Свет

Бајден: Не верујем да је ракета која је погодила територију Пољске дошла из Русије

Троје америчких званичника рекло је да прелиминарне процене указују да су пројектил испалиле украјинске оружане снаге, док је пољски председник Анджеј Дуда изјавио да нема више информација о томе
Бајден: Не верујем да је ракета која је погодила територију Пољске дошла из РусијеNone © Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је мало вероватно да је пројектил који је погодио територију Пољске и убио две особе испаљен из Русије, преносе "РИА Новости".

"Према прелиминарним информацијама, то је оповргнуто. Не желим ништа да кажем док се не заврши истрага, али је мало вероватно да је дошла из Русије. Видећемо", поручио је Бајден новинарима на Балију након састанка са светским лидерима.

Бајден је додао да намерава да сазна тачне околности инцидента у Пољској и да затим одлучи које кораке ће да предузме. Он је такође рекао да су "лидери НАТО-а и Г7 током састанка разговарали и договорили се да помогну Варшави у истрази".

Троје америчких званичника рекло је да прелиминарне процене указују да су пројектил испалиле украјинске оружане снаге, пренела је агенција АП. Наводно се ради о ракетама које су испаљене како би пресреле руске пројектиле.

Та процена и Бајденови коментари на самиту Г20 у Индонезији у супротности су са раније објављеним информацијама, чији су извор били такође неименовани амерички званичници, да су руске ракете погодиле Пољску.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је за Си-Ен-Ен да нема информација о инциденту у Пољској.

"Нажалост, немам никакве информације о томе", рекао је Песков.

Како је саопштило руско Министарство одбране, нису извршени никакви удари на циљеве у близини украјинско-пољске државне границе, а објављене фотографије неких олупина немају никакве везе са руским оружјем.

"Све изјаве пољских медија о наводном паду 'руских' пројектила су намерна провокација у циљу ескалације ситуације", поручили су из министарства.

Пољски председник Анджеј Дуда рекао је да Варшава нема тачне информације чије су ракете пале на територију земље. Ова изјава је у супротности са тврдњом пољског Министарства спољних послова, које је раније навело да је на територију земље пала ракета "руске производње" и позвало на разговор руског амбасадора у Варшави Сергеја Андрејева, којем је уручена протестна нота.

Састанак је трајао четири минута, а још нема говора о прекиду дипломатских односа, јавља ТАСС.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је у разговору са пољским председником Анджејем Дудом да је важно "утврдити све чињенице" инцидента на пољској територији.

"Важно је да се утврде све чињенице", написао је Столтенберг на Твитеру.

Пентагон је такође позвао да се руководи само чињеницама и одбио да разговара о применљивости Члана 5 Повеље НАТО-а, који каже да ће се "оружани напад на једну или више земаља Алијансе у Европи или Северној Америци сматрати нападом на њих у целини".

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да су "бројне државе-чланице НАТО-а разговарале о инциденту са ракетом у Пољској и дошле до закључка да Русија са њим нема везе".

"Морам да поштујем став Русије, која је рекла да ово није њена ракета. За нас је то важно. Прелиминарни подаци показују да Русија није имала никакве везе са тим инцидентом", рекао је Ердоган.

Раније су пољски медији јавили да су "експлозије" потресле град Пшеводов, који се налази у области Лублина, недалеко од границе са Украјином. Експлозија је, како се извештава, погодила сушару за жито, при чему су погинуле најмање две особе, јавили су локални медији.

image