Свет

Лондонска полиција моли организаторе да откажу пропалестински марш

Полиција британске престонице упозорава на велики ризик одржавања два скупа на Дан примирја у Првом светском рату – ветерана и пропалестинских демонстраната
Лондонска полиција моли организаторе да откажу пропалестински маршGetty © Vuk Valcic

Скотланд jард је замолио организаторе пропалестинског марша планираног за Дан примирја да откажу митинг због све већег страха од насилних нереда.

Очекује се да ће више од 70.000 људи присуствовати демонстрацијама у центру Лондона у суботу у знак протеста због израелског бомбардовања Газе, истог дана када ветерани планирају да се окупе код Kенотафа подигнутог у знак сећања на погинуле у Првом светском рату, пренео је британски "Телеграф".

Имајући у виду да је комесар полиције Марк Роули одбио да забрани пропалестинске демонстрације, полиција је замолила организаторе истих да се предомисле.

"Наша порука организаторима је јасна: молимо вас да хитно размислите. Није прикладно одржавати било какве протесте у Лондону овог викенда. Појачан је ризик од насиља и нереда повезаних с отцепљеним групама", изјавио је заменик комесара Аде Аделекан.

Министарка полиције Суела Брејвермен поздравила је иницијативу Метрополитен полиције.

"Подржавам полицију. Демонстранти који сеју мржњу морају да схвате да је Британцима доста насилног застрашивања и екстремизма", написала је министарка на Иксу.

image