Свет

Генерална скупштина УН усвојила руску резолуцију о борби против величања нацизма

У документу се наглашава да се најоштрије осуђују инциденти везани за величање и пропаганду нацизма, посебно цртање графита и цртежа пронацистичког садржаја, укључујући и на споменике жртвама Другог светског рата
Генерална скупштина УН усвојила руску резолуцију о борби против величања нацизма© Ralph Orlowski/Getty Images

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је руску резолуцију о борби против величања нацизма, јављају "РИА Новости".

Како се наводи, за резолуцију је гласало 112 земаља, 50 је било против, укључујући Украјину, САД, Велику Британију, Немачку и Канаду, док је 14 држава било уздржано.

У документу се истиче да земље морају да предузму одговарајуће конкретне мере, "укључујући законодавство и образовање, у складу са својим међународним обавезама у вези са људским правима, како би спречиле ревизију историје и исхода Другог светског рата и негирање злочина против човечности, као и све почињене ратне злочине током тог рата".

Наглашава се да аутори документа најоштрије осуђују инциденте везане за величање и пропаганду нацизма, посебно цртање графита и цртежа пронацистичког садржаја, укључујући и на споменике жртвама Другог светског рата.

Апелује се на државе да елиминишу све облике расне дискриминације свим одговарајућим средствима, укључујући и законодавство.

Осим тога резолуција најоштрије осуђује употребу образовног материјала, као и реторику у настави, која промовише расизам, дискриминацију, мржњу и насиље на основу етничке припадности, националности, вере или уверења.

На усвајање резолуције реаговала је и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, набројавши земље које су биле против резолуције.

"Ево списка оних који су против резолуције и који нису против осуде расизма и величања нацизма и не желе да осуде ксенофобију: САД, Канада, Украјина, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Пољска, Естонија, Летонија, Литванија, Аустрија, Албанија, Белгија, Бугарска, Данска, Грчка, Кипар, Холандија, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Финска, Хрватска, Чешка, Шведска, Аустралија, Јапан, Андора, Босна и Херцеговина, Мађарска, Грузија, Нови Зеланд, Исланд, Ирска, Кирибати, Либерија, Лихтенштајн, Луксембург, Малта, Норвешка, Сан Марино, Северна Македонија, Монако, Молдавија, Маршалска острва, Микронезија, Црна Гора", навела је Захарова на Телеграму.

image