Свет

Ко ће ако не ја? Украјинска војска толико ослабљена да сада траже помоћ жена

У покушају да попуни војне редове, Кијев се окреће Украјинкама
Ко ће ако не ја? Украјинска војска толико ослабљена да сада траже помоћ женаGetty © Carl Court / Staff

"Нико не жели да се бори у рововима", каже за "Њујорк тајмс" Олга Бахматова, једна од двадесетак Украјинки које су се пријавиле за војну обуку у близини Кијева, свесне да би ускоро могле да добију позив у војску.

Али, додаје Бахматова, жене ће "неизбежно" завршити борећи се у сукобу, будући да украјинска војска трпи велике губитке, а мобилизација не иде по плану. "Стога, ко ће, ако не ја?"

После 20 месеци сукоба и константног прилива западне војне помоћи, Кијев се нашао у проблему мањка мушкараца способних и вољних да се боре. Због тога су се окренули Украјинкама, нудећи им обуку у случају да их ускоро пошаљу на фронт.

Око 43.000 жена сада служи у украјинској војсци, према подацима Министарства одбране, што је повећање од око 40 одсто у односу на 2021. годину. 

Украјинке се сада боре на југоистоку Украјине. Војска је укинула ограничења па тако сада жене могу да буду митраљесци, команданти тенкова и снајперских тимова или камионџије. Такође је подигнута старосна граница за регруте са 40 на 60 година, исто као и за мушкарце.

Војни инструктори тренутно обучавају око 200 жена које су се добровољно пријавиле, будући да Кијев још није почео да мобилише жене, али постоји вероватноћа да ће врло брзо кренути.

Прва назнака могућег позивања жена ступила је на снагу 1. октобра, са законом који захтева од жена са медицинском спремом да се региструју у регрутним канцеларијама. 

Осим основне обуке, жене се обучавају у управљањем дронова који се користе за надгледање или бацања експлозива на непријатеља.

"Могу да ме позову у војску па сам одлучила да имам неке вештине за прву линију фронта", рекла је Алина Будњова,  која је прошле године дипломирала на медицинском факултету и сада мора да се пријави.

image