Фон дер Лајен: Украјина направила "изванредан корак" ка пријему у ЕУ

Председница Европске комисије истакла да је Украјина постигла напредак на бројним пољима означавајући посебно правосудне реформе Кијева

Председница Европске комисија Урсула фон дер Лајен рекла је данас да је Украјина направила "изванредан напредак" ка пријему у Европску унију, неколико дана уочи кључног извештаја о апликацији Кијева за чланство.

Она је истакла да је Украјина постигла напредак на бројним пољима, означавајући посебно правосудне реформе Кијева.

"Направили сте изузетан напредак. Знам да сте у процесу испуњавања великих реформи. Уверена сам да Украјина може постигне свој амбициозни циљ о преласку на следећу фазу у приступу", рекла је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за председником Украјине Владимиром Зеленским, пренео је "Гардијан".

Процена ЕУ је заказана за среду и очекује се да се каже колико далеко је Украјина напредовала на бројним економским, правним и осталим критеријумима како би се отворио пут ка разговорима о приступу европском блоку у децембру.

ЕУ је већ проследила 83 милијарди долара као ратну помоћ Украјинцима и планира да пошаље још три милиона евра, додала је Фон дер Лајен.

Зеленски је одговорио да је украјинска влада "већ имплементирала све кораке неопходне да се испуне услови за пријем у ЕУ" и обећао да ће наставити са реформама.

Он је посебно нагласио напоре да се сузбије корупција, повећа транспарентност и смањи утицај олигарха на економију.