Свет

Биби је готов? Бењамин Нетанијаху рапидно остаје без подршке бирача

Израелци оптужују премијера да одбија да преузме свој део кривице за нападе Хамаса
Биби је готов? Бењамин Нетанијаху рапидно остаје без подршке бирачаGetty © Rob Kim / Stringer

Јаков Левин је цео живот присталица Ликуда, странке десног центра израелског премијера Бењамина Нетанијахуа. Али, после Хамасовог напада на јужни Израел 7. октобра, каже да никада више неће гласати за њега.

"Нетанијаху се представљао као 'Господин безбедност', а онда се ово догодило", каже Левин, трговац вином из Јерусалима. "Мора да иде".

"Биби је готов", каже Левин који има винотеку на пијаци Махане Јехуда у центру Јерусалима која је дуго била упориште Ликуда. "Никако не може да остане на власти после овога".

Нетанијаху је шест пута био премијер, надмудривши своје ривале да би остао на врху израелске политике већи део протеклих 14 година. То је постигао тако што се позиционирао као "господин безбедност" и "господин економија" – човек на кога Израелци могу да рачунају да ће одржати војну снагу земље и постићи споразум са арапским државама, истовремено подстичући раст и технолошки сектор. Та слика је тешко пољуљана нападом који је затекао Израел неспремним.

Јавност највише фрустрира то што Нетанијаху упорно одбија да се извини због неуспеха Израела да предвиди или спречи напад 7. октобра. Анкета у листу "Марив" показала је да 80 одсто Израелаца жели да он преузме одговорност за обавештајне и безбедносне пропусте који су претходили нападу.

"Нетанијаху никада није био на тако ниској тачки", каже за "Фајненшел тајмс" Тамар Херман, виши научни сарадник на Израелском институту за демократију (ИДИ).

Авив Бушински, Нетанијахуов саветник који је постао политички аналитичар, има своју теорију о томе зашто премијер одбија да сноси било какву кривицу. "Забринут је да ће то постати звучни запис који ће се пуштати нон-стоп и који ће наштетити његовим изгледима да остане на власти", рекао је он.

Ипак, у Махане Јехуди, многи трговци сматрају да Нетанијахуа не треба кривити за напад Хамаса. "То је био неуспех целог система", сматра месар Симон Озери.

"Да, ухваћени смо са спуштеним панталонама", каже Шимон Моше, продавац поврћа. "Да, требало би да постоји пуна истрага после рата. Али ствари ће бити још горе ако Биби сада оде".

Неки мисле да се Нетанијаху нада да ће Израел победити Хамас и да може да остане на месту премијера узимајући заслуге за победу, чак и да освоји још један мандат на следећим изборима, заказаним за 2026. Али Херман је скептична. "Винстон Черчил је победио у Другом светском рату и ипак је био склоњен", подсетила је она.

image