лидеру предложио и да размисли о томе какве би лекције могао пренети својим наследницима.

Амерички званичници сведоче за "Политико" да Бајден верује да је Нетанијахуу остало ограничено време на функцији. Интерно се очекује да ће он потрајати још неколико месеци, или бар док рана фаза борби у Гази не буде готова.

"Израелско друштво ће морати да се обрачуна са оним што се догодило", изјавио је један од неименованих званичника. 

Бајденов пут у Тел Авив прошлог месеца био је у великој мери подршка Нетанијахуу, али је приватно од њега инсистирао да настави опрезно и да не шири рат. Председник је, наводно, натерао премијера да да приоритет решењу са "две државе за два народа" и да има на уму кораке који не обухватају покушаје обезглављивања Хамаса.

У једном тренутку током путовања, Бајден је саветовао Нетанијахуа да размисли о сценарију који оставља свом наследнику - што му је била импликација да Нетанијаху можда неће бити на власти убудуће.

"Политико" међутим додаје да портпаролка Савета за националну безбедност Едријен Вотсон тврди да о теми Нетајахуове будућности "председник није разговарао и о њој се не разговара".

"Наш фокус је на непосредној кризи", тврди она.

Други амерички званичници, ипак истичу да је Нетанијахуова климава фотеља увек "у позадини" током интерних разговора Бајденове администрације о Блиском истоку.

Амерички званичници разговарају са чланом садашње владе јединства Бенијем Ганцом, бившим премијером Нафталијем Бенетом, и опозиционим лидером Јаиром Лапидом.

Нетанијаху иначе раније није био миљеник Бајденовог тима, будући да је био прилично гласан присталица бившег председника Доналда Трампа и оштар критичар иранског нуклеарног споразума који је Обама - Бајденова администрација помогла да направи.

Његове све тврдокорније позиције током година узнемириле су Бајденове сараднике који и даље подржавају стварање палестинске државе. Током прошле године изазвао је јавну одбојност од Бајдена због жеље да ревидира израелско правосуђе, што су многи Израелци сматрали штетним по демократију.

Бајден и Нетанијаху се такође познају деценијама и успели су да остану јавно пријатељски настројени упркос разликама. После напада Хамаса, Бајден је дао пуну јавну подршку Нетанијахуу и Израелу.

image