Свет

ИДФ потврдио "тактичке, локализоване" паузе; Бајден: Нема шансе за трајније примирје

Израел је синоћ извео ваздушни напад на војне локације на југу Сирије, ИДФ заузео упориште Хамаса у Појасу Газе
ИДФ потврдио "тактичке, локализоване" паузе; Бајден: Нема шансе за трајније примирје© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

У Појасу Газе настављају се борбе између Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и палестинске милитантне групе Хамас, која је 7. октобра напала Израел.

У нападу Хамаса погинуло око 1.400 Израелаца, док је њих више од 200 киднаповано. У ударима ИДФ-а на Појас Газе у последњих нешто више од месец дана живот је изгубило више од 10.000 Палестинаца, од којих су преко 4.300 деца.

Израелске снаге су пре нешто мање од две недеље започеле са копненим операцијама у Појасу, а неколико дана касније су са свих страна опколиле град Газу.

Према наводима ИДФ-а, у досадашњим копненим операцијама погинула су 34 израелска војника.

  • 9. нов 2023 • 21:34

    21:34

    Јемен: Наше снаге ће наставити да спроводе војне операције у знак подршке Палестинцима

    Портпарол јеменске војске бригадни генерал Јахја Сари изјавио је да је "Јемен испалио серију балистичких пројектила на различите осетљиве циљеве ционистичког непријатељског ентитета на југу окупиране Палестине".

    "Операција је успешно остварила своје циљеве и резултирала директним губицима на наведеним циљевима, упркос непријатељској тајности. Наше снаге ће наставити да спроводе војне операције у знак подршке угњетавању палестинског народа све док израелска агресија у региону не престане", рекао је Сари.

    Према различитим проценама, од 4 до 11 пројектила је достигло своје предвиђене циљеве, потврђено је да је оборено од три до пет ракета.

  • 21:31

    Ердоган и Раиси о ситуацији у Гази

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је данас са иранским колегом Ебрахимом Раисијем о хуманитарној кризи која је резултат израелских напада на Појас Газе, као и о низу билатералних и регионалних тема, пренела је Анадолија.

    Дирекција за комуникације Председништва Туркске саопштила је да су се Ердоган и Раиси састали на маргинама 16. самита лидера земаља Организације за економску сарадњу у Ташкенту, главном граду Узбекистана.

    "Током састанка разговарано је о хуманитарној кризи која је настала као резултат израелских напада на Газу и корацима које треба предузети за решење, као и о билатералним односима Турске и Ирана и регионалним питањима", наводи се у саопштењу.

    Додаје се да је Ердоган рекао да ће "окончање израелских напада допринети регионалном и светском миру".

    Он је рекао и да Организација исламске сарадње треба да уложити напоре да дође до праведног решења на предстојећем ванредном самиту.

  • 21:12

    Осамнаест Палестинаца убијено током израелске рације на Западној обали

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су убиле осамнаест Палестинаца и раниле неодређени број током вишечасовне дневне рације на град Џенин и избеглички камп на окупираној Западној обали.

    Израелски војници су убили још четири Палестинца у одвојеним инцидентима широм Западне обале, саопштило је палестинско министарство здравља, након што је раније саопштило да је 15 Палестинаца убијено након напада израелских снага на град Џенин и у другим палестинским градовима, преноси "Гардијан".

  • 20:41

    Црвени крст накратко обуставио превоз рањених након што је конвој камиона доспео под ватру у Гази

    Међународни Црвени крст је привремено зауставио превоз пацијената након што је конвој камиона доспео под ватру у Гази, пренео је Ројтерс.

    Вилијам Шомбург, шеф канцеларије те организације у Гази је у коментарима за британску агенцију назвао инцидент "дубоко забрињавајућим".

    "[Међународни комитет Црвеног крста] (МКЦК) био је на мети прекјуче, и то је неприхватљиво", рекао је Шомбург.

    Шомбург је Ројтерсу потврдио да је организација паузирала превоз пацијената у среду, али је од тада наставила да доводи пацијенте на египатски гранични прелаз.

  • 20:31

    Израел оборио пројектил изнад Црвеног мора који је ишао Еилату

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је систем противваздушне одбране "Ероу" пресрео пројектил лансиран изнад Црвеног мора према Еилату.

    Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари наводи да је систем противваздушне одбране великог домета пресрео ракету "земља – земља", али нема извештаја о повређенима или штети у Израелу, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Прошле недеље, "Ероу" је такође оборио балистички пројектил, који су јеменски Хути испалили на Еилат, најјужније израелско место.

  • 19:58

    Оборен дрон у близини ирачке ваздушне базе у којој су америчке снаге

    Одбрамбени системи у ирачкој ваздушној бази Аин ел Асад, у којој се налазе америчке снаге, оборили су данас наоружани дрон, саопштила су два извора из ирачке војске.

    Како се наводи, беспилотна летелица пресретнута је у близини базе, а жртава није било, пренео је Ројтерс.

    Наоружани дрон гађао је синоћ и базу Ел Харир у северном Ираку у којој се налазе америчке снаге, објавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

    Британска агенција јавља и да су се огласиле сирене за ваздушну опасност у амбасади Сједињених Америчких Држава у Багдаду.

  • 19:14

    ИДФ: Нема примирја, то су тактичке, локализоване паузе за хуманитарну помоћ

    Портпарол ИДФ-а потврђује да војска планира само "тактичке, локализоване паузе за хуманитарну помоћ, које су ограничене у времену и подручју", као одговор на наводе Беле куће да ће Израел спроводити дневне, четворочасовне хуманитарне паузе широм северне Газе.

    Потпуковник Ричард Хехт рекао је новинарима да су планиране паузе наставак политике израелског хуманитарног коридора, преноси "Тајмс оф Израел".

    "Нема прекида ватре, понављам, нема примирја. Ово што радимо, тај четворочасовни оквир, то су тактичке, локалне паузе за хуманитарну помоћ", рекао је Хехт.

  • 19:11

    ПЛО спремна да руководи Газом после рата ако се САД посвете решењу две државе

    Генерални секретар матичне Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Хусеин ел Шеик рекао је администрацији америчког председника Џозефа Бајдена прошле недеље да је та организација спремна да преузме послератну улогу у управљању појасом Газе ако се Вашингтон посвети "пуноправном решењу две државе за окончање израелско-палестинског сукоба ", преноси "Њујорк тајмс".

    Он је рекао је да Рамала тражи "озбиљну америчку иницијативу која би приморала Израел да је се придржава, да јој се посвети. Ова садашња америчка администрација је способна да то уради."

    Ел Шеик напомиње да такво решење мора укључивати повлачење Израела са Западне обале и решавање статуса источног Јерусалима.

    Он тврди да такав договор не би био могућ под премијером Бењамином Нетанијахуом или његовом садашњом владом.

  • 18:46

    Извор за Си-Ен-Ен: Израел ће организовати хуманитарне паузе у борбама за поједине области Газе

    Високи израелски званичник рекао је да да ће "тактиче локализоване паузе" ступити на снагу у одређеним областима, које ће бити обавештене неколико часова пре него што пауза почне, након чега ће моћи да изађу из скровишта и добију помоћ, јавља Си-Ен-Ен.

    Паузе ће се спроводити и у јужној Гази, додаје неименовани извор америчке мреже.

    Упитан када ће почети ове паузе, званичник је рекао: "Веома ускоро."

  • 18:44

    Гранични прелаз Рафа отворен за евакуацију ограниченог обима

    Гранични прелаз Рафа између Газе и Египта отворен је данас како би се омогућила евакуација повређених Палестинаца и носилаца страних пасоша након једнодневне суспензије.

    Неколико десетина страних држављана и 12 рањених могли су да пређу границу у четвртак, јавио је Ројтерс, позивајући се на египатске безбедносне и медицинске изворе.

    Ограничене евакуације кроз прелаз настављене су након што је прелаз затворен у среду због онога што је амерички Стејт департмент назвао неодређеним "безбедносним околностима".

image