Војно крило Хамаса тврди да су гађали Тел Авив, оптужују Израелце за нестанак 60 талаца

Рат у Израелу ушао у четврту недељу, без назнака смиривања

Завршен је двадесет девети дан сукоба израелске војске и Хамаса.

У гранатирању Газе погођена су амбулантна кола. Број погинулих за сада није познат. Израел тврди да су циљали терористе, локалне власти наводи да су страдали цивили.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио да је "ужаснут" нападом на конвој хитне помоћи испред болнице Ал Шифа.

Министар спољних послова Израела Ели Коен оградио се од изјава које се приписују израелском амбасадору у Хрватској и нагласио да су Србија и српски народ пријатељи Израела.

Израелске власти наводе да су синоћ код Тел Авива пресретнуте четири ракете из Газе. 

Министарство здравља у Гази је саопштило да је број погинулих од почетка сукоба порастао на 9.488, међу којима је 3.900 деце и 2.509 жена.

Све вести о рату у Израелу пратите у блогу на РТ Балкан.

4. нов 2023 • 21:43

Из Египта у Газу ушло 30 камиона са храном и лековима

У Појас Газе је преко граничног прелаза Рафа из Египта ушло 30 камиона са хуманитарном помоћи.

Четири камиона превозила су медицинску опрему и лекове, а остали храну, воду и друге хуманитарне потрепштине.

Како наводи Харец, Од 21. октобра, 451 камион је ушао у Газу, око 30 сваки дан.

Хамас гранатирао Тел Авив, 60 израелских талаца нестало

Бригаде Ал-Касам, војног крила палестинског покрета Хамас, саопштиле су да су гранатирале Тел Авив.

"Бригаде Ал-Касама гранатирале су Тел Авив као одговор на ционистички масакр цивила", наводи се у саопштењу војног крила Хамаса.

А из другог војног крила Хамаса, бригаде Из ел Дин ел Касам, тврде да је више од 60 талаца нестало због израелских ваздушних напада на Газу.

Абу Убаида, портпарол те бригаде, навео је на Хамасовом налогу на Телеграму да су 23 тела израелских талаца заробљена испод рушевина.

"Чини се да никада нећемо моћи да дођемо до њих због бруталне агресије на Газу“, додао је Убаида.

Избодена Јеврејка у Лиону, испред куће јој исцртан кукасти крст

Тридесетогодишња жена јеврејске вероисповести избодена је данас у својој кући у Лиону, а након напада, на њеним вратима је пронађен исцртан кукасти крст, јавља БФМТВ позивајући се на полицијске извора.

Према сазнањима БФМТВ, неко је позвонио, а затим је два пута убо жену ножем када је отворила врата.

Она је задобила две убодне ране у стомак, није животно угрожена, а полиција од ње узима изјаву у болничкој соби.

Нападач је у бекству.

"Такав налет насиља је неописив. Сва моја подршка жртви, њеним најмилијима", написао је градоначелник Лиона Грегори Дусе на платформи X (Твитер).

Адвокат жене Стефан Драј потврдио је за БФМТВ да ће бити поднета тужба за "убиство у покушају".

САД: Други носач авиона стигао на Блиски исток

Америчка војска данас је саопштила да је још једна ударна група носача авиона стигла на Блиски исток.

То је друга ударна група која је стационирана у региону у тренутку када се води рат између Израела и милитантне групе Хамас, која је на власти у Гази, пренео је "Тајмс оф Израел".

Централна команда САД наводи да се међу бродовима који плове са УСС Двајт Д. Ајзенхауер налази и пар разарача навођених ракета и крстарица навођених ракета.

Демонстранти окупирали зграду Нетанијахуа: Захтевају оставку

Демонстранти су се данас окупили испред стана израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у Улици Аза у Јерусалиму, позивајући га да поднесе оставку због "смртоносног шокантног напада терористичке групе Хамас" на југ Израела 7. октобра, јавља "Тајмс оф Израел".

Очекује се да ће се демонстранти вечерас окупити у већим израелским градовима у знак подршке породицама талаца које Хамас држи у Гази, пренео је Би-Би-Си.

Демонстрације би требало да се одрже у неколико градова, укључујући Хаифу, Тел Авив, Јерусалим, Бершеву и Еилат, наводи лист "Харец".

Сусрет лидера Хамаса са вођом Ирана

Лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханијех сусрео се са иранским врховним вођом Алијем Хамнејем током посете Техерану претходних дана, пренео је Ројтерс.

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан, потврдио је из Бејрута телевизији Ал-Мајадин да је Ханијех био у Техерану, али није дао више детаља.

Ханијех живи на потезу Катар-Турска од 2019. године.

Протести широм Британије и Немачке

На хиљаде људи демонстрирало је широм Британије данас позивајући се на прекид израелских напада на Газу.

Пропалестински скупови одржани су и у Белфасту, Единбургу, Кардифу, Ливерпулу, Шефилду, Манчестеру, Глазгову и Лидсу, са позивом на хитан прекид ватре.

Многи од њих одржали су минут ћутања, пренео је Би-Би-Си.

На хиљаде људи окупило се данас и у центру Берлина на пропалестинским демонстрацијама.

Полиција је до раног поподнева проценила да се окупило око 6.000 људи, али и навела да их "очекује још", рекла је портпаролка полиције.

Људи са палестинским заставама и плакатима са натписима "Стоп геноциду у Гази" или "Од реке до мора - захтевамо једнакост" окупили су се на Александерплацу, великом тргу у центру Берлина.

Званични Тел Авив: Ердоган стао на страну Хамаса

Након што је Турска објавила да повлачи свог амбасадора у Израелу на консултације, Министарство спољних послова Израела оптужило је председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да је стао на страну палестинског Хамаса, односно како су навели, терористичке групе која је на власти у Гази.

Израелско министарство је, такође, бранило израелске војне операције у Гази као "рат за самоодбрану", називајући Хамас "правим непријатељем палестинског народа", пренео је "Тајмс оф Израел".

Турска је повукла свог амбасадора у Израелу на консултације због, како је навела, "хуманитарне трагедије" у Појасу Газе и одбијања Израела да пристане на прекид ватре, саопштило је турско Министарство спољних послова.

Хезболах напао Израел до сада невиђено моћном ракетом

Либански покрет Хезболах је у нападима на Израел употребио моћну ракету која раније није коришћена у борби, преноси Ројтерс, позивајући се на неименовани либански извор.

"Покрет Хезболаха је испалио моћну ракету која још није коришћена у борби... Погодила је израелски положај са друге стране границе од села Аита ал-Шаб и Рмејш (села у јужном Либану у близини границе са Израелом), рекао је агенцији неименовани либански извор упознат са ситуацијом.

Јордански шеф дипломатије: Арапске земље захтевају моментални прекид ватре

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади рекао је да осуђује Хамасове нападе од 7. октобра и да "нико при здравој памети" не би "омаловажио" бол који је осетио Израел, али да се не може дозволити да се настави рат у Гази.

"Цео регион тоне у море мржње, које ће дефинисати наредне генерације", рекао је Сафади након састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и египатским министром спољних послова Самехом Шукријем, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да арапске земље захтевају моментални прекид ватре, конкретније акције од хуманитарних пауза које подржава администрација председника САД Џозефа Бајдена, како би се дозволила испорука хране и осталих намирница, али и како би се омогућило време да се обезбеди ослобађање талаца.

"Не прихватамо тврдњу да је ово самоодбрана. Не може се оправдати под било којим изговором и то неће донети Израелу безбедност, нити ће донети мир региону", додао је Сафади.

Израелска војска: Хамас отворио ватру на хуманитарни коридор за евакуацију Палестинаца

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) оптужују милитантну групу Хамас за напад на трупе које раде на отварању хуманитарног коридора за Палестинце за евакуацију са севера Газе на југ.

Раније данас, портпарол ИДФ који говори арапски језик, потпуковник Авчај Адрае, саопштио је да је између 13:00 и 16:00 часова пут Салах а-Дин био отворен за Палестинце за евакуацију у јужни део Газе, пренео је "Тајмс оф Израел".

ИДФ је саопштила да је Хамас искористио ситуацију и лансирао минобацаче и противтенковске вођене ракете на трупе које су радиле на отварању пута.

Израелске одбрамбене снаге су навеле да је Хамас то учинио "како би спречио отварање (пута) за кретање становника Појаса Газе".

​У нападу није повређен ниједан војник, саопштила је ИДФ.

Израелске снаге су већ оптужиле Хамас да покушава да спречи Палестинце да се евакуишу са севера Газе, где војска изводи већину ваздушних напада и копнену офанзиву која је у току.

Хамас тврди: ИДФ продире све дубље у Газу

Милитантно крило Хамаса, бригаде Из ад-Дин ал-Касам тврде да су се сукобиле са израелским војницима неколико пута у граду Гази, у насељу Тел ал-Хава, у претходних неколико часова.

Тврдње потенцијално указују да израелска војска продире дубље у Газу, наводи "Тајмс оф Израел" напомињући да се тврдње Хамаса не могу потврдити јер су раније "оптуживани да лажирају извештаје".

Израел није објављивао много података о операцији у граду Гази, са циљем да не открива информације о локацијама трупа и тактици.

Пропалестински марш у Паризу: Зауставите масакр у Гази

Неколико хиљада демонстраната који учествују у пропалестинском маршу у Паризу позивају на хитан прекид ватре у Гази. 

Демонстранти узвикују "Израеле, убицо", "Макрон, саучесник". 

Неки носе плакате на којима је писало "Тренутни прекид ватре", узвик који је гомила више пута узвикивала.

 На транспарентима на камиону са звучним системом у центру марша је писало "Зауставите масакр у Гази".

Демонстранти такође узвикују "Палестина ће живети, Палестина ће победити", а многи носе палестинске заставе.

Катарски министар позвао на хитан прекид ватре у појасу Газе

Катарски министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани позвао је на хитан прекид ватре и улазак хуманитарне помоћи у Газу током данашњег састанка са америчким државним секретаром Антонијем Блинкеном, саопштио је Заливски емират.

У саопштењу катарског министарства спољних послова наводи се да је Ал-Тани "такође потврдио сталне напоре Државе Катар да посредује у ослобађању затвореника, истичући да наставак бомбардовања удвостручује хуманитарну катастрофу у појасу и компликује обезбеђивање њиховог ослобађања".

Ради медицинске помоћи 17 Палестинаца ушло у Египат

Палестинци којима је била неопходна хитна медицинска помоћ ушли су у Египат преко граничног прелаза Рафа, рекао је данас египатски званичник за Си-Ен-Ен.

"Укупно 17 Палестинаца ће бити пребачено у болнице широм државе на лечење", додао је званичник.

Си-Ен-Ен је објавио да је до сада 80 Палестинаца пребачено у Египат ради медицинске помоћи.

Није познато да ли су сви који су пребачени на лечење рањени током сукоба.

Сирене се огласиле у приморским градовима у Израелу

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се Ашкелону, Ашдоду и околним израелским градовима, објавио је "Тајмс оф Изреааел".

Галан упозорио Хезболах: Не правите грешку какву је направио Хамас

Израелски министар одбране Јоав Галан упозорио је шефа терористичке организације Хезболах Хасана Насралаха да не направи грешку какву је направио вођа Хамаса.

"Ми смо у дефанзиви на северу и нападамо пуном снагом у Појасу Газе, то је наш приоритет, рекао је Галант , саопштила је његова канцеларија.

Галан је истакао да Израел није заинтересован да улази у рат на северу, али да је спреман за сваки задатак.

"Ваздухопловство одржава своје снаге за либанску арену, против Хезболаха", каже он.

Галант каже да је лидер Хамаса Јахја Синвар "направио грешку и запечатио судбину Хамаса и судбину Газе".

"Ако Насралах погреши, запечатиће судбину Либана", додаје он.

Дачић: У сукобу Израел- Палестина, Србија тежи да буде неутрална

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је изјавио да је израелско-палестински сукоб проистекао из вишевековног сукоба и да Србија осуђује цивилне жртве и труди се да буде неутрална.

Дачић је оценио да се Србија принципијелно односила према односу Израела и Палестине.

Он је подсетио да је "Србија је осудила тероризам, терористички акт који је дошао од Хамаса," и додао да треба разумети и шта се дешава са Палестинцима.

"Палестинци су исто подељени у више политичких фракција. Хамас је фракција која делује у Гази и која нема везе готово никакве са актуалном влашћу Палестинске самоуправе", објаснио је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да, када се прича о ставу Србије према сукобу Израела и Хамаса, треба погледати и какав је однос појединих актера према Београду.

"Треба да будемо искрени, Израел је признао Косово. Ми Палестину и то смо учинили на основу одлуке УН, ту нико није прекршио међународно право као у нашем случају. Палестина није признала Косово, иако су муслимани. Тако да су односи комплексни", рекао је Дачић и упозорио да би могло да дође до великог сукоба ако се рат између Израела и палестинског милитантног Хамаса не заустави.

Турска повлачи амбасадора из Израела ради консултација

Турска повлачи свог амбасадора у Тел Авиву ради консултација због одбијања Израела да пристане на прекид ватре у Гази.

Турско министарство спољних послова саопштило је да је амбасадор Сакир Озкан Торунлар повучен "због хуманитарне трагедије која се одвија у Гази изазване континуираним нападима Израела на цивиле и одбијањем Тел Авива да прихвати прекид ватре".

Министарство здравља у Гази: Најмање 15 особа погинуло у нападу на школу, већина жене и деца

Најмање 15 особа је убијено, а 70 је рањено данас када је, како наводи Министарство здравља у Појасу Газе, Израел гађао школу Уједињених нација у избегличком кампу Џабалија, која је пружала склониште хиљадама расељених Палестинаца.

Портпарол Министарства Ашраф ал-Кудра рекао је на конференцији за новинаре да је погођена школа Ал-Факхора и назвао такав чин "масакром", преноси "Ал Арабија".

Он је навео да већину жртава чине жене и деца који су седели у школском дворишту, додаје Ал Џазира.

Школа Ал-Факхура највећа је на северу Појаса Газе и смештена је у избегличком кампу Џабалија.
Школу води УН-ова агенција за палестинске избеглице УНРВА.

Број погинулих у Гази порастао на 9.488, убијено 3.900 деце и 2.509 жена

Број погинулих од избијања сукоба, 7. октобра, порастао је на 9.488, међу којима је 3.900 деце и 2.509 жена, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Пријављено је 2.200 несталих, укључујући 1.250 деце која су, како се процењује, још увек заробљена под рушевинама.

Министарство је истакло да је до сада у израелским нападима погинуло око 150 здравствених радника.

Блинкен изразио саучешће поводом погибије 72 хуманитарна радника УН у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је данас саучешће поводом погибије 72 хуманитарна радника Уједињених нација у Гази, који су убијени од почетка рата Хамаса са Израелом.

Блинкен је у јорданској престоници Аману похвалио рад агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) за коју је рекао да представља "пут спаса у Гази".

Блинкен је, учи састанка са генералним комесаром УНРВА Филипом Лазаринијем и видео конференцијске везе са особљем те агенције у Гази, рекао новинарима да се диви храбрости радника УН, јавио је Би-Би-Си.

УНРВА је саопштила да пружа склониште за готово 700.000 Палестинаца у пребукираним школама и другим објектима које води у Гази.



Кућу срушену у израелском нападу користили синови одбеглог вође Хамаса

Два сина прогнаног лидера Хамаса Исмаила Ханијеха, користила су породичну кућу која је уништена у циљаном израелском нападу, рекао је високи званичник Хамаса Гази Хамад за АП.

Хамас није изнео  детаље о штети или жртвама.

Ханије, бивши помоћник оснивача Хамаса Ахмеда Јасина, који је убијен у израелском ваздушном нападу 2004. године, у егзилу је од 2019. године.

Породице отетих Израелаца спавају испред седишта ИДФ-а: Не идемо кући док се они не врате кући

Чланови породица више од 240 талаца које држи Хамас у Појасу Газе спавају испред седишта Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у Тел Авиву, захтевајући веће ангажовање израелских власти за ослобађање талаца и кажу да неће ићи кући док њихови најмилији не буду ослобођени.

Породице талаца захтевају од владе и војске да учине више да се обезбеди повратак отетих које Хамас држи од 7. октобра, објавио је "Тајмс оф Израел".

Породице такође захтевају да Израел одбије било какво примирје са Хамасом које не би укључивало ослобађање талаца.

"Нећемо ићи кући док се они не врате кући", рекла је Меирав Лешем Горе, чија је ћерка Роми талац.

У Тел Авиву се вечерас очекују велики протести на којима ће се захтевати ослобађање талаца.

Израел позвао становнике Газе да се евакуишу на југ дуж пута Салах ад-Дин

Израелска војска је објавила да ће дозволити евакуацију становника севера Газе на југ, путем Салах ад-Дин  од 13.00 до 16.00 часова по локалном времену, јављају "РИА Новости".

"Ако сте забринути за себе и своје најмилије, послушајте наш савет и идите на југ", позива израелска војска.

Специјални изасланик САД: Нема података о одузимању помоћи од стране Хамаса

Амерички изасланик за хуманитарна питања на Блиском истоку Дејвид Сатерфилд је рекао да нема забележених случајева да је Хамас забранио или запленио хуманитарну помоћ која стиже у Газу, преноси "Гардијан"

Он је у разговору са новинарима у Аману, главном граду Јордана саопштио да се између 800.000 и милион људи преселило на југ Појаса Газе, док је 350.000-400.000 остало на северу енклаве, у којој Израел и палестински милитанти Хамаса воде сукобе.

"УНРВА има приступ гориву у складиштима у Гази који се користи за камионе хуманитарне помоћи, десалинизацију воде и болнице на југу Газе", навео је Сатерфилд.

Ердоган: Турска је спремна да преузме улогу гаранта за ситуацију у Гази

Турска је спремна да преузме улогу земље гаранта по питању ситуације у Гази, каже председник Реџеп Тајип Ердоган, истичући да се ситуација развија на штету Израела.

"Од самог почетка сукоба смо причали и причамо о гарантима. Турска je спремни да преузме ту одговорност. Ако на Кипру Грчка може да буде гарант, Велика Британија може да буде гарант, зашто онда Турска као гарант у Гази не би тамо имала сличну структуру? Шта би могло бити природније него да Турска буде земља гарант у Гази?", наводи Ердоган.

У случају да Турска преузме улогу гаранта, то ће, наставља Ердоган, имати политичку, историјску и културну димензију.

Прошло је скоро "месец дана од почетка терористичких напада", истиче турски лидер и наводи да ће развој догађаја још мало померити ситуацију на штету Израела, јер Израел није на своју руку предузео овај окрутан корак.

Ердоган истиче да у овом случају Америка никоме не треба да падне на памет и да њу треба проценити у оквиру Запада, који је у овој ситуацији стао на страни Израела.

Израелске снаге гађале капију дечије болнице у Појасе Газе: Двоје погинулих

Две особе су погинуле, а велики број је повређен у израелском нападу на капију дечије болнице у Појасу Газе, саопштило је министарство здравља Газе.

"Израелске окупационе снаге напале су капију дечје болнице Ан-Наср, убивши две особе и ранивши многе друге", наводи се у саопштењу Министарства здравља Газе.

Израел напада насеље Ал-Сабра у Гази

Израелско ваздухопловство напало је насеље Ал-Сабра у граду Газа, јављају израелски и палестински медији.

Медији наводе да има мртвих и рањених, али њихов број није прецизиран.

Палестински лекар о ужасима рата: Оперишемо без анестезије

"Оперишемо без анестезије. Дечији крици чују се и ван зидина болнице", каже палестински доктор говорећи за "Њујорк Тајмс" о ужасима рата и условима у којима раде у болници у Појасу Газе.

"Плач деце коју оперишемо се чује и даље од зидова болнице. И најзахтевније операције радимо без анестезије. Од бомбардовања у четвртак, већина нових пацијената су деца. Многи су задобили озбиљне опекотине или су изгубили делове тела. Никада у животу нисам видео тако озбиљне повреде", рекао је доктор Абу Сафија.

Иран: одржани скупови подршка Палестини

Широм Ирана одржани су данас скупови, уз подршку државе, којима је обележена годишњица заузимања америчке амбасаде у Техерану 1979. године, на којима су учесници пружили подршку Палестинцима.

Учесници скупова узвикивали су "Смрт Америци" и "Смрт Израелу", јавио је Ројтерс.

У главном граду Ирана, Техерану, демонстранти су данас прошетали од Трга Палестине у центру престонице до зграде бивше америчке амбасаде неколико километара даље.

Иранска државна телевизија приказала је како демонстранти пале израелску заставу и носе фотографије убијене палестинске деце у израелским нападима на Газу.

Радикални ирански студенти упали су у америчку амбасаду убрзо након пада шаха 1979. године кога су подржавале САД и држали су 52 Американца као таоце 444 дана.

Либански премијер са Блинкеном: Зауставити сукоб у Гази и израелску агресију у Либану

Привремени премијер Либана Наџиб Микати изјавио је током разговора са америчким државним секретаром  Ентонијем Блинкеном да је важно да се ради на прекиду сукоба у Појасу Газе, као и заустављању, како је рекао, израелске агресије у јужном Либану.

Микати је такође рекао да је Либан посвећен поштовању међународног права, као и примени Резолуције 1701 Савета безбедности Уједињених нација, позивајући међународну заједницу да изврши притисак на Израел да прекине да крши тај документ, јавила је либанска државна новинска агенција.

Блинкен је истакао да улаже напоре да се зауставе израелске војне операције ради допремања хуманитарне помоћи Палестинцима у Гази и ради ослобађања талаца које држи Хамас, објавио је "Гардијан".

Блинкен је захвалио Микатију у "спречавању да Либан буде увучен у рат који либански народ не жели", рекао је Портпарол Стејт департмента Метју Милер

Резолуција 1701 СБ УН имала је за циљ да реши либански рат 2006. године.

У престоници Јордана, Аману, данас се одржава самит шефова дипломатија арапских земаља и америчког државног секретара Ентонија Блинкена о рату између палестинске милитантне групе Хамас и Израела.

ИДФ: У циљаном нападу на Појас Газе убијено више оперативаца Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи извеле "циљани напад" у јужном делу Појаса Газе, током којег су убили више оперативаца палестинске милитантне групе Хамас.

ИДФ је навео да је ограничена операција, коју су извеле инжињеријске снаге и тенкови, имала за циљ да буду мапиране зграде, као и да подручје буде очишћено од постављених експлозивних направа, објавио је "Тајмс оф Израел".

Израелска војска је фокусирала копнену офанзиву на северни део Појаса Газе, али је извела и ограничене упаде у јужну Газу да би, како је наведено, припремила то подручје за будуће фазе рата.

ИДФ: Погођене две терористичке ћелије Хезболаха у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су данас погодиле "две терористичке ћелије Хезболаха" у јужном Либану.

ИДФ је навео да су ћелије планирале да отворе ватру на Израел, вероватно противтенковским навођеним пројектилима, наводи "Тајмс оф Израел".

ИДФ истиче да је такође погодио осматрачницу која припада Хезболаху у јужном Либану.

Пентагон: Спречен је шири регионални сукоб

Шири регионални сукоб на Блиском истоку успешно се спречава, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
Он је у разговору за ББЦ изјавио да је у овом тренутку приметно да је рат између Израела и милитаната Хамаса ограничен и да је спречено његово ширење.

Рајдер је то рекао након што је вођа либанске шиитске исламистичке групе Хезболах Хасан Насралах јуче одржао први говор од напада палестинских милитаната Хамаса на Израел 7. октобра, у којем је најавио могућу даљу ескалацију, али без конкретних позива на већи напад на израелске снаге.

Хезболах, кога подржава Иран, спорадично напада израелске снаге на либанско-израелској граници и гранатира израелску територију.

На питање да ли је Хезболах успешно одвраћен од уласка у сукоб, Рајдер је рекао да је "кључни фокус америчке владе и Министарства одбране да непријатељства не прерасту у шири регионални сукоб".

САД су јуче позвале Хезболах да не ''користи'' рат између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, након што је Насралах рекао да су ''све опције отворене''.

"САД не траже ескалацију или ширење сукоба који је Хамас донео у Израел. Ово има потенцијал да постане крвавији рат од рата Израела и Либана 2006. САД не желе да се сукоб прошири на Либан", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Насралах је јуче упозорио да су на либанском фронту "све опције отворене" и додао да је добио поруке да ће САД бомбардовати Иран ако Хезболах настави операције на граници са Израелом.

Истакао је се регионални сукоб може спречити ако буде обустављена, како је навео, "агресија" на Појас Газе, за коју је рекао да је "америчка агресија" и додао да Вашингтон може да натера Израел да обустави ту агресију.

Израел гранатирао кућу политичког лидера Хамаса

Израелска беспилотна летелица испалила је пројектил на кућу политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Гази, који се тренутно налази у Катару, јавља Ројтерс позивајући се на Хамасов радио Ел Акса.

Нема информација о томе да ли је неко био у кући у тренутку напада.

Исмаил Ханије се налази изван Газе од 2019. године.

Палестински медији су раније известили да је 14. чланова породице Ханије убијено у израелском ваздушном нападу на другу породичну кућу у кварту Шеик Радван.

Гутереш: Ужаснут сам израелским нападом на конвој хитне помоћи

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да је "ужаснут" нападом израелских снага на конвој хитне помоћи у Појасу Газе.

Најмање 15 особа је убијено, а 50 рањено у јучерашњем ваздушном нападу Израела на возило хитне помоћи у Појасу Газе, саопштили су палестински здравствени званичници.

Израел, који је преузео одговорност за напад, тврди да су се у возилу налазили милитанти, док здравствени званичници у Појасу Газе под контролом Хамаса кажу да је возило евакуисало повређене са севера на југ те енклаве, преноси Ројтерс.

"Ужаснут сам пријављеним нападом у Гази на конвој хитне помоћи испред болнице Ал Шифа. Слике тела разбацаних на улици испред болнице су потресне", навео је Гутереш у саопштењу.

Он је додао и да сукоб Израела и Хамаса у Појасу Газе "мора престати", преноси "Тајмс оф Израел".

Хамас оптужио Бајдена за напад на избеглички камп у Појасу Газе

Палестински покрет Хамас окривио је америчког председника Џозефа Бајдена за напад на избеглички камп у Појасу Газе.

"Страшни масакр у школи УН 'Осама бин Заје', где су се склониле стотине расељених људи. Сматрамо да су америчка администрација и сам председник Бајден у потпуности одговорни за ову серију масакра након његове отворене подршке, која је охрабрила Израел и дала зелено светло за извршење геноцида над нашим становништвом", наводи се у саопштењу прес службе Хамаса.

Израелска застава истакнута изнад џамије на Западној обали

Израелска застава подигнута је и постављена на џамију у избегличком кампу Ал-Фаввар на Западној обали, известио је "Харец".

"Израелска застава постављена је на џамију у избегличком кампу Ал-Фавар на Западној обали у близини Хеброна", наводи се у извештају који преносе "РИА Новости".

Палестински портал "Кудс" преноси да израелске снаге безбедности врше масовна хапшења у кампу Ал-Фавар.

ИДФ: Настављена копнена офанзива на северну Газу, елиминисано неколико Хамасових оперативаца

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је током ноћи настављена копнена офанзива на северну Газу.

Како преноси "Тајмс оф Израел", пешадијске и тенковске снаге предвођене 460. бригадом наишле су на бројне покушаје Хамасових оперативаца да изађу из тунела и нападну трупе.

Снаге су убиле неколико наоружаних нападача и пронашле тунеле.

Париз ће бити домаћин "хуманитарне конференције" о рату између Израела и Хамаса

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће "хуманитарна конференција" бити одржана у Паризу 9. новембра и поновио позиве на примирје у Појасу Газе.

Француски председник је рекао да ће конференција бити одржана "на маргинама" Париског мировног форума, који ће се одржати следеће недеље у француској престоници.

"Позивамо на примирје јер борба против тероризма не оправдава жртвовање цивила", рекао је Макрон новинарима током посете олујом разореном региону Бретања, преноси "Политико".

Сличан позив на мировну конференцију упутио је недавно и шпански премијер Педро Санчез.

Министри спољних послова арапских земаља данас на самиту са Блинкеном

У престоници Јордана Аману данас ће бити одржан самит шефова дипломатија арапских земаља и америчког државног секретара Ентонија Блинкена о рату у Израелу.

На самиту ће учествовати министри спољних послова Уједињених Арапских Емирата, Саудијске Арабије, Катара и Египта, као и генерални секретар Извршног комитета Палестинске ослободилачке организације Хусеин ал-Шеик, преноси "Тајмс оф Израел".

Прво ће се састати арапски министри, након чега ће им се придружити и Блинкен, када ће се разговарати о хитном прекиду ватре и испоруци помоћи у Појас Газе, најављено је у Аману.

Поред тога, министри ће разговарати и о последицама рата и начинима да се оконча ''опасно погоршање које угрожава безбедност читавог региона''.

САД потврдиле да њени дронови за надзор прелећу Појас Газе

Сjедињене Државе потврдиле су да њихови дронови прелећу Појас Газе.

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер је истакао да је улога дронова да делују као подршка у настојањима да буду ослобођени таоци Хамаса.

"САД спроводе ненаоружане летове беспилотним летелицама изнад Газе, а такође дају савете и пружају помоћ како би подржале нашег израелског партнера док ради на повратку талаца", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

СЗО: Болнице и пацијенти морају бити заштићени

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да је шокиран нападима израелских снага на медицински конвој испред болнице Ал Шифа у Појасу Газе и поручио да здравствене установе и пацијенти морају бити заштићени.

"Крајње сам шокиран извештајима о нападима на кола хитне помоћи која евакуишу пацијенте у близини болнице Ал Шифа у Гази, што је довело до смрти, повреда и штете. Понављамо: пацијенти, здравствени радници, установе и амбулантна возила морају бити заштићени у сваком тренутку. Увек", написао је он на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Портпарол министарства здравља у Гази Ашраф ел Кудра изјавио је да се у возилима налазило између 15 и 20 тешко рањених пацијената, које је требало пребацити на прелаз Рафа на граници са Египтом.