Свет

"Нико није изузет": Шеф украјинског Савета за националну безбедност о мобилизацији

Идеја да сваки Украјинац мора да ратује или да служи својој земљи је "основна истина", рекао је Алексеј Данилов
"Нико није изузет": Шеф украјинског Савета за националну безбедност о мобилизацијиwww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Ниједан украјински грађанин не би требало да буде изузет од служења својој земљи и помагања у сукобу са Русијом, изјавио је Алексеј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану.

Данилов је у интервјуу за медијску кућу "Лига" описао идеју да сваки Украјинац "мора да ратује или да изврши обавезу" према држави као "основну истину".

"Не треба се чудити. Живимо у прилично компликованом свету у ком морамо да бранимо своју земљу која има лудог суседа", оценио је он.

Он се, такође, осврнуо на недавни чланак који је бивши британски министар одбране Бен Волас написао за "Телеграф", а у којем наводи да је просечна старост украјинских војника на фронту "преко четрдесет година" и предлаже да Кијев регрутује већи број младих.

"Што се тиче старосне категорије, идеја да се рат води само у рововима... је прошлост", рекао је Данилов, додавши да многи савремени војни системи могу да утичу на борбу док су стационирани у позадини.

Он је такође описао идеју да сви у украјинској војсци треба да буду млади као "донекле искривљену".

Упитан да ли Кијев планира да демобилише било који део своје војске, посебно оне војнике који се боре већ месецима, Данилов је одбио да открије јесте ли о томе било речи у државном врху, али је додао да ако одлуке по том питању буде, да то треба бити у форми закона.

Украјински председник Владимир Зеленски најавио је општу мобилизацију убрзо након ескалације сукоба, забрањујући грађанима између 18 и 60 година да напусте земљу.

Мобилизација је, међутим, било поремећено широко распрострањеном корупцијом, а украјински лидер је у августу сменио све високе регионалне званичнике за регрутовање.

Отприлике у исто време, Зеленски је саопштио да украјинска војска жели да он појача мобилизацију, иако тек треба да потпише закон о снижавању старосног прага за регрутовање са 27 на 25.

Прошлог месеца, Сергеј Рахмањин, члан украјинског парламентарног војног комитета, рекао је да ће Кијев вероватно покушати да регрутује више људи да надокнади губитке у својој контраофанзиви.

image