Свет

Побркао лончиће: Столтенберг позвао Русију да буде одговорна у контроли наоружања

Русија је у ноћ 7. октобра и званично иступила из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи
Побркао лончиће: Столтенберг позвао Русију да буде одговорна у контроли наоружањаGetty © Sean Gallup/Getty Images

НАТО остаје посвећен контроли наоружања, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг и позвао Русију да покаже "одговорност".

"НАТО остаје у потпуности посвећен контроли наоружања, разоружању и непролиферацији и позивамо Русију да покаже одговорност", рекао је Столтенберг током заједничке конференције за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Раније је први заменик шефа Комитета за одбрану Савета Федерације Виктор Бондарев рекао за "РИА Новости" да је Русија посвећена својим обавезама у вези са контролом наоружања, али да је спремна да их преиспита, уколико су оне у супротности са националним интересима.

Русија је у ноћ 7. октобра и званично завршила процедуру за иступање из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ).

Руско Министарство спољних послова је навело да су приступање Финске НАТО-у и процедура за пријем Шведске у алијансу "последња кап која је прелила чашу", због које је Русија била неопходна да иступи из ЦФЕ уговора.

Министарство је истакло да не види могућност склапања споразума са земљама НАТО-а у области контроле наоружања, пошто су власти земаља блока "јасно показале своју неспособност да преговарају."

Министарство спољних послова Русије саопштило је у понедељак да је завршена процедура повлачења Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи и да за Москву документ више не постоји.

image