Свет

Шолц отворен да размотри договор о мигрантима између Италије и Албаније

Италијанско-албанска шема је први пример да земља која није чланица ЕУ прихвата мигранте у име једне земље Уније и представља део мера европског блока у сузбијању нелегалних имиграција
Шолц отворен да размотри договор о мигрантима између Италије и Албанијеwww.globallookpress.com © © Christophe Gateau

Немачки канцелар Олаф Шолц наговестио је данас да је отворен да проучи споразум Италије о смештају миграната у Албанији, у тренутку када Европска унија покушава да заустави илегалну имиграцију.

"Имајте на уму да ће Албанија ускоро, по нашем мишљењу, бити чланица ЕУ, што имплицира да је реч о питању како можемо заједно да решимо изазове и проблеме унутар европске породице", рекао је он новинарима у Малаги, пренео је Ројтерс.

Шолц је истакао да су такви договори могући и да ће их Немачка пажљиво размотрити.

Меморандум о разумевању, који су Италија и Албанија потписале у понедељак, предвиђа да Рим успостави центре за управљање мигрантима у Албанији као меру заустављања њиховог појачаног прилива, изјавио је бивши италијански министар унутрашњих послова Марко Минити.

Према том споразуму, Албанија ће примати до 36.000 миграната и избеглица годишње у центрима под италијанском надлежношћу, пренела је АНСА.

Албанија неће прихватати више од 3.000 миграната у било којем тренутку према споразуму постигнутом ове седмице којим се Италији дозвољава да изгради два кампа за прихват и притвор миграната, наводи се у званичним документима који су објављени 8. новембра.

Италијанско-албанска шема је први пример да земља која није чланица ЕУ прихвата мигранте у име једне земље Уније и представља део мера европског блока у сузбијању нелегалних имиграција, пренео је Ројтерс.

Кампови би требало да буду отворени на пролеће 2024. године.

Објекти ће бити удаљени више од 1.000 километара од острва Лампедуза, преко којег већина миграната улази у Италију.

image