Повратак златне ере британско-кинеских односа? Дејвид Камерон опет у политици

Британски премијер реорганизовао је кабинет и вратио бившег колегу кога критикују да је сувише близак са Пекингом

Риши Сунак именовао је Дејвида Камерона за новог британског министра спољних послова, шокиравши јавност повратком бившег премијера кога критичари зову "лицем кинеских интереса у Индо-Пацифику".

Камерон, који је поднео оставку на место премијера 2016. након што је изгубио референдум о брегзиту, вратио се на државни посао. Наиме, британски премијер је "препаковао" своју владу у покушају да подстакне популарност конзервативаца пред изборе и отпустио министарку унутрашњих послова Суелу Брејверман због коментара о пропалестинским протестима у земљи.

Како наводи "Политико", Камеронов драматичан повратак означава први послератни пример бившег премијера који служи у кабинету наследника од 1970-их, када је конзервативац Алек Даглас-Хум именован за министра спољних послова у влади Теда Хита.

Иако се обојица сматрају торијевским центристима, Сунак и Камерон су били на супротним странама кампање о разлазу са ЕУ.

Камерон: Британија ће јачати наша партнерства

У изјави након именовања, Камерон је рекао да ће Уједињено Краљевство "стати уз наше савезнике, ојачати наша партнерства и побринути се да се наш глас чује".

"Иако се можда нисам сложио са неким појединачним одлукама, јасно ми је да је Риши Сунак снажан и способан премијер, који показује узорно вођство у тешком тренутку. Желим да му помогнем да обезбеди сигурност и просперитет који су нашој земљи потребни и буде део најјачег могућег тима који служи Уједињеном Краљевству и који може бити представљен земљи када се одрже општи избори", додао је.

Истакао је да су дипломатске и обавештајне службе међу највреднијим "те врсте" у свету.

"Знам из времена мог мандата да у њима раде бриљантни, патриотски настројени и вредни људи. Добро их је водио Џејмс Клеверли са којим се радујем што ћу заједно радити", рекао је Камерон. Како наводи Би-Би-Си, Камерон је био "сав насмејан" док је ходао до Форин офиса, након што је напустио број 10 у Даунинг стриту.

Камерон је, иначе, заговорник плана вредног више милијарди долара да се изгради метропола у Индо-Пацифику за коју критичари страхују да би једног дана могла деловати као кинеска војна испостава.

Лице кинеских интереса у Индо-Пацифику

Нови шеф дипломатије ангажован је да привуче стране инвестиције у, за Запад, контроверзни пројекат Шри Ланке - Коломбо Порт Сити, који је главни део Си Ђинпингове иницијативе Појас и пут и најављен је као ривал Сингапуру и Дубаију.

Његов портпарол тврди да Камерон нема никакве директне контакте са кинеском владом нити фирмом која учествује у пројекту, иако је говорио на два инвестициона догађаја везана за пројекат и раније ове године лично посетио локацију на обали Шри Ланке.

Упркос свему, Камероново лобирање за шему изазвало је оштре критике и оптужбе да његове активности помажу Кини у њеним геополитичким амбицијама.

Као премијер, Камерон и његов министар финансија Џорџ Озборн најављивали су "златну еру" односа Уједињеног Краљевства са Кином и Камерон је био домаћин кинеском лидеру Сију Ђинпингу. Након што је напустио функцију, бивши премијер често је био на удару критика због својих "веза" са Пекингом.

Камерон је неко време био и потпредседник Кинеско-британског инвестиционог фонда вредног милијарду фунти.