Свет

Саудијска Арабија организује велики арапско-исламски самит, ситуација у Гази главна тема

Самиту присуствује велики број арапских и исламских лидера, међу којима су председници Ирана и Сирије, Ебрахим Раиси и Башар ел Асад
Саудијска Арабија организује велики арапско-исламски самит, ситуација у Гази главна темаwww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Саудијска Арабија данас је домаћин самита без преседана који ће спојити арапске и исламске државе, како би разговарали о актуелној кризи у Појасу Газе.

Министарство спољних послова Краљевине је у први мах објавило да ће у суботу организовати два одвојена самита: један Организације за исламску сарадњу, а други Арапске лиге.

Заједнички самит организује се као компромисно решење, након што су Саудијци о томе разговарали са чланицама обе организације, наводи "Ал Џазира".

Како наводе у Министарству, заједнички састанак одржава се "као одговор на изузетне околности које се дешавају у палестинском појасу Газе, јер земље осећају потребу да уједине напоре и изађу са јединственим колективним ставом".

Организација за исламску сарадњу укључује велики број земаља из читавог исламског света, укључујући и палестинске суседе Египат, Јордан, Либан, Турску и Ирак.

С обзиром да Техеран више пута упозорио да ће се обим рата проширити ако Израел не заустави своје нападе, самиту присуствује и ирански председник Ебрахим Раиси, што је прва таква посета неког иранског председника после 11 година.

Раиси изјавио је данас да је дошло време за акцију у вези са сукобом у Појасу Газе, а не за речи, додајући да је палестинско питање постало главно питање не само за муслимане, већ и за цео свет.

"Зверства која сада чини ционистички режим у Гази су јасни примери ратних злочина и злочина против човечности", рекао је он.

"Американци у својим изјавама кажу да не желе да рат ескалира, али та тврдња ни на који начин не одговара њиховим акцијама, јер гориво за израелску ратну машину додају управо они", додао је ирански председник.

Израел ни последњих дана није попустио у својим нападима на појас Газе, упркос све гласнијим позивима на хитан прекид ватре, посебно из арапског и исламског света, наводи "Ал Џазира".

Непрекидни ваздушни и копнени напади – који су уследили као одговор на напад Хамаса 7. октобра у којем је страдало 1.200 Израелаца – убили су најмање 11.000 Палестинаца, углавном цивила.

Израел је последњих дана значајно појачао своје нападе на болнице, а Уједињене нације су саопштиле да животи милион деце у Гази "висе о концу", наглашава та катарска мрежа.

Арапска лига се састоји од 22 земље, укључујући Сирију, која је раније ове године враћена након што су арапски лидери поново успоставили односе са њеним председником Башаром ел Асадом, након деценије грађанског рата у тој земљи. Сиријски председник је један од учесника данашњег самита.

Помоћник генералног секретара блока, Хосам Заки, рекао је ове недеље да организација има за циљ да покаже "како ће се Арапи на међународној сцени активирати да би зауставили агресију, подржали Палестину и њен народ и осудили израелску окупацију. Они га сматрају одговорним за своје злочине".

image
VV inauguration
banner