"Најинтензивнији напад Израела на Газу"; Сирене за ваздушни напад широм централног Израела

Палестинско Министарство здравља саопштило је да су од почетка сукоба Хамаса и Израела 7. октобра погинуло 9.572 Палестинца, а рањено више од 26.000.

Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 29. дан, а окршаји су настављени и током ноћи у Појасу Газе. У ноћи између суботе и недеље је најмање 51 особа је погинула, а десетине је повређено у нападу израелских борбених авиона на избеглички камп Ал-Магази у централном делу Појаса Газе, јавља палестинска агенција ВАФА.

Међу жртвама највише има жена и деце. Израелски авиони покренули су интензивне нападе на насеља у западном и северном делу Појаса Газе.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да су од почетка сукоба Хамаса и Израела 7. октобра погинуло 9.572 Палестинца, а рањено више од 26.000.

Уједињене нације су саопштиле да је готово 4.000 деце погинуло је у Појасу Газе упозоравајући да је ситуација катастрофална за децу у том подручју.

Израелскe одбрамбене снаге објавиле су информације о операцијама 36. дивизије у Појасу Газе током протекле недеље, током којих су њене снаге водиле маневар преко територије, стигавши до њене обале.

Би-Би-Си је објавио да њихов извештач из Појаса Газе јавља да му делује да се вечерас одиграва најинтензивнији напад Израела од почетка рата.

Он је рекао да су напади фокусирани на северозапад Газе, где је избеглички камп Бич, познати и као Шати камп, и да је бомбардован јако.

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су се вечерас у централном делу Израела чуле сирене за ваздушни напад, јер су ка том делу испаљене ракете из Појаса Газе.

"Милиони Израелаца беже у склоништа", саопштила је израелска војска на платформи X (Твитер), показујући мапу са локацијама на којима се огласило упозорење, пренео је Би-Би-Си.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је суспендовао министра културне баштине Амихаја Елијахуа, који је изјавио да постоји могућност нуклеарног напада на Појас Газе, и демантовао његове тврдње.

Израел је данас одбацио позиве на успостављање прекида ватре у Гази, а Нетанијаху је захтевао од више од 240 талаца које је Хамас заробио буде ослобођено.

Бела кућа је саопштила да САД неће предвиђати када ће доћи до престанка сукоба у Појасу Газе, али тврди да поредак ствари неће бити исти као пре напада Хамаса на Израел.

Председник Палестинске самоуправе (ПА) Махмуд Абас је током разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Рамали рекао да мора доћи до "хитне обуставе ватре" и да је неопходно дозволити допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе, пренео је његов портпарол Набил Абу Рудеинех за Ројтерс.

Портпарол израелске војске бригадни генерал Данијел Хагари изјавио је данас да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у потпуности опколиле град Газу и стигле до мора, ефективно поделивши енклаву на север и југ.

"Данас су снаге ИДФ из пешадијске бригаде Голани опколиле град Газу, стигле до мора и држе положаје. Град Газа је такође опкољен са југа, а у ствари сада постоји север Појаса Газе и југ. Још увек функционише коридор дуж којег се становници севера енклаве и Газе могу кретати ка југу", рекао је он, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да војска у овом часу изводи опсежне ударе у појасу Газе.

5. нов 2023 • 21:18

Блинкен у Ираку: Потребна хуманитарна пауза у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је вечерас да амерички званичници раде на томе да се обезбеди ''хуманитарна пауза'' у борбама у Гази, како би се омогућило допремање више помоћи у ту област и извлачење Хамасових талаца.

"У овом тренутку 100 камиона помоћи креће се у опкољену обалску енклаву, али је то крајње недовољно", рекао је Блинкен у обраћању новинарима након ненајављене посете Багдаду.

Блинкен је данас боравио у ненајављеној посети Ираку, током турнеје по Блиском истоку.

Након раније посете Западној обали, Блинкен је вечерас слетео у Багдад у своју прву посету тој земљи као високи амерички дипломата и разговарао са ирачким премијером Мохамедом ал Суданијем.

Блинкен ће касније вечерас отпутовати у Турску.

Шолц: Ко нападне Јевреје у Немачкој, напада све нас

Немачки Канцелар Олаф Шолц апеловао је на немачке грађане да штите Јевреје пред антисемитским инцидентима, напомињући да је то питање моралне храбрости.

"Свако ко нападне Јевреје у Немачкој напада све нас", рекао је Шолц у интервјуу за "Манхајмер морген".

Председник владе је нагласио да је одговорност државе да заштити јеврејске институције.

Морамо се борити против антисемитизма - безусловно, рекао је Шолц и навео да по овом питању има поверења у полицију и правосудни систем.

У Појасу Газе поново у прекиду све комуникације и интернет услуге

Палестински телекомуникациони оператер "Палтел" саопштио је вечерас да су све комуникације и интернет у прекиду у Појасу Газе.

"Главну мрежу, која је претходно била обновљена, поново је одсекла израелска страна", навео је "Палтел", преноси Ројтерс.

Интернет услуге и комуникације у Појасу Газе биле су у прекиду и 1. новембра, али и неколико пута раније, од почетка сукоба Израела и милитантног Хамаса 7. октобра.

Обустављена до даљег евакуација странаца из Газе

Евакуација страних држављана и повређених становника Газе преко прелаза Рафа у Египат, обустављена је од суботе након смртоносног напада на кола хитне помоћи, саопштили су египатски, амерички и катарски званичници, пренео је Ројтерс. 

Израелска 36. дивизија стигла до мора, за неколико сати погођено 50 локација Хамаса

Израелскe одбрамбене снаге објавиле су информације о операцијама 36. дивизије у појасу Газе током протекле недеље, током којих су њене снаге водиле маневар преко територије, стигавши до њене обале.

Улога дивизије је да опколи град Газу, да нападне и уништи одабране циљеве, укључујући значајну имовину, и штаб терористичке организације Хамас, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

Наводи се да је 36. дивизија погодила око 1.600 циљева Хамаса, да је убила више од 300 Хамасових терористичких оперативаца и да је само у последњих неколико сати погодила око 50 локација Хамаса.

Берни Сандерс: Како да успоставите прекид ватре са неким као што је Хамас?

Амерички сенатор Берни Сандерс, један од највећих критичара Израела, одбацује позиве на прекид ватре у Гази, за разлику од све веће групе прогресивних посланика који се залажу за то последњих недеља.

"Не знам како можете да успоставите прекид ватре... са организацијом као што је Хамас, која је посвећена превирању и хаосу и уништавању државе Израел", рекао је он за Си-Ен-Ен.

Сандерс је додао да мисли да арапске земље у региону разумеју да Хамас мора да оде, пренео је "Тајмс оф Израел".

Либан спрема жалбу УН због израелског напада на цивиле

Либан ће уложити жалбу Уједињеним нацијама због убиства цивила, међу којима је троје деце и једна жена, у израелском нападу на југ Либана, рекао је данас либански министар спољних послова Абдалах Боу Хабиб.

Он је за Ројтерс рекао да Либан прикупља информације и фотографије које ће приложити уз жалбу коју ће поднети сутра.

Гутереш: Све више дезинформација у рату Израела и Хамаса

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас на све веће дезинформације које се шире светом поводом рата Израела и милитантног Хамаса.

"Поларизација и дехуманизација се потпаљују цунамијем дезинформација. Морамо да зауставимо снаге које заговарају антисемитизам, антимуслиманску нетрпељивост и сваки облик мржње", навео је Гутереш на платформи X (Твитер).

Пропалестински протести у Прагу и Адани: Турци покушали упад у базу где се налазе трупе САД

Пропалестински протести одржали су се у Чешкој и Турској.

Око 300 људи окупило се данас поподне у Прагу на митингу подршке Палестини у сукобу са Израелом.

Маса је парадирала кроз центар Прага до Вацлавског трга, на мирном окупљању које је протекло без инцидената.

У Турској данас су покушали да упадну у ваздухопловну базу у којој се налазе америчке трупе.

Полиција је испалила сузавац и користила водене топове да би растерала масу, док су многи махали турским и палестинским заставама, пренео је Ројтерс.

Демонстранти су, такође, рушили барикаде, сукобљавали се са полицијом и гађали их пластичним столицама и камењем.

Председник исламистичке турске хуманитарне агенције Булент Јилдирим обратио се окупљенима у Адани и позвао их да се уздрже од напада на полицију, пренео је Гардијан.

"Пријатељи, погрешно је бацати камење или радити сличне ствари, јер би и полиција и војници хтели да оду у Газу и да се боре и отићи ће када дође време", рекао је он.

Потврђено из Ирана: Хамнеи угостио шефа Хамаса Исмаила Ханијеа

Канцеларија иранског врховног вође Ајатолаха Алија Хамнеија потврдила је данас да је он угостио шефа Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану.

Како се наводи у саопштењу на његовом званичном сајту, Хамнеи је током јучерашњег сусрета "поновио да цени стрпљење и истрајност непоколебљивих људи у Гази и снажно је осудио злочине које је починио ционистички режим уз директну подршку Сједињених Америчких Држава и неких западних земаља", пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је подвукао сталну политику Исламске Републике Иран у пружању подршке палестинским снагама отпора против ционистичке окупације, додаје се у саопштењу.

Нетанијаху: Лидер Хамаса је "као мали Хитлер у бункеру"

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је данас да се лидер Хамаса Јахја Синвар понаша "као мали Хитлер у бункеру".

"Њему није стало до Палестинаца уопште. Није му стало до свог народа", рекао је Нетанијаху, пренео је "Џерузалем пост".

Лидеру Хамаса, иначе је јуче запретио елиминацијом министар одбране Израела Јоав Галант.

Троје деце погинуло од израелске беспилотне летелице на аутомобил у Либану

Троје деце је погинуло када је израелски дрон ударио у аутомобил у селу Ајната у јужном Либану, јавио је ТВ канал "Ал Мајадин".

Последњих недеља, израелска војска и либански шиитски покрет Хезболах редовно су размењивали ватру.

Палестина: Израел појачао нападе фосфорним бомбама

Израел је у протекла два дана појачао нападе користећи бели фосфор, што је изазвало пожаре и облаке токсичних гасова, рекао је портпарол палестинског министарства унутрашњих послова Ијад Ал Базм на Телеграм каналу министарства.

"У протеклих 48 сати 'окупатори' су интензивирали употребу међународно забрањених белих фосфорних бомби, а синоћ је у кампу Ал Шати забележен највећи ниво фосфора, што је изазвало стварање облака токсичних гасова и избијања пожара", наводи се у саопштењу.

САД не могу да потврде наводе Хамаса да су неки таоци убијени у нападима Израела

Сједињене Државе нису спремне да потврде истинитост изјава палестинског покрета Хамас да су неки од талаца које је држао убијени у нападима израелске војске, изјавио је заменик саветника за националну безбедност америчког председника Џон Фајнер.

"Нисмо у могућности да потврдимо аутентичност ових извештаја. Они долазе директно из Хамаса и стога сматрамо да их треба критички посматрати", рекао је Фајнер у интервјуу за телевизију Еј-Би-Си.

Блинкен разговарао са Христодулидисом о предлогу Кипра за коридор помоћи за Газу

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас је накратко свратио на Кипар где је разговарао са председником Кипра Никосом Христодулидисом о предлогу Кипра да се успостави коридор поморске помоћи за Газу, саопштили су кипарски званичници.
Блинкен је ненајављено слетео на аеродром у Ларнаки на путу за Турску у оквиру обиласка региона, пренео је Ројтерс.

Он се састао са Христодулидом у свом авиону.

Током састанка било је разговора о расплету дешавања на Блиском истоку као и о предлогу Кипра да се отвори једносмерни поморски коридор за стално слање хуманитарне помоћи са Кипра цивилима у Гази, навео је портпарол кипарске владе Константинос Летимбиотис у саопштењу.

Кипар, чланица Европске уније, најближа Блиском истоку, разговара са својим блискоисточним суседима и партнерима из ЕУ на успостављању коридора који би се искључиво користио за хуманитарну помоћ.

Кипарски председник изјавио је раније данас да се још разрађују модалитети како би помоћ могла бити испоручена.

ИДФ: Позивали смо грађане Газе да се евакуишу на југ

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) бригадни генерал Данијел Хагари рекао је да је војска учинила милионе покушаја кроз различите канале да упозори становнике Појаса Газе да се евакуишу на југ.

"Видите да смо милионе пута позивали грађане Газе да иду на југ", рекао је Хагари на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је на Појас Газе из ваздуха избачено више од 1,5 милиона летака о потреби евакуације и могућим излазима, обављено је и око 20 хиљада телефонских позива, више од четири милиона СМС порука је послато а снимљено је и послато око шест милиона порука са позивом на одлазак.

Око 1.000 оболелих од рака из Газе биће послато у Турску на лечење

Турска и Египат договорили су се да око 1.000 пацијената оболелих од рака и других повређених цивила којима је потребна хитна здравствена нега у Гази буде послато у Турску на лечење, изјавио је данас турски министар здравља Фахретин Коча, додајући да је у току рад на планирању.

Коча је рекао да је Анкара спремна да преузме оболеле од рака из болнице Турско-палестинског пријатељства у Гази, јединој болници за лечење рака у енклави, која је престала да ради након што је ове недеље остала без горива, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да је разговарао јуче са својим египатским колегом Каледом Абделом Гафаром о том питању.

"Наши напори се настављају да скоро 1.000 пацијената, посебно оболели од рака који су се лечили у Турско-палестинској болници пријатељства у Гази која је морала да обустави рад и рањеним лицима о којима смо претходно обавештени и којима је потребна хитна нега, буду доведени у Египат преко граничног прелаза Рафе", написао је Коча на платформи X (Твитер).

Он је додао да се планира да оболели буду пребачени у Египат амбулантним авионима и болничким бродовима.

Уједињени Арапски Емирати су у уторак саопштили да планирају да лече 1.000 палестинске деце из Газе, не наводећи како ће они напустили енклаву.

САД: После сукоба у Појасу Газе ништа неће бити исто

Бела кућа је саопштила да САД неће предвиђати када ће доћи до престанка сукоба у Појасу Газе, али тврди да поредак ствари неће бити исти као пре напада Хамаса на Израел.

У саопштењу се наводи да САД сматрају да је "неприкладно сада смањити подршку палестинској власти и истиче да Америка сарађује са израелским безбедносним службама.

ИДФ је објавила нове податке обавештајна податке: Хамас користи болнице за "тероризам"

Портпарол ИДФ-а, контраадмирал Даниел Хагари, открио је нове обавештајне информације и доказе који указују да Хамас користи медицинске установе у Појасу Газе у терористичке сврхе.

Хагари је представио видео приказује подземни улаз из болнице Шеик Хамад, за који каже да је повезан са Хамасовим тунелским мрежама, док се на другом снимку види како нападачи Хамаса отварају ватру на израелске снаге из болнице.

Он каже да ИДФ има обавештајне податке о мрежи тунела испод такозване индонежанске болнице, као и снимке из ваздуха који показују ракетне бацаче неколико десетина метара од комплекса.

Нетанијаху: Нема примирја без ослобађања талаца;

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је поручио да неће бити примирја у Појасу Газе без ослобађања талаца, преносе РИА Новости.

„Избаците 'прекид ватре' из речника. Ово говоримо и нашим непријатељима и пријатељима. Наставићемо док их не победимо, немамо алтернативу", саопштено је из његовог кабинета.

Папа позвао на хитно заустављање сукоба: Молим вас престаните у име Бога

Папа Франциско је позвао је на хитно заустављање сукоба у Гази, позивајући на хуманитарну помоћ и помоћ повређенима да би се олакшала "веома тешка" ситуација.

"Стално размишљам о тешкој ситуацији у Палестини и Израелу где је много људи изгубило живот. Молим вас престаните у име Бога, прекините ватру", рекао је, обраћајући се окупљенима на Тргу Светог Петра после недељне молитве, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да се нада да ће бити учињено све да се избегне проширивање сукоба, да ће повређени бити спасени и да ће стићи помоћ становништву Газе, где је хуманитарна ситуација веома озбиљна.

Папа је поновио позив на прекид ватре и на ослобађање талаца које је Хамас узео током напада 7. октобра, фокусирајући се на децу, за коју је рекао да се "морају вратити својим породицама".

"Хајде да размислимо о деци, о свој деци која су укључена у овом рату, као у Украјини и у другим сукобима, њихова будућност се убија", додао је он.

Папа Фрања је већ позвао на стварање хуманитарних коридора и рекао да је потребно решење о две државе да би се окончао рат између Израела и Хамаса.

Ракета из Либана испаљена на Израел: Једба особа повређена

Једна особа је повређена када је ракета испаљена из Либана пала у близини кибуца Јифтах на северу Израела, објавио је лист "Тајмс оф Израел" .

Блинкен: ПНА мора да има централну улогу у будућности Појаса Газе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је палестинском председнику Махмуду Абасу да Палестинска национална управа (ПНА) мора да има "централну улогу" у будућности Појаса Газе, пренео је Ројтерс, цитирајући високог званичника америчког Стејт департмента.

Блинкен је нагласио посвећеност Вашингтона да ради "на остварењу легитимних тежњи Палестинаца за успостављање палестинске државе", наводи Стејт департмент његово очитавање.

Ирански министар одбране: Саветујемо Американцима да одмах прекину рат у Појасу Газе

Ирански министар одбране бригадни генерал Мухамед Реза Аштијани запретио је САД "озбиљним ударцем" ако Вашингтон не оконча рат у Појасу Газе, преноси агенција Тасним.

"Наш савет Американцима је да одмах прекину рат између Израела и Палестине и обезбеде прекид ватре, иначе ће САД добити озбиљан ударац", рекао је шеф одбране.

Раније, 1. Новембра је и ирански министар спољних послова позвао Вашингтон да преузме одговорност за подршку Израелу у убијању становника Газе и на Западној обали.

"Ако не престану геноцид над палестинским народом и ратни злочини над цивилима, регион ће морати да донесе озбиљну одлучујућу одлуку", поручио је тада шеф иранске дипломатије.

Египат дао дозволу да два брода са мобилним болницама уплове у египатске луке

Египат је дао дозволу да два турска брода са мобилним болницама у којима ће се лечити рањеници из Појаса Газе уплове у египатске луке, каже турски министар здравља Фахретин Коча.

ИДФ: Заузели смо Хамасово упориште у северној Гази

Израел је заузео једно од најважнијих упоришта палестинског покрета Хамас у области Бејт Ханун у северном појасу Газе, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Авичај Адраи за "Скај њуз Арабиа".

"Упали смо и заузели једно од најважнијих упоришта Хамаса у области Бејт Хануна, где смо дошли до много обавештајних информација", рекао је Адраеи.

Катарски премијер: Питање ослобађања израелских талаца је сложено

Катарски премијер шеик Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани изјавио је данас да је било "лажних" извештаја о преговорима о ослобађању израелских талаца које припадници милитантне групе Хамас држе у Гази.

Он није изнео детаљнија објашњења, пренео је Ројтерс.

Ал-Тани је на конференцији за новинаре у Дохи коју је држао са француском министарком спољних послова Катрин Колоном рекао да је то питање сложено због "израелске војне праксе" у Гази.

Хиљаде људи окупило се у Лондону захтевајући ослобађање заробљеника које држи Хамас

Хиљаде људи демонстрира на Тргу парламента у Лондону, певајући песме за мир и захтевајући ослобађање преко 240 талаца које је Хамас киднаповаo и у Појасу Газе, објавио је "Тајмс оф Израел".

Ердоган: Дужност Турске је да заустави крвопролиће у Појасу Газе

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган  изјавио је да је  дужност Турске да заустави крвопролиће у Појасу Газе и нагласио да Анкара неће оставити своју "палестинску браћу и сестре" у невољи.

"Наша је дужност да ухватимо за крагну убице који убијају невине људе широм палестинских територија. Такође имамо дужност да вичемо о њиховим злочинима где год их видимо, у лице онима који подржавају оне који чине овај подли масакр", рекао је турски лидер, преноси 'РИА Новости'". 

УН: 4.000 деце погинуло у Појасу Газе, ситуација је катастрофална

Готово 4.000 деце погинуло је у Појасу Газе од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра, саопштиле су Уједињене нације, упозоравајући да је ситуација катастрофална за децу у том подручју.

Више од 40 одсто погинулих у Гази, после готово четири седмице рата, била су деца, саопштиле су УН, наводећи да је 3.900 деце погинуло, док се 1.250 воде као нестала, за које се претпоставља да су затрпана испод зграда срушених у бомбардовању.

"Жене, деца и новорођенчад у Гази несразмерно подносе терет месец дана борби на малој територији", наводе агенције УН за подршку деци, женама, здравственим службама и палестинским избеглицама у заједничком саопштењу, пренео је "Гардијан".

У периоду од 2008. године до септембра ове године укупно 859 дечака и девојчица убијено је у ваздушним нападима и борбама унутар Газе, а током последњих 29 дана у просеку је убијено 130 малишана дневно, навеле су УН.

Истакнуто је да су међу најугроженијима бебе рођене током рата.

Процењује се да у Гази има 50.000 трудница, а због тога што је 14 болница и 45 клиника затворено, поједине жене морају да се порађају у склоништима, у својим кућама и на улицама, навеле су УН.

Упозорава се да су и породиље у болницама у опасности због тога што понестају залихе, а санитарни услови се погоршавају.

УН су упозориле да је угрожено и 130 превремено рођених беба у инкубаторима.

СЗО: У нападима на здравствене установе у Гази од 7. октобра погинуле 504 особе

Светска здравствена организација саопштила је да су у израелским нападима на здравствене установе у Појасу Газе од 7. октобра, погинуле  504 особе, 459 је повређено.

Светска здравствена организација је додала да је оштећено 39 објеката и погођено 31 возило хитне помоћи.

ИДФ пресрео дрон из Либана

Израелски систем противваздушне одбране пресрео је дрон изнад Либана који је летео ка Израелу, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

"Пре извесног времена откривен је дрон који лети из Либана у правцу Израела. Системи за препознавање и контролу су пратили дрон, а систем ПВО га је успешно пресрео изнад Либана", обајавио је ИДФ свом Телеграм каналу.

Абас поручио Блинкену: Неопходна обустава ватре и допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је данас у Рамали са палестинским председником Махмудом Абасом током ненајављене посете Западној обали.

Током разговора Абас је током разговора са америчким државним секретаром рекао да мора доћи до "хитне обуставе ватре" и дозволити допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе, пренео је његов портпарол Набил Абу Рудеинех за Ројтерс.

Ово је други Блинкенов састанак са Абасом од када је почео сукоб Израела са Хамасом 7. октобра и први на Западној обали, пренео је Ројтерс.

Упркос томе што је Блинкенова посета Западној обали ненајављена, избили су протести против посете и подршке САД Израелу пошто су процуриле информације о његовом доласку.

Опширније прочитајте овде.

ИДФ: Могуће да је ракета испаљен на школу у Џабалији резултат напада на другу мету

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да резултати прелиминарне истраге указују да израелска војска није гађала школу у избегличком кампу Џабалија на северу Газе, а да је могуће да је експлозија била резултат напада ИДФ усмереног на другу мету, јавио је Ројтерс.

Агенција УН за палестинске избеглице (УНРWА) потврдила је да је у суботу погођена школа коју води у избегличком кампу Џабалија.

Из УНРWА је речено за Би-Би-Си да је школа, која служи као склониште за људе који беже од борби, погођена на два места - у дворишту где се налазе шатори за расељене особе и поред зида где су жене пекле хлеб.

Министарство здравља у Гази које води Хамас саопштило да је то био израелски напад и да је убијено најмање 15 људи и рањено 70.

ИДФ убио још једног оперативца Исламске државе

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убили једног оперативца Исламске државе и ухапсили 36 тражених Палестинаца, укључујући 18 припадника Хамаса, током ноћних рација широм Западне обале.

Трупе су такође деловале у градовима Џенин и Хеброн на Западној обали, објавио је ИДФ.

Више људи погинуло и повређено у израелским нападима у близини болнице Ал-Кудс

Више људи је погинуло и повређено у израелским јаким ваздушним и артиљеријским нападима рано јутрос у близини болнице Ал-Кудс у Гази, саопштио је палестински Црвени полумесец.

У саопштењу се наводи да је на мети израелских напада била зграда која се налази око 50 метара од болнице Ал Кудс и седишта Црвеног полумесеца у области Тал ал-Хава и да је потпуно уништена, објавио је Си-Ен-Ен.

Палестински Црвени полумесец је саопштио да његови спасилачки тимови не могу да пруже помоћ повређенима због јаког израелског гранатирања.
Болница Ал-Кудс се налази у близини града Газе.

Хамас: У израелском нападу убијена 21особа из једне породице

У ноћашњим израелским нападима на Појас Газе убијен је 21 Палестинац из једне породице, саопштило је Министарство здравља у Гази које је под контролом палестинског милитантног покрета Хамас.

Како је наведено, у бомбардовању је погођена кућа те породице, која је била пуна жена и деце, преноси Ројтерс.

Агенција додаје да није могла независно да потврди ове информације.

Нетанијаху суспендовао минстра Елијахуа и демантовао да ће Израел употребити атомску бомбу

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је суспендовао министра културне баштине Амихаја Елијахуа, који је изјавио да постоји могућност нуклеарног напада на Појас Газе, и демантовао његове тврдње.

"Речи Елијахуа немају везе са стварношћу. Израел и ИДФ делују у складу са највишим стандардима међународног права како би се спречиле цивилне жртве и то ћемо наставити све до победе", поручио је премијер Израела.

Нетинијаху је суспендовао министра Елијахуа са састанака владе на неодређено време, саопштила је канцеларија премијера.

Израелски министар из крајње десничарске партије Оцма Јехудит, претходно je за Радио Кол Берама, изјавио да је једна опција да Израел употреби нуклеарну бомбу у Појасу Газе, али је убрзо објаснио да је то била "метафора".

"Свакоме ко има мозак  je јасно да је примедба о атомској бомби била метафорична",  објавио је Елијаху на платформи Икс.

 Исламски џихад ће ослободити таоце у случају привременог примирја

Палестинска група Исламски џихад је саопштила да ће ослободити цивилне таоце ако се уведе привремено примирје, објавили су палестински медији, преноси "РИА Новости".

Најмање четири Палестинца повређена у скуобу на Западној обали

Најмање четири Палестинца су повређена, а један је ухапшен у сукобима са израелском војском током рација широм окупиране Западне обале синоћ и јутрос.

Израелске снаге и Палестинци сукобили су се у Џенину, Наблусу и Тулкарму, као и на другим локацијама широм Западне обале, објавио је Џерузалем пост, позивајући се на палестинске извештаје.

Како се наводи, три Палестинца су повређена у Наблусу у сукобима током рације израелских снага, док је у Џенину један Палестинац повређен, а најмање један је ухапшен током рације у том граду.

Палестинска милитантна група Хамас претходно је саопштила да је бомбардовала израелске трупе које су улазиле у Џенин на окупираној Западној обали.

Хамасове Бригаде Ал-Касам тврде да су се припадници батаљона Џенин сукобили са израелским снагама које улазе у град Џенин на Западној обали и избеглички камп, објавио је "Тајмс ов Израел".

Бригаде Ал-Касам тврде да у најновијем сукобу у Џенину припадници тих бригада користе бомбе против израелских трупа и оклопних булдожера.

На основу снимака, који је објавио Хамас, изгледа да је била најмање једна велика експлозија у Џенину.

ИДФ: Израел од почетка копнене операције погодио 2.500 циљева у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су од почетка копнене операције пре недељу дана погодиле 2.500 циљева у нападима копнених, ваздушних и морнаричких снага у Појасу Газе.

ИДФ наводи да су трупе током ноћи наставиле борбе са оперативцима терористичког Хамаса у северној Гази, објавио је "Тајмс ов Израел".

Израелска војска је напоменула да су копнене снаге такође усмериле авионе на нападе на инфраструктуру Хамаса, складишта оружја, осматрачнице и командне центре.
ИДФ није дао информације о могућим жртвама међу израелским снагама.

ИДФ објавио видео снимак подземних тунела Хамаса у северној Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су на друштвеним мрежама видео снимак тунела Хамаса у северној Гази, наводећи да су израелске трупе откриле вишеструке приступне тачке подземним пролазима палестинске терористичке групе.

ИДФ је написао у објави на платформи Икс да се припадници Хамаса крију унутар компликоване мреже подземних тунела, док истовремено ометају цивиле да се евакуишу на сигурно са севера Појаса Газе на југ енклавем, преноси Танјуг.

Такође се истиче да су израелски војници открили више приступних тачака подземним тунелима Хамаса током оперативних активности у северној Гази.

Црвеном бојом на Белу кућу: Демонстрације и у Вашингтону

Пропалестински демонстранти су у суботу увече умочили руке у црвену боју и оставили отиске на белом делу безбедносне ограде Беле куће у Вашингтону, а неки су покушали да пробију капију.

Активисти су махали палестинским заставама и узвикивали "Живела Палестина!", "Сада прекид ватре!","Бајдене, Бајдене не можеш да се сакријеш, пристао си на геноцид". Такође су насилно тресли капију док је особље обезбеђења посматрало са друге стране, преноси "РТ интернешнел".

Демонстранти су позивали на прекид ватре између Израела и палестинских милитаната, осуђујући "геноцид" у Гази.

Учесници пропалестинских демонстрација су развили огроман транспарент са стотинама имена жртава напада Израелских одбрамбених снага на Појас Газе.

Русија шаље два авиона са помоћи за Газу

Два специјална авиона руског Министарства за ванредне ситуације испоручиће становништву Појаса Газе 60 тона хуманитарне помоћи, саопштено је на Телеграму министарства.

У оквиру хуманитарне помоћи биће испоручена храна, душеци, јастуци и средства за личну хигијену, прецизира се у саопштењу.

Aвиони Ил-76 полетели са међународног аеродрома Грозни а слетеће у Египат.

Представници египатског друштва Црвеног полумесеца ће примљену хуманитарну помоћ преусмерити становништву Појаса Газе.

ИДФ саопштио да ће данас поново отворити коридор за евакуацију са севера Газе

Портпарол ИДФ-а Авичај Адри рекао је да ће Израел данас поново отворити коридор за евакуацију, упркос томе што су израелске снаге биле нападнуте док су покушавале да отворе пут у суботу, објавио је "Тајмс ов Израел".

Адри је навео да су припадници Хамаса испалили противтенковске гранате на израелске војнике када су покушали да отворе пут у суботу јер су, како је навео, желели да цивиле користе као живи штит.

Процењује се да је око 800.000 људи до сада евакуисано на југ Појаса Газе, иако су многи инсистирали да остану на северу енклаве јер су навели да хуманитарни проблеми постоје и на југу енклаве, где се такође дешавају израелски ваздушни напади.

Израел је концентрисао већину својих ваздушних и копнених снага на север Газе, окружујући град Газу са три стране у настојању да елиминише лидере Хамаса.