Свет

Бајденова администрација покреће прву стратегију за борбу против исламофобије

Бајденова популарност међу гласачима исламске вероисповести драстично је опала током последњих неколико недеља због његових ставова о сукобу Израела и Хамаса
Бајденова администрација покреће прву стратегију за борбу против исламофобије© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена развиће прву националну стратегију за борбу против исламофобије, саопштила је Бела кућа.

Како је навела портпаролка Беле куће Катрин Жан-Пјер, у иницијативу ће бити укључени и конгресмени, групе за заступање и други лидери заједница како би, предвођени Саветом за унутрашњу политику и Саветом за националну безбедност, развили стратегију за супротстављање "пошасти исламофобије и мржње у свим њеним облицима".

"Председник, потпредседница и цела наша администрација наставиће да раде на томе да осигурају да сваки Американац има слободу да живи свој живот безбедно и без страха за то како се моле, у шта верују и ко су", објаснила је Жан-Пјер у саопштењу објављеном на сајту Беле куће.

Како је нагласила, муслимани у Америци и они за које се сматра да су муслимани, као што су Арапи уопште и Сики, предуго су трпели несразмерно велики број напада подстакнутих мржњом и других дискриминаторних инцидената.

"Сви жалимо због недавног варварског убиства Вадеа Ал-Фајуме, шестогодишњег палестинско-америчког муслиманског дечака и бруталног напада на његову мајку у њиховој недалеко од Чикага", навела је она.

У саопштењу се наводи да је ова објава најновији корак у оквиру прошлогодишње директиве председника Бајдена да се успостави међуагенцијска група за повећање и бољу координацију напора америчке владе да се супротстави исламофобији, антисемитизму и сродним облицима пристрасности и дискриминације у Сједињеним Државама.

Претходних дана, у медијима је било речи о драстичном паду подршке председника Бајдена међу исламским и гласачима арапског порекла, због његовог одбијања да позове на примирје у сукобу Израела и Хамаса, што би могло негативно да утиче на његове шансе за реизбор следеће године.

image