Свет

Олуја тутњи западном Европом: Киран однео седам живота (ВИДЕО)

Процењује се да је у питању једна од најјачих олуја које су погодиле континент
Олуја тутњи западном Европом: Киран однео седам живота (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Најмање седморо људи погинуло је током олује Киран која је задесила западну Европу. Олуја је уништавала куће, правила хаос у саобраћају и огроман број људи оставила без струје. У Јужној Енглеској неки региони су евакуисани, а Агенција за поморску и обалску стражу позвала је људе да се држе даље од обале.

Ветар је достизао брзину и више од 190 километара на сат, чупао дрвеће и разбијао прозоре на северном делу француске обале Атлантика.

У среду увече невреме је погодило северозапад Француске и југозапад Енглеске, да би се затим јуче проширило на Холандију, Белгију, Немачку и Италију.

Министар саобраћаја Француске Клеман Бо позвао је људе да се склоне са путева и не возе по невремену.

"Видимо како путеви могу бити фатални у овим околностима", рекао је он додајући да је један мушкарац погинуо у свом камиону када га је ударило ишчупано стабло.

У међувремену, 70-годишњи мушкарац у лучком граду Ле Хавру погинуо је приликом пада са балкона.

Француско министарство унутрашњих послова саопштило је да је најмање 15 људи повређено у невремену, укључујући седам ватрогасаца.

Две особе су, додаје "Дојче веле", погинуле у белгијском граду Генту када су на њих пале гране. Међу њима је било петогодишње дете, док је трогодишњак повређен.

Гране дрвећа које су пале погодиле су и троје немачких туриста у у Генту, и убили 64-годишњу жену. 

У северној Немачкој, 46-годишња жена такође је погинула када је пало дрво.

Холандски медији јавили су да је неколико људи повређено такође због дрвећа, а једна особа је страдала у граду Венреј на југу земље. 

Велики део Шпаније такође су погодиле јаке кише и олујни ветрови, градски паркови су затворени, а неколико возова и летова је отказано. Службе хитне помоћи у Мадриду саопштиле су да је једна жена погинула.

"Циклон је међу најјачим који су погодили Европу", оценио је оснивач и директор веб-сајта "Ил метео" Антонио Сано  за италијанску "Републику".

image