Свет

Либерали у хистерији: Избор Трампа уништиће "невиност" САД и њихов имиџ "спасилаца" света

Ако би се Трамп вратио у Белу кућу, последице по САД, њихове савезнике и глобалну економију сигурно би биле дубоке, упозорава коментатор "Фајненшел тајмса"
Либерали у хистерији: Избор Трампа уништиће "невиност" САД и њихов имиџ "спасилаца" светаGetty © Joe Raedle / Staff

Победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД уништиће положај Америке као "најмоћније демократије на свету" и "спасиоца", али ће имати и огромне последице по читаву планету, сматра економски коментатор "Фајненшел тајмса" Мартин Вулф.

Са Русијом која "прети" Европи и Кином, која је постала једнаки такмац Америци, алијансе ће бити од суштинске важности не само за савезнике САД већ и за саме Сједињене Државе, наводи Вулф и додаје да Трамп то не разуме и није га брига.

Затим, ту су импликације по светску економију. Трамп предлаже да се уведе царина од 10 одсто на све увозе што би изазвало "одмазду" у САД, али и проблем Светској трговинској организацији. Сви напори да се ухватимо у коштац са климатским променама били би поништени, а са њима и многе мере у Бајденовом Закону о смањењу инфлације и промосивању "зелених" фирми, наводи аутор.

И будући односи са Кином морају бити доведени у питање, упозорава коментатор "Фајненшел тајмса". Овде промене можда нису толико драматичне, јер је непријатељство према успону Кине двопартијско. Али под Трампом, супротстављање Кини би постало само надметање око моћи и првог места на листи суперсила. Трамп би могао да покуша да окрене Русију против Кине, као што је Никсон учинио са Кином и Совјетским Савезом. Напуштање Украјине може бити његов мамац, наводи Вулф.

"Друго Трампово председниковање можда неће заувек уништити САД. Али ће и оне и остатак света изгубити своју невиност. Морали бисмо да се прилагодимо стварности да су САД поново изабрале човека, који је отворено покушао да подрије њихову демократију. Могуће је да ће оптужнице против Трампа спасити ствар. Али та крхка нада наглашава данашњу претњу демократији", закључује Вулф из "Фајненшел тајмса".

image