Вежите се слећемо, а можда и нећемо? Рат у Израелу успорио глобалну авио-индустрију

Број међународних резервација летова опао је од почетка сукоба Израела и Хамаса

Ескалација сукоба између Израела и Хамаса негативно је утицала не само на летове ка и са Блиског истока, већ је изазвала и глобално успоравање авио-индустрије, наводи компанија за анализу путовања "ФорвардКиз".

Према извештају, број међународних летова широм света опао је од почетка сукоба 7. октобра, када је палестинска оружана група Хамас извела изненадни напад на Израел који је одговорио гранатирањем Појаса Газе.

"Овај рат је катастрофална људска трагедија коју сви свакодневно гледамо на нашим ТВ екранима", навео је у саопштењу Оливије Понти, потпредседник "ФорвардКиза". "То ће сигурно одбити људе да путују у регион, али је такође нарушило поверење потрошача да путују и негде другде".

Подаци показују да су резервације међународних летова из Америке пале за 10 одсто у три недеље након напада Хамаса, у поређењу са бројем карата издатих три недеље пре тога.

Извештај је указао да људи на Блиском истоку такође путују мање, при чему су карте за међународне летове издате у региону пале за 9 одсто у истом периоду. У међувремену, глобалне резервације летова за путовања у регион пале су за 26 одсто у три недеље након напада Хамаса.

"Унутар региона погођеног сукобом између Израела и Хамаса, Израел је најгоре прошао, са многим авио-компанијама које су отказале летове", наводи се у извештају и додаје да по броју отказивања летова у региону Израел следе Саудијска Арабија, Јордан, Либан и Египат.

Резервације међународних летова пале су у просеку за пет одсто, што је утицало на глобални опоравак међународних путовања од пандемије ковид-19.

Према Понтијевим речима, резервације дан пре напада 7. октобра показале су да ће се глобална ваздушна путовања у последњем кварталу године опоравити на 95 одсто нивоа из 2019. године, али су од краја октобра изгледи пали на 88 процената.