Свет

Јак земљотрес погодио Непал: Погинуло 157 људи, у рушевинама остале стотине

Последице земљотреса су разорне због лошег квалитета градње у тој области и због тога што их је погодио док су спавали
Јак земљотрес погодио Непал: Погинуло 157 људи, у рушевинама остале стотине© Sabin Dhamala via AP

Најгори земљотрес икада погодио је Непал, када је погинуло 157 људи а рањено више стотина, јавља Ројтерс.

Спасиоци су почели да голим рукама копају по рушевинама срушених кућа, у покушају да се домогну преживелих.

Земљотрес је погодио област Џаџаркот на западу државе са магнитудом од 6,4, саопштио је непалски Национални сеизмолошки центар.

Званичници страхују да би број мртвих могао да порасте јер су прве интервенције стигле до брдовитог подручја у близини епицентра, неких 500 километара западно од главног града Катмандуа, тек рано у суботу и почеле да траже преживеле.

"Број повређених могао би да се креће на стотине, а број смртних случајева би такође могао да порасте", рекао је Ројтерсу телефоном званичник округа Џаџаркот Хариш Чандра Шарма.

Иако јачина земљотреса није била велика, штета и број погинулих су значајни због лошег квалитета градње у тој области и због тога што је погодио док су људи спавали, рекли су званичници.

Очекује се да ће спасилачки напори бити спори јер тимови хитне помоћи прво морају да рашчисте путеве блокиране клизиштима на многим местима, рекли су они, додајући да је затражено од хеликоптера и малих авиона да буду спремни да се придруже напорима.

Овај земљотрес је најсмртоноснији од 2015. године када је у два наврата погинуло око 9.000 људи.

Тада су читави градови, вековима стари храмови и друга историјска места претворени у рушевине, а више од милион кућа је уништено.

image