Столтенберг: Победа Русије је опасност за НАТО, зато морамо да ојачамо

Подршка Кијеву мора да се настави јер то одговара и нашим интересима, признаје челник Алијансе

Ако Русија победи у сукобу у Украјини, то ће представљати опасност за НАТО и учиниће Алијансу рањивијом, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"Победа Русије у Украјини неће бити само трагедија за Кијев, већ и опасност за НАТО. Морамо да наставимо да подржавамо Кијев како бисмо га ојачали на бојном пољу и за преговарачким столом. Подршка мора да се настави јер је то у нашем интересу. Војна подршка Украјини треба да донесе дугорочно и правично решење кризе", казао је Столтенберг на заједничкој конференцији са немачким министром одбране Борисом Писторијусом у Берлину.

Како је додао, основни механизми контроле наоружања престали су да функционишу након повлачења Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ) и да због тога "треба ојачати НАТО".

"Русија поткопава нашу безбедност, демонстрирајући потпуно занемаривање контроле наоружања. Ове недеље се повукла из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи, чиме је одступила од свих главних споразума о контроли наоружања. Све то чини свет опаснијим и показује важност јачања НАТО. Лидери Алијансе су се договорили да јачају нашу одбрану", нагласио је Столтенберг.

Заменик Столтенберга Мирчeа Џоанa јуче је изјавио да Алијанса пак нема довољно капацитета да произведе све што је потребно Украјини у захтеваном "обиму и темпу".

И он је признао да је судбина Украјине важне не само за Кијев или Европу, већ да ће од ње зависити "како ће изгледати цео свет". НАТО, како је рекао, нема луксуз да игнорише тај проблем. 

Коментари на ову тему уследили су, подсетимо, након тога што је Словачка променила политички курс и одлучила да обустави своју војну помоћ Кијеву, јер то пустоши њихове војне резерве.

Столтенберг данас није хтео да коментарише овај конкретан пример, те је изјавио да НАТО "ради огроман посао како би Украјини пружио помоћ".