Свет

Шефови ЦИА и Мосада у Катару на тајним преговорима с Хамасом?

Шефови ЦИА и Мосада разговарају о "паузи" у сукобу како би се ослободили таоци
Шефови ЦИА и Мосада у Катару на тајним преговорима с Хамасом?© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Шефови америчких и израелских шпијунских агенција састали су се у Катару како би размотрили потенцијалну "хуманитарну паузу" која би омогућила да Хамас ослободи двадесетак таоца и да још више помоћи уђе у опкољени Појас Газе.

Тросмерни преговори директора ЦИА Била Бернса, шефа Мосада Давида Барнеа и катарских званичника фокусирају се на тродневну хуманитарну паузу у офанзиви Израела како би се омогућило ослобађање 10 до 20 цивила које Хамас држи, рекао је "Фајненшел тајмсу" званичник упознат са разговорима.

Катар је у овим преговорима "на страни" палестинске групе Хамас. Привремени прекид борби би такође био искоришћен да се Хамас подстакне да састави и преда списак свих 240 затвореника које држи.

"Разговори су добро напредовали ка договору у протеклих неколико дана", рекао је званичник.

Иако је и раније било преговора о евентуалној паузи у сукобу, разговори у Катару су најдаље одмакли, наводи "Фајненшел тајмс" и подсећа да Катар има важну улогу у Појасу Газе, пружајући финансијску подршку цивилима и радницима у јавном сектору. Доха је такође домаћин Хамасове политичке канцеларије.

image