Литијум и корупција: Португалска полиција упала у резиденцију премијера, он поднео оставку

Верује се да се ради о истрази у вези с неправилностима на тему експлоатације литијума и пројекта зеленог водоника

Португалска полиција упала је у резиденцију премијера Антонија Косте и два министарства – животне средине и инфраструктуре, и привела његовог шефа кабинета Витора Ескарију у оквиру истраге о корупцији, пренео је "Паис". 

Око 40 спроведених претреса наводно је део текуће истраге о неправилностима почињеним у концесији за експлоатацију литијума на северу Португалије и пројектима зеленог водоника у Синесу.

Поред Ескарије приведени су и бизнисмен Диого Ласерда Мачадо, Костин саветник који је био задужен за национализацију авио-компаније ТАП, као и градоначелник Синеса социјалиста Нуно Маскарењас.

Верује се да су португалске компаније ЕДП, "Галп" и РЕН имале повољан третман у послу са зеленим водоником у Синесу, великом индустријском чворишту које се финансира милијардама евра новца ЕУ за иновације.

Костина социјалистичка влада је са ентузијазмом подржала бројне шеме за вађење литијума у ​​различитим областима Португалије у оквиру настојања ЕУ да обезбеди ов кључну сировину. Међутим, пројекте од старта прате контроверзе због ниског квалитета потенцијалног производа и велике штете по животну средину која би настала као последица ископавања.

Португалска новинска агенција Луса је јавила да се премијер састао с председником Марселом Ребелом де Созом убрзо након почетка рација, али о детаљима састанка који је у међувремену завршен још нема информација. 

Нешто касније ипак Ројтерс је пренео да је премијер Португала поднео оставку. Како преносе "РИА Новости", председник Португала је прихватио његову одлуку.