Немачка забранила активности Хамаса у тој земљи: Нема места за антисемитизам

Министарка полиције изјавила је да ће се држава свим средствима борити против "прослава" терористичких напада на Израел

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер изјавила је да се у тој земљи забрањују активности исламске радикалне организације Хамас и палестинске мреже Самидоун.

Организација Самидоун која делује и под називима "ХИРАК –  Палестински омладински покрет за мобилизацију" и "Хирак еВ" уједно ће бити распуштена.

"Одржавање спонтаних 'прослава' у Немачкој као одговор на ужасне терористичке нападе Хамаса на Израел показује Самидоунов антисемитски, нехумани поглед на свет на посебно одвратан начин. Антисемитизму није место у Немачкој. Борићемо се против њега свим државним средствима", изјавила је Фезерова, а пренео "Шпигл".

Безбедносне службе сматрају да је Самидоун уско повезан с радикалним Популарним фронтом за ослобођење Палестине (ПФЛП) који пропагира оружану борбу против Израела и налази се на ЕУ листи терористичких организација.

Забрана је уследила након што је канцелар Олаф Шолц најавио исту по почетку напада Хамаса и Израела – тада су представници Самидоуна у Берлину делили слаткише.

Канцеларија за заштиту устава претпоставља да у Немачкој има око 450 присталица Хамаса, који је класификован као терористичка организација у ЕУ и САД, док број следбеника Самидоуна није познат, али се верује да је знатно мањи.