Свет

Исланд: Проглашена ванредна ситуација због могуће ерупције вулкана Фаградалсфјал

Власти су позвале становнике да се мирно евакуишу и нагласиле да нема непосредне опасности, након што је у петак забележено готово 800 земљотреса
Исланд: Проглашена ванредна ситуација због могуће ерупције вулкана Фаградалсфјалwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Исланд је прогласио ванредну ситуацију због могуће ерупције вулкана Фаградалсфјал у близини града Гриндавика, а полиција је позвала становнике града да се евакуишу након серије земљотреса на југозападу земље која је повезана са могућом ерупцијом вулкана.

Власти су позвале становнике да се мирно евакуишу и нагласиле да нема непосредне опасности, након што је у петак забележено готово 800 земљотреса.

Исландска агенција за цивилну заштиту саопштила је да би вулканска магма могла да дође до Гриндавика, пренео је Си-Ен-Ен.

"Земљотреси могу постати јачи од оних који су се већ догодили, а овај низ догађаја могао би довести до ерупције. Међутим, још нема знакова да се магма приближава површини. Њен напредак се помно прати", саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

Амбасада САД на Исланду издала је упозорење због појачаних знакова вулканске активности.

На Исланду се налазе 32 активна вулкана.

image