Свет

Нетанијаху одговорио Макрону: Хамас кривац за судбину становништва Газе

Израелски премијер реаговао је на апел француског председника који је позвао Израел да "престане да убија децу, жене и старце", напоменувши да удари на Појас Газе немају никаквог основа ни легитимитета
Нетанијаху одговорио Макрону: Хамас кривац за судбину становништва Газеwww.globallookpress.com © Panoramic/ZUMAPRESS.com

Одговорност за судбину цивилног становништва у Појасу Газе сноси искључиво палестинска радикална организација Хамас, а не Израел, светски лидери треба да осуде њих, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да Израел мора да "престане да убија децу, жене и старце".

"Израел чини све што је могуће да избегне повреду цивила и позива их да напусте подручја борбених дејстава, док Хамас чини све што је могуће да их спречи да се преселе у безбедна подручја и користи их као живи штит. Позивам светске лидере да осуде Хамас, а не Израел, јер ће у супротном злочини које је Хамас починио данас у Гази, сутра бити почињени у Паризу, Њујорку и широм света", навели су из Нетанијахуовог кабинета на друштвеној мрежи Икс.

Претходно је француски председник Емануел Макрон рекао да "израелски удари на Појас Газе немају никаквог основа ни легитимитета, истакавши да су хуманитарна пауза и прекид ватре једини излаз из ситуације".

"Позивам Израел да престане да убија децу, жене и старце у Појасу Газе. Не постоји други излаз из тренутне хуманитарне кризне ситуације него да се прво прогласи хуманитарна пауза, а затим прекид ватре како би се заштитили сви они који немају везе са терористима", навео је Макрон.

Француски председник је истакао да се нада да ће његов позив подржати и други западни лидери, укључујући председника САД Џозефа Бајдена и британског премијера Ришија Сунака.

image