Свет

"Њујорк тајмс": Украјина је полигон за тестирање западног оружја

У Украјини се тренутно тестира опрема коју би убудуће могле да употребљавају трупе НАТО и САД, указује "Њујорк тајмс"
"Њујорк тајмс": Украјина је полигон за тестирање западног оружјаGetty © Leon Neal

Сукоб у Украјини представља полигон за тестирање најновијег западног оружја и информационих технологија које могу изменити природу конвенционалног ратовања у будућности, пише "Њујорк тајмс".

Иако се обе стране махом ослањају на наоружање и тактике које се нису много мењале од совјетског времена, ауторка Лара Џејкс указује да су у Украјину од почетка руске војне интервенције стигле многе војне технологије, чији се учинак "на терену" пажљиво прати.

Систем за лоцирање противничких војника "Делта", ометачи дронова "Скај вајперс", поморски дронови и немачки систем ракета на навођење "Ирис-Т", само су неки од система наоружања и информативних технологија које су САД и НАТО до сад тестирале "на терену" у Украјини.

"Украјина је најбољи полигон за тестирање, зато што имамо прилику да испитамо све хипотезе у борби и уведемо револуционарне промене у војну опрему и модерно ратовање", изјавио је украјински потпредседник владе и министар за технолошке трансформације Михаил Федоров на конференцији НАТО у октобру.

Ауторка наводи да су кијевски режим и његови савезници тестирали поморске дронове опремљене експлозивом још прошлог лета, и додаје да су ти исти дронови коришћени током напада на бродове руске Црноморске флоте и цивилне бродове који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу.

Након што је Министарство одбране Русије осудило тај чин као терористички напад кијевског режима, Москва је на кратко суспендовала учешће у Споразуму о превозу украјинског жита.

Иако су војни званичници на Западу махом одбили да коментаришу те нападе, ауторка текста за "Њујорк тајмс" указује да су САД и Немачка послале слична пловила Украјини током ове године.

Стручњак за поморско наоружање у војно-обавештајној фирми "Џејнс" Шаурав Гаирола сматра да ти напади представљају "промену парадигме у доктринама поморског ратовања", док ауторка текста додаје да ће такви поморски дронови бити од користи САД и њиховим савезницима током могућих будућих сукоба са Кином у Јужном и Источном кинеском мору.

Тестирање плаћено украјинским животима

Први контигент најновијих литванских ометача дронова "Скај вајперс" стигао је у Украјину још у октобру прошле године. Иако се не зна тачан број ометача који је кијевски режим до сада примио, литванско Министарство одбране је за "Њујорк тајмс" саопштило да је у Украјину послало још 50 примерака у августу након што је Кијев набавку још таквих ометача дронова назвао "једним од најважнијих приоритета."

"У Украјини учимо како да се боримо, и учимо како да користимо нашу НАТО опрему", изјавила је бивша председница Литваније Далија Грибаускајте прошле недеље, и додала да је Украјина "поучно бојно поље."

"Сматрам срамотним то што Украјинци за нас те вежбе плаћају својим животима", додала је она.

Украјина као заморче НАТО-а

Министарство одбране Украјине почело је да развија систем за геолокацију противничких снага "Делта" у сарадњи са НАТО-ом још 2014. године, током конфликта у Доњецкој и Луганској Народној Републици на истоку.

Тај систем је први пут тестиран 2017. године, откада га украјинске, али и НАТО снаге користе у војним вежбама, указује се у тексту "Њујорк тајмса".

Ина Хончар, шеф невладине организације "Аеророзвидка" која је такође основана 2014. године и која се бави развојем дронова и других технологија за украјинску војску, указала је да је систем "Делта" био посебно значајан током напада украјинских снага на Херсон.

Тестирање новог оружја у Украјини помаже властима САД и њиховим савезницима да одлуче које ће војне пројекте финансирати током наредне две деценије, наводи ауторка текста, и додаје да се чак и рутинске операције украјинске војске анализирају у америчким штабовима не би ли се пронашла ефикаснија решења за војну опрему.

"Делта" је један од примера како конфликт у Украјини помаже САД и НАТО-у да развију бољу стратегију за координацију и комуникацију између трупа, што је, како се наводи у тексту "Њујорк тајмса", био један од главних проблема у Ираку и Авганистану.

Француски НАТО генерал Филип Лавињ подвукао је значај дигиталних технологија за будућност ратовања, изјавивши да је сајбер-простор "наше будуће радно окружење."

Саме украјинске власти су у више наврата отворено назвале ситуацију у својој земљи идеалном за тестирање западног оружја.

Заменик министра одбране Украјине Владимир Гаврилов је на конференцији произвођача оружја одржаној у Остину, Тексас, позвао америчке компаније да тестирају прототипе својих најновијих модела у Украјини, и додао да ће њихов производ боље проћи на тржишту зато што је испробан у пракси.

Москва је у више наврата позивала Запад да престане са слањем оружја кијевском режиму, уз тврдње да ће оно само продужити конфликт, али и да таква одлука чини САД и друге НАТО чланице  учесницама у сукобу.

image