Слобода говора: Представнички дом цензурише посланицу због коментара о Израелу, Палестини и Бајдену

Чланица Представничког дома палестинског порекла Рашида Тлаиб нашла се на удару због својих критика Израела, али и америчког председника Џозефа Бајдена

Представнички дом америчког Конгреса изгласао је да цензурише Рашиду Тлаиб, демократу из Мичигена и једину чланицу тог тела палестинског порекла, због њених коментара о рату Израела и Хамаса.

Двадесет двоје демократа се придружило републиканцима током гласања како би цензурисали Тлаиб и спречили је да "промовише лажне наративе" о нападу Хамаса 7. октобра и "позива на уништење Израела", преноси Ројтерс.

Иницијативу за гласање је поднео републиканац Ричард Макромик. Коначни резултат гласања био је 234 "за" и 188 "против" у корист цензуре.

Тлаиб је више пута осудила напад Хамаса, у ком је страдало око 1.400 људи, али је и критиковала америчку владу због подршке Израелу, у чијем је бомбардовању Појаса Газе погинуо десетак хиљада Палестинаца.

Чланови Конгреса су као један од разлога експлицитно навели видео који је Тлаиб окачила на друштвеним мрежама, а у ком се налази реченица "од реке до мора" - пропалестински поклич који многи Јевреји сматрају антисемитским и позивом на уништење Израела.

Како наводи Ројтерс, она је разбеснела и многе демократе када је у петак објавила видео у ком оптужује председника Џозефа Бајдена да подржава "геноцид над палестинским народом".

Тлаиб је током свог говора у Конгресу одбацила оптужбе за антисемитизам. "Ја сам Американка палестинског порекла у Конгресу, моја перспектива је сада потребнија него икада пре", изјавила је она.

"Моје критике су увек усмерене против израелске владе и акција (премијера Бењамина) Нетанијахуа. Идеја да је критика израелске владе антисемитизам је изузетно опасан преседан", додала је она.

Председавајући демократског кокуса у Представничком дому Пит Агилар рекао је да, иако се "изразито не слаже" са изјавама Рашиде Тлаиб о Бајдену, сматра да је њена цензура лош потез.

Симболични укор не носи конкретну казну. Иако је то раније била ретка мера коришћена против чланова Представничког дома, последњих година постаје све чешћа.