Кулеба се нада специјалном фонду ЕУ за Украјину вредном 20 милијарди евра

Украјинском министру спољних послова се највише жури да добије борбену авијацију, артиљеријске системе, МЛРС, оклопна возила, тенкове, муницију, опрему за електронско ратовање, радаре, дронове, ракете дугог домета

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба очекује да ЕУ отвори специјалан фонд у оквиру Европског мировног фонда за помоћ Украјини у вредности од 20 милијарди евра.

"Рачунамо на добијање осме транше и стварање посебног фонда", каже Кулеба и додаје да је важно и да се убрза имплементација заједничког плана ЕУ за обезбеђивање артиљеријске муниције.

Раније у јулу, "Политико" је позивајући се на дипломате, писао да ЕУ планира да отвори фонд за попуњавање војних резерви Украјине током четири године у износу од 20 милијарди евра.

Како је саопштило украјинско Министарство спољних послова, Кулеба је позвао да се у децембру донесе одлука о почетку преговора о приступању Украјине ЕУ и повећању војне помоћи Украјини, као и да се скрати време њене испоруке.

Највише му се жури са борбеном авијацијом, артиљеријским системима, МЛРС, оклопним возилима, тенковима, муницијом, опремом за електронско ратовање, радарима, дроновима, ракетама дугог домета.

Посебно је истакао значај даљег јачања ПВО и противракетне одбране блиског, средњег и дугог домета, наводи се у саопштењу на сајту Министарства. Осим тога, Кулеба је позвао европске колеге да учествују на другом међународном самиту о безбедности хране, који ће бити одржан у Кијеву 25. новембра.

Раније је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао да је ниво војне подршке Украјини из ЕУ већ достигао до сада невиђени ниво од 27 милијарди евра.