Свет

Мађарска влада анкетира грађане: Јесте ли за Украјину у ЕУ?

Власти су већ отворено рекле да нису за чланство Кијева у блоку
Мађарска влада анкетира грађане: Јесте ли за Украјину у ЕУ?www.globallookpress.com © IMAGO/Kira Hofmann

Мађарска влада поштом је послала упитник грађанима са питањем да ли подржавају потенцијално чланство Украјине у ЕУ, рекао је државни секретар Министарства спољних послова земље Тамаш Менчер.

Упитник познат као "Националне консултације" и самом својом најавом подстакао је негативне реакције грађана на ту идеју.

У видео снимку који је поделио на свом Фејсбук налогу, и сам секретар рекао је да би улазак Украјине у ЕУ значио да ће "рат бити унет у нашу заједницу и да би значајан део ресурса ЕУ такође отишао у Украјину".

И мађарски премијер Виктор Орбан раније је позвао ЕУ да не почиње преговоре о чланству са Украјином, а у септембру је нагласио да Будимпешта неће подржати чланство Кијева у НАТО-у уколико не врати одређене законе који се односе на мађарску мањину у Украјини.

Понављајући Орбанове речи, Менчер је и у видео поруци о приступању Украјине ЕУ нагласио да је Украјина "одузела права мађарској националној заједници".

Украјина, иначе, одбацује тврдње Мађарске да се обрачунава са овом мањином, иако је један од главних разлога сукоба, закон о језику из 2017. који захтева да се најмање 70 одсто образовања изнад петог разреда школе изводи на украјинском језику.

Потпредседница владе за европске интеграције Олга Стефанишина истиче да претње Мађарске да ће блокирати улазак Украјине у ЕУ неће ометати њихов "прави рад" у корист националних мањина.

image