Свет

Ко је крив за цртање Давидове звезде по Паризу? Путин, наравно

Више од 200 Давидових звезда је исцртано спрејом од краја октобра, а чини се да су повезане са ратом у Гази, с обзиром да су неке биле праћене слоганима "Од (Медитеранског) мора до реке (Јордан), Палестина ће бити слободна"
Ко је крив за цртање Давидове звезде по Паризу? Путин, наравноwww.globallookpress.com © Carsten Koall

Француске власти су издале саопштења у којима се сугерише да иза антисемитских графита који су се мистериозно појављивали широм Париза можда стоје - Руси. 

Наиме, радио Франс инфо је известио да полиција истражује ове догађаје као могућу кампању дестабилизације коју су организовали Русија и њен председник Владимир Путин. 

Више од 200 Давидових звезда је исцртано спрејом од краја октобра, а чини се да су повезане са ратом у Гази, с обзиром да су неке биле праћене слоганима "Од (Медитеранског) мора до реке (Јордан), Палестина ће бити слободна".

Француски тужиоци рекли су да истражују да ли иза графита можда стоји особа која живи у иностранству, након што је полиција привела мушкарца и жену, рођене у Молдавији, који су виђени како цртају плаву Давидову звезду на згради у Паризу крајем прошлог месеца. Тужиоци су рекли да су на њиховом телефону пронашли разговор, очигледно на руском, у којем им је наређено да нацртају звезду у замену за новац.

То је резултирало бројним насловима који сугеришу да је у питању нека врста руске обавештајне операције. Ипак, у чланцима се наводи да "истражитељи нису уверени да се графити могу класификовати као антисемитски, али да су забринути због могућег мешања Русије у овако осетљивом моменту".

image