Борис Џонсон питао научнике да ли ковид може да се уништи дувањем фена у нос

Некадашњи премијер је својим сарадницима слао видео на ком се види човек који специјалним феном "убија корона вирус"

Некадашњи премијер Уједињеног Краљевства Борис Џонсон питао је најискуснијег британског научника и здравственог стручњака да ли је могуће убити корона вирус дувањем фена у нос, тврди његов некадашњи саветник Доминик Камингс.

У писаној изјави за сврху истраге о одговору на пандемију корона вируса, Камингс - кога је Џонсон отпустио 2020. године и који након тога није крио своја неслагања са некадашњим шефом - је био изузетно критичан према политици владе из тог периода.

У документу дужине 115 страна, Камингс је написао да је Џонсон у једном тренутку "поделио видео на ком се види човек који дува специјални фен у нос како би убио ковид", пише "Политико".

Видео, који је Џонсон преко апликације Ватсап слао својим сарадницима и другим званичницима, у међувремену је уклоњен са Јутјуба.

Бивши саветник је рекао да је Џонсон тада питао главног научног саветника владе Велике Британије Патрика Валанса и главног медицинског службеника Криса Витија "шта они мисле". Камингс није навео како су највиши званичници одговорили.

Џонсон и други високи званичници, укључујући бившег министра здравља Мета Хенкока и садашњег премијера Ришија Сунака, суочиће се са истрагом о корона вирусу касније ове године, где ће моћи да изнесу своје виђење о догађајима из тог периода.

У свом писаном сведочењу у среду, бивша заменица секретара кабинета Хелен Мекнамара — која је играла кључну улогу у државној служби током британског одговора на пандемију — критиковала је оно што је назвала "одсуством хуманости" у администрацији, док је пандемија беснела, и рекла да је дошло до превелике централизације власти у рукама премијера.

Она је рекла да је Даунинг стрит под Џонсоном и Камингсом игнорисао женско особље и створио непријатно окружење за њих.